این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۵، شماره ۸۰، صفحات ۳۶۱-۳۷۷
عنوان فارسی
آنالیز و تفسیر دادههای حسی با استفاده از تحلیل مولفههای اصلی (PCA)
چکیده فارسی مقاله
تحلیل دادهها، پیچیدهترین و مبهمترین مرحله در اجرای طرحها و پروژههای ارزشیابی حسی مواد خوراکی و آشامیدنی است و در مقالههای علمی کمترین بحثهای اندیشمندانه و نظاممند در مورد آن صورت گرفته است. مقالهی حاضر، حاصل بیش از یک دهه تحصیل، تدریس و فعالیتهای پژوهشی نویسنده و با بهرهگیری از تعدادی منابع معتبر دیگر است. این مقاله با هدف تشریح مراحل تحلیل دادههای حسی و استفاده از مولفههای اصلی در تجسم هرچه بهتر دادههای حسی و ارایهی مثالهای کاربردی نوشته شده است. در حالی که مرور متون علمی خارجی، حاکی از استفادهی گسترده از این رویکرد برای تحلیل دادههای حسی است؛ ولی تشریح مراحل تحلیل دادهها همراه با جزییات از سوی نویسندگان مطالعات یادشده، کمتر روی داده است. حال آنکه این اطلاعات تاکنون به زبان فارسی به صورت منسجم و کاربردی نیز منتشر نشده است. از آنجا که ارایهی جزییات بیشتر در مورد روش PCA امکان دسترسی پژوهشگران و دانشجویان به اطلاعات کافی و مورد نیاز را فراهم میسازد و راهنمای مناسبی برای آنان در پژوهشهای بعدی خواهد بود؛ از اینرو تشریح مراحل تحلیل دادههای حسی بر پایهی استفاده از PCA و معیارهای لازم برای تفسیر آنها ضروری بوده و در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
دادههای حسی،ارزشیابی حسی،تحلیل مولفههای اصلی،
عنوان انگلیسی
Analyses of sensory evaluation data using Principal Component Analysis (PCA)
چکیده انگلیسی مقاله
Data analysis is the most complicated and ambiguous step in food and drink sensory evaluation projects. Accordingly, the least systematic and contemplativeness discussions have been made in scientific articles. The present article is the result of studying, teaching and research activities of the author in the past 10 years, in which a number of other valid sources have been used. This paper is intended to describe the stages of sensory data analysis and the use of the principal components in the visualization of sensory data and to present practical examples. The review of scientific literature indicates that many studies have used this approach for analyzing sensory data. But the analysis and interpretation of such data have not been described in details. Such information has not yet been published in Persian in scientific form. So, presenting further details on the PCA method provides scholars and students with access to the necessary information and makes a practical guide available for them in future researches. Therefore, describing the process of sensory data analysis based on the use of PCA and the related criteria for their interpretation is essential and discussed in this paper.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
دادههای حسی,ارزشیابی حسی,تحلیل مولفههای اصلی
نویسندگان مقاله
امیررضا شویک لو |
رییس بخش فرآوری تولیدات دامی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
نشانی اینترنتی
https://fsct.modares.ac.ir/article_25647_b1e21fada4d70328d93b7277cf00e11f.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات