این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و فنون شیلات، جلد ۱۴، شماره ۱، صفحات ۱-۱۲

عنوان فارسی استخراج گلوکزآمین‌گلیکان از مخلوط زائدات سر و استخوان ستون فقرات حاصل از فرآوری ماهی قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با روش انحلال قلیایی
چکیده فارسی مقاله در چند دهه اخیر صنعت پرورش آبزیان روند روبه رشدی را تجربه می­کند. در این راستا ماهی قزل­آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بعنوان یکی از گونه­های محبوب و پر طرفدار در جهان و ایران شناخته شده است که ایران با تولید سالانه حدود 237710 هزار تن رتبه اول تولید این ماهی را در جهان دارد. پس از فرآوری این ماهی حدود 30% آن بعنوان باقی­مانده­های حاصل از فرآوری در نظر گرفته می­شود که شامل سر، استخوان، امعاء و احشاء و... است. در مطالعه حاضر از مخلوط زائدات چرخ شده سر و استخوان این ماهی برای استخراج گلوکزآمین گلیکان با روش انحلال قلیایی استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار بازده استخراج، محتوای کربوهیدرات، سولفات، یورونیک اسید و پروتئین نمونه گلوکزآمین­گلیکان استخراج شده به ترتیب 14/0 ± 96/1، 66/3 ± 67/59، 38/0 ± 19/10، 20/0 ± 76/7 و 43/1 ± 23/11 درصد بود. همچنین آنالیز طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) نمونه بدست آمده حاکی از حضور پیک­های گسترده در ناحیه بین 3200 تا cm -1 3600 و ناحیه ی 2700 تا cm -1 3000 مربوط به گروه عاملی –OH و باند کششی C-H و باند خمشی سولفات S=O در ناحیه­ی cm -1 1245 بود. بعلاوه باند کششی گروه عاملی COO- که مربوط به حضور یورونیک اسید در نمونه استخراج شده در ناحیه ناحیه­ی 1480 تا cm -1 1640 مشاهده گردید. همچنین پیک­های ظاهر شده در ناحیه­ی 1385 و cm -11450 مربوط به باند کششی O-C=O و ارتعاش کششی –CO در گروه COOH بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گلوکزآمین گلیکان،ضایعات آبزیان،Oncorhynchus mykiss،انحلال قلیایی،خواص ضد اکسیدانی،

عنوان انگلیسی Extraction of Glycosaminoglycan from the Mixture of Head and Backbone Byproduct of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Processing Using Alkaline Solubilization Method
چکیده انگلیسی مقاله In recent decades, the aquaculture industry has experienced a growing trend. In this regard, rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) is known as one of the most popular species in the world and in Iran, with Iran ranking first in the production of this fish with an annual production of about 237,710 tons. After processing this fish, about 30% of it is considered as processing residue, which includes head, bone, viscera, etc. In the present study, a mixture of minced head and backbone waste from this fish was used to extract glycosaminoglycan using the alkaline dissolution method. The results showed that the extraction yield, carbohydrate, sulfate, uronic acid and protein content of the extracted glucosamine-glycan sample were 1.96 ± 0.14, 59.67 ± 3.66, 10.19 ± 0.38, 7.76 ± 0.20 and 11.23 ± 1.43%, respectively. Additionally, the infrared spectroscopy (FTIR) analysis of the obtained sample indicated the presence of broad peaks in the range of 3200 to 3600 cm-1 and 2700 to 3000 cm-1, corresponding to the functional groups –OH and the stretching band C-H, and the bending band of sulfate S=O at 1245 cm -1. Furthermore, the stretching band of the functional group COO-, related to the presence of uronic acid in the extracted sample, was observed in the range of 1480 to 1640 cm -1. The peaks appearing at 1385 and 11450 cm -1 were related to the stretching band O-C=O and the stretching vibration –CO in the COOH group.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله گلوکزآمین گلیکان,ضایعات آبزیان,Oncorhynchus mykiss,انحلال قلیایی,خواص ضد اکسیدانی

نویسندگان مقاله شهاب نقدی |
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس

مسعود رضائی |
استاد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس

مهدی طبرسا |
دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس

مهدی عبدالهی |
گروه زیست شناسی و بیولوژی، دانشکده علوم غذایی و تغذیه، دانشگاه چالمرز


نشانی اینترنتی https://jfst.modares.ac.ir/article_21495_5a09a6fc567e5c778f4b93fbae660c7b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات