این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۷، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی مقایسه شاخص های مبتنی بر چند صفت برای انتخاب ژنوتیپ های امید بخش جو
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: جو (Hordeum vulgare L.) یکی محصولات مهم خانواده غلات است. امروزه در میان تمام محصولات غلات تولید شده در جهان، پس از گندم، برنج و ذرت، رتبه چهارم را دارد. در برنامه­های اصلاحی برای انتخاب ژنوتیپ­های برتر، ژنوتیپ­ها باید با دقت بالایی انتخاب شوند. برای صفاتی مانند عملکرد دانه، انتخاب غیرمستقیم از طریق سایر صفات که همبستگی بالایی با عملکرد دارند، از کارایی مطلوبی برخوردار است. بنابراین، هدف از این تحقیق گزینش ژنوتیپ­های برتر جو و برخوردار از صفات زراعی مطلوب با استفاده از شاخص­های انتخاب ترکیبی و در نهایت مقایسه این شاخص­ها با هم بود.
 مواد و روش­ها: به­منظور ارزیابی تعدادی از ژنوتیپ­های برتر جو با استفاده از شاخص­های گزینش چند صفتی، آزمایشی در سال زراعی 1401-1400 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی داراب انجام شد. آزمایش با 51 ژنوتیپ جو به­همراه 9 ژنوتیپ شاهد در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ژنوتیپ­های مورد بررسی در شش خط به طول 6 متر و به فاصله 15 سانتی­متر از یک­دیگر کاشته شدند. میزان بذر مصرفی 300 بذر در متر مربع برای هر ژنوتیپ تعیین شد و کاشت با استفاده از دستگاه بذرکار آزمایشی غلات (Wintersteiger, Austria) انجام شد. ترکیب کودی شامل کود اوره به مقدار 150 کیلوگرم در هکتار (دو نوبت) و دی آمونیوم فسفات و سولفات پتاسیم به­ترتیب با مقادیر 100 و 50 کیلوگرم در هکتار (قبل از کاشت) بود. پس از حذف حاشیه، برداشت همه کرت (6 متر مربع) با استفاده از کمباین آزمایشی غلات (Wintersteiger, Austria) انجام شد. شاخص­ انتخاب ژنوتیپ ایده­آل (SIIG)، شاخص فاصله ژنوتیپ ایدئوتیپ چند صفتی (MGIDI)، شاخص طراحی ایدئوتیپ از طریق بهترین پیش بینی نااریب خطی (FAI-BLUP) و شاخص اسمیت- هیزل (SH) برای انتخاب ژنوتیپ­های برتر با استفاده از 12 صفت مورفو- فنولوژیک محاسبه شدند. این صفات شامل عملکرد دانه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن سنبله، وزن هزار دانه، طول دوره پر شدن دانه، طول ریشک، طول سنبله، ارتفاع بوته، تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدگی، سرعت پرشدن دانه و تعداد ردیف بود.
یافته­ها: نتایج آزمون نسبت درست­نمایی (LRT) نشان داد، اثر ژنوتیپ برای همه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی­دار می­باشد. نتایج حداکثر درست­نمایی محدود شده (REML) نشان داد که کمترین میزان وراثت­پذیری صفات به­ترتیب مربوط به صفات طول دوره پر شدن دانه (505/0)، عملکرد دانه (611/0) و سرعت پر شدن دانه (649/0) بود. بیشترین مقدار وراثت­پذیری نیز مربوط به وزن هزار دانه (884/0) و تعداد روز تا ظهور سنبله (877/0) بود. نتایج مقایسه میانگین تصحیح شده با استفاده از مدل REML-BLUP نشان داد که بیشترین عملکرد دانه به­ترتیب مربوط به ژنوتیپ­های شماره 3، 1، 50 و 30 بود. عملکرد دانه این ژنوتیپ­ها از همه ژنوتیپ­های شاهد بالاتر بود. بر مبنای شاخص MGIDI، ژنوتیپ­های شماره 39، 14، 43، 49، 6، 35، 19، 32، 41، 50، 55 (اکسین)، 38، 44، 60 (نیمروز)، 28، 42، 40 و 34 با داشتن کمترین مقدار این شاخص، جزو ژنوتیپ­های برتر بودند. ژنوتیپ­های 39، 35، 43، 14، 32، 6، 41، 44، 50 و 42 به­ترتیب با بیشترین مقدار FAI-BLUPبه­عنوان برترین ژنوتیپ­ها انتخاب شدند. نتایج شاخص SH نشان داد که ژنوتیپ­های شماره 30، 55، 1، 2، 3، 40، 38، 12، 10 و 13 به­ترتیب با بیشترین مقدار این شاخص جزو ژنوتیپ­های برتر بودند. هم­چنین، ژنوتیپ­های شماره 3، 50، 30، 1، 55، 10، 13، 2، 11، 39، 12، 38، 31، 35، 36 و 44 با بیشترین مقدار شاخص SIIG جزو ژنوتیپ­های برتر از نظر بیشتر صفات مورد بررسی بودند. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد عملکرد دانه با صفات تعداد روز تا رسیدگی (*35/0)، ارتفاع بوته (*37/0)، طول دوره پرشدن دانه (*26/0)، تعداد سنبله در مترمربع (**61/0) و سرعت پر شدن دانه (**96/0) همبستگی مثبت و معنی­داری دارد. همبستگی هر چهار شاخص انتخاب با عملکرد دانه معنی­دار بود و در بین شاخص­ها بیشترین مقدار همبستگی با عملکرد دانه به­ترتیب مربوط به شاخص­های SIIG (**92/0) وSH  (**78/0-) بود. شاخص­های FAI-BLUP و MGIDI همبستگی معنی­داری با همه صفات به­جز وزن هزار دانه، طول دوره رسیدگی، طول سنبله و تعداد سنبله در متر مربع داشتند. تنها صفات وزن هزار دانه و طول سنبله با هیچ­کدام از شاخص­های انتخاب همبستگی معنی­داری نشان ندادند.
نتیجه ­گیری: در مجموع ژنوتیپ­های شماره 1، 2، 3، 10، 11، 12، 13، 30، 38، 50 و 55 که در هر دو شاخص­ SIIG و SH مشترک بودند و ژنوتیپ­های شماره 35، 38، 39، 44 و 50 انتخابی توسط شاخص­های FAI-BLUP و MGIDI، به­عنوان ژنوتیپ­های برتر در شرایط این آزمایش انتخاب شدند. در نهایت در شرایط این آزمایش شاخص­های SIIG و SH بهتر از دو شاخص FAI-BLUP و MGIDI توانستند ژنوتیپ­های برتر با عملکرد دانه بالا را شناسایی کنند.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پارامترهای ژنتیکی، شاخص اسمیت- هیزل، شاخصFAI-BLUP ، شاخص MGIDI ، شاخص SIIG

عنوان انگلیسی Comparison of indices based on several traits to select promising barley genotypes
چکیده انگلیسی مقاله Extended Abstract
Introduction: Barley (Hordeum vulgare L.) is one of the important cereal crops, so after wheat, rice, and maize it ranked fourth, globally. In any breeding program, superior genotypes must be accurately identified. Improvement of some traits such as grain yield may be efficient through indirect selection pathway due to other traits that have a high correlation with it. Therefore, this study aimed to select the best barley genotypes with desirable agronomic traits by using a combination of different selection indices and finally comparing those.

Materials and methods: To evaluate some of superior barley genotypes using multi-trait selection indices, the experiment was conducted at Darab Agricultural and Natural Resources Research Station, Darab, Iran, in the 2020-2021 cropping year. The plant genetic materials consisted of 51 barley genotypes along with nine check genotypes. The experiment was carried out based on randomized complete block design with three replications. The studied genotypes were planted in six lines 5 m in along and 15 cm space between them. Seed density was determined as 300 seeds per square meter, and sowing done using an experimental plot planter (Wintersteiger, Austria). Before seed sowing, the fertilizer composition was 150 kg ha-1 nitrogen (twice), and di-ammonium phosphate and potassium sulfate were 100 and 50 kg ha-1, respectively. After remove the border effect, all experimental plots were harvested using an experimental combine (Wintersteiger, Austria). Three selection indices including selection of ideal genotype (SIIG), multi-trait genotype-ideotype distance index (MGIDI), ideotype design via best linear unbiased prediction (FAI-BLUP) and Smith-Hazel (SH) were estimated based on 12 morpho-phenological traits to select superior genotypes. The measured traits included of grain yield, number of spikes per square meter, number of grains per spike, weight of spike, thousand grains weight, grain filling period, spike length, plant height, number of days to heading, number of days to maturity,  grain filling rate, and type spike.

Results: The results of the likelihood ratio test (LRT) showed that the genotype effect was significant at the 1% probability level for all measured traits. The results of restricted maximum likelihood (REML) showed the lowest heritability was recorded for grain filling period (0.505), grain yield (0.611) and grain filling rate (0.649); while the highest values were observed for thousand grain weight (0.884) and number of days to heading (0.877). The results of comparing the adjusted mean using the REML-BLUP model revealed that the highest grain yield was found by genotypes number 3, 1, 50 and 30, respectively. The grain yield of these genotypes was higher than all check genotypes. Based on the MGIDI index, genotypes number 39, 14, 43, 49, 6, 35, 19, 32, 41, 50, 55 (Auxin), 38, 44, 60 (Nimrooz), 28, 42, 40, and 34 with the lowest values were identified as superior genotypes. Genotypes number 39, 35, 43, 14, 32, 6, 41, 44, 50, and 42 with the highest FAI-BLUP values were selected as the best genotypes. The results of the Smith-Hazel index showed that the genotypes number 30, 55, 1, 2, 3, 40, 38, 12, 10 and 13 with the highest values were identified as superior genotypes. Also, genotypes number 3, 50, 30, 1, 55, 10, 13, 2, 11, 39, 12, 38, 31, 35, 36, and 44 with the highest SIIG index were superior genotypes in terms of most measured traits. The results of correlation analysis showed that grain yield positively and significantly correlated with number of days to maturity (0.35*), plant height (0.37*), grain filling period (0.26*), number of spikes per square meter (0.61**), and grain filling rate (0.96**). The correlation of all selection indices with grain yield was significant, and the highest correlation value with grain yield was found between it and the SIIG (0.92**) and Smith-Hazel (0.78**) indices. FAI-BLUP and MGIDI indices significantly associated with all traits except of thousand grain weight, length of ripening period, length of spike and number of spikes per square meter traits. Only the thousand grain weight and spike length traits did not show significant correlation with any of the selection indices.

Conclusion: In conclusion, genotype numbers 3, 50, 30, 1, 55, 10, 13, 2, 11, 12, and 38 were identified as superior genotypes using both SIIG and Smith-Hazel indices and genotypes number 39, 35, 50, 38 and 44 were identified as superior genotypes by FAI-BLUP and MGIDI indices. Finally, in our results revealed that SIIG and Smith-Hazel indices were better than FAI-BLUP and MGIDI indices to identify superior genotypes.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Genetic parameters, Smith-Hazel index, FAI-BLUP index, MGIDI index, SIIG index

نویسندگان مقاله منصور جعفری زارع | Mansoor Jafari Zare
University of Mohaghegh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی

علی اصغری | Ali Asghari
University of Mohaghegh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی

حسن زالی | Hassan Zali
2. Crop and Horticultural Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

امید سفالیان | Omid Sofalian
University of Mohaghegh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی

علیرضا پورابوقداره | Alireza Pour-Aboughadareh
Seed and Plant Improvement Department, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-692-10&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات