این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، جلد ۲۸، شماره ۶، صفحات ۳۶-۵۰

عنوان فارسی بررسی رابطه دریافت گروه‌های غذایی با شاخص فرگمنتاسیون DNA اسپرم در مردان نابارور ایدیوپاتیک
چکیده فارسی مقاله مقدمه: آسیب به DNA اسپرم ممکن است با ناباروری مردان ارتباط داشته باشد. از عوامل مرتبط با این آسیب، استرس اکسیداتیو است که تحت تأثیر تعادل بین دریافت غذاهای پرواکسیدانی و آنتی‌اکسیدانی قرار دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دریافت گروه‌های غذایی با شاخص فرگمنتاسیون DNA (DFI) اسپرم در مردان نابارور ایدیوپاتیک انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مورد- شاهدی از اردیبهشت تا اسفند 1403 بر روی 300 نفر از مردان مراجعه کننده به مرکز ناباروری ابن‌سینا انجام شد. گروه مورد شامل 150 مرد با DFI اسپرم بیشتر از 30% و گروه شاهد، مردان با DFI کمتر از 20% بود. DFI اسپرم با کیت SDFA تعیین شد. دریافت­های غذایی با پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمّی روا و پایا برای یک سال گذشته جمع­آوری شد. رابطه هر یک از گروه‌های غذایی با DFI اسپرم بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون‌های کای اسکوئر، من ویتنی یو و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته­ ها: افرادی که در بالاترین سهک مصرف سبزیجات قرار داشتند، با 28% کاهش احتمال DFI بالا مواجه بودند (002/0=Ptrend). همچنین مصرف میوه‌ها با 35% کاهش خطر همراه بود (001/0>Ptrend). مصرف سبزیجات زرد و نارنجی با 23% کاهش (005/0=Ptrend) و ترکیب میوه‌ها و سبزیجات با 40% کاهش خطر (001/0>Ptrend) اثرات محافظتی نشان دادند. از سوی دیگر، مصرف لبنیات پرچرب با 251% افزایش خطر (001/0=Ptrend)، گوشت‌های فرآوری شده با 227% افزایش (001/0=Ptrend) و چربی‌های جامد با 119% افزایش خطر DFI اسپرم مرتبط بودند (001/0>Ptrend). همچنین مصرف ماهی (28% کاهش)، مغزدانه‌ها (39% کاهش) و روغن زیتون (21% کاهش) همگی ارتباط معکوس و معناداری با DFI نشان دادند (برای همه موارد 05/0>Ptrend). نتیجه­ گیری: رژیم غذایی غنی از سبزی‌ها، میوه‌ها، ماهی، مغزدانه‌ها و روغن زیتون با DFI اسپرم ارتباط معکوس دارد، درحالی‌که مصرف لبنیات پرچرب، گوشت‌های فرآوری شده و چربی‌های جامد ممکن است خطر آسیب به DNA اسپرم را افزایش دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شکست DNA اسپرم، گروه ­های غذایی، مورد - شاهدی، ناباروری مردان

عنوان انگلیسی Relationship between Food Group Intake and Sperm DNA Fragmentation Index in Idiopathic Infertile Men
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Damage to sperm DNA may be linked to male infertility. The factors related to this damage is oxidative stress, affected by pro- and antioxidant food intake. This study was conducted with aim to investigate the association between food group consumption and sperm DNA fragmentation index (DFI) in men with idiopathic infertility. Methods: This case-control study was conducted from May 2024 to March 2025 on 300 men referring to the Avicenna Infertility Center. The case group consisted of 150 men with sperm DFI >30%, and the control group included 150 men with DFI <20%. DFI was quantified using a standardized SDFA kit protocol. Dietary intakes were collected using a valid and reliable semi-quantitative food frequency questionnaire for the past year. The relationship of each food group with sperm DFI was examined. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and Chi-square, Mann-Whitney U tests, and logistic regression. P<0.05 was considered significant. Results: The individuals in the highest tertile of vegetable consumption showed a 28% reduced probability of high DFI (Ptrend=0.002), while fruit consumption was associated with a 35% risk reduction (Ptrend<0.001). Consumption of yellow/orange vegetables showed a protective effect with 23% reduction (Ptrend=0.005), and the combination of fruits and vegetables demonstrated a 40% risk reduction (Ptrend<0.001). Conversely, high-fat dairy intake was associated with 251% increased risk (Ptrend=0.001), processed meats with 227% increased risk (Ptrend=0.001), and solid fats with 119% increased sperm DFI risk (Ptrend<0.001). Fish consumption (28% reduction), nuts (39% reduction), and olive oil (21% reduction) all showed significant inverse associations with DFI (all Ptrend<0.05). Conclusion: Diet rich in vegetables, fruits, fish, nuts, and olive oil is inversely associated with sperm DFI, while the intake of high-fat dairy products, processed meats, and solid fats may increase the odds of sperm DNA damage.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Case-Control, Food groups, Male Infertility, sperm DNA fragmentation

نویسندگان مقاله مهدیه گنجی | Mahdieh Ganji
M.Sc. Student of Nutrition Sciences, Department of Molecular Cellular Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، گروه تغذیه سلولی مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

دکتر غزاله اسلامیان | Ghazaleh Eslamian
Assistant Professor, Department of Cellular and Molecular Nutrition, School of Nutrition and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
استادیار گروه تغذیه سلولی مولکولی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

دکتر ناصر امیرجنتی | Naser Amirjannati
Associate Professor, Department of Urology, Reproductive Biotechnology Research Center, Avicenna Research Institute, ACECR, Tehran, Iran.
دانشیار جراحی کلیه و مجاری ادراری تناسلی، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی تولید مثل، پژوهشکده فناوری‌های نوین علوم پزشکی ابن‌سینا، تهران، ایران.

دکتر مروارید نورمحمدی | Morvarid Noormohammadi
PhD of Nutrition Sciences, School of Public Health, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دکتری تخصصی علوم تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

دکتر نگین امیرجنتی | Negin Amirjannat
PhD of Veterinary Medicine, School of Veterinary Medicine, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.


نشانی اینترنتی https://ijogi.mums.ac.ir/article_26500.html
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده اصیل پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات