این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب جنوب، جلد ۲۸، شماره ۱، صفحات ۴۹۱-۵۱۲

عنوان فارسی محتوای آهن و اسیدفولیک در آرد گندم: بررسی میزان قبل و بعد از غنی‌سازی در استان بوشهر، ایران
چکیده فارسی مقاله
زمینه: آرد گندم به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اجزای رژیم غذایی در ایران، بستری مناسب برای غنی‌سازی با ریزمغذی‌هایی مانند آهن و اسیدفولیک است. این مطالعه توصیفی- تحلیلی با رویکرد مقایسه‌ای، با هدف بررسی میزان آهن و اسید ‌فولیک در آرد گندم قبل و بعد از غنی‌سازی در استان بوشهر انجام شد تا اثربخشی برنامه ملی غنی‌سازی را ارزیابی کند.
مواد و روش‌ها: نمونه‌برداری از 15 فروردین تا 15 تیر 1402 از خط تولید یک کارخانه آرد در بوشهر انجام شد. 14 نمونه آرد غنی‌نشده و 14 نمونه غنی‌شده جمع‌آوری گردید. میزان آهن با روش‌های آزمون نقطه‌ای (1999،AACC)، اسپکتروفتومتری (2001، 5688 ISIRI) و طیف‌سنجی جذب اتمی (2002، 70-40 AACC) و میزان اسید‌فولیک با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، (1999، 5333 ISIRI) اندازه‌گیری شدند.
یافته‌ها: آزمون نقطه‌ای نشان داد که آهن در نمونه‌های غنی‌نشده غیرقابل تشخیص و در نمونه‌های غنی‌شده در محدوده 60-30 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. در روش اسپکتروفتومتری، میانگین آهن قبل و بعد از غنی‌سازی به‌ترتیب 2/37±26/135 و 2/81±62/324 میلی‌گرم بر کیلوگرم (0/0001>p) و در روش جذب اتمی 8/43±7/309 و 11/76±40/489 میکروگرم بر گرم بود (0/0001>p). کروماتوگرام‌های HPLC هیچ پیک قابل ‌تشخیصی برای اسید ‌فولیک نشان ندادند.
نتیجه‌گیری: غنی‌سازی آرد با آهن در بوشهر موفقیت‌آمیز بود و با استانداردهای ملی (85-40 میلی‌گرم بر کیلوگرم) مطابقت داشت، اما عدم تشخیص اسید‌ فولیک نشان‌دهنده مشکلات احتمالی در پایداری یا افزودن پرمیکس است. بهبود فرآیند غنی‌سازی و کنترل کیفیت توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله غنی‌سازی آرد، آهن، اسید‌فولیک، اسپکتروسکوپی، کروماتوگرافی، بوشهر

عنوان انگلیسی Iron and Folic Acid Content in Wheat Flour: Analysis of Pre- and Post-Enrichment Levels in Bushehr Province, Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Wheat flour, a staple in the Iranian diet, serves as an ideal medium for fortification with micronutrients such as iron and folic acid. This study aimed to evaluate the effectiveness of the national fortification program by assessing iron and folic acid levels in wheat flour before and after fortification in Bushehr province.
Materials and Methods: Sampling was conducted from April 5 to July 6, 2023, at a flour factory in Bushehr. Fourteen unfortified and fourteen fortified flour samples were collected. Iron levels were measured using the spot test (AACC, 1999), spectrophotometry (ISIRI 5688, 2001), and atomic absorption spectroscopy (AACC 40-70, 2002). Folic acid levels were determined using high-performance liquid chromatography (HPLC) (ISIRI 5333, 1999).
Results: The spot test indicated undetectable iron in unfortified samples and 30-60 mg/kg in fortified samples. Spectrophotometry showed mean iron levels of 26.135 ± 2.37 mg/kg and 62.324 ± 2.81 mg/kg before and after fortification, respectively (p<0.0001). Atomic absorption spectroscopy revealed mean iron levels of 7.309 ± 8.43 µg/g and 40.489 ± 11.76 µg/g before and after fortification, respectively (p<0.0001). HPLC chromatograms showed no detectable peaks for folic acid.
Conclusion: Iron fortification of flour in Bushehr was successful and complied with national standards (40-85 mg/kg). However, the absence of detectable folic acid suggests potential issues with premix stability or addition. Improvements in the fortification process and quality control are recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Flour fortification, Iron, Folic acid, Spectroscopy, Chromatography, Bushehr

نویسندگان مقاله طاهره خلیفه | Tahereh Khalifeh
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی‌ خلیج‌‌فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج‌‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

ناصر محبی | Naser Mohebbi
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی‌ خلیج‌‌فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج‌‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

غلامحسین محبی | Gholamhossein Mohebbi
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی‌ خلیج‌‌فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج‌‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

امیرحسین دارابی | Amirhossein Darabi
The Persian Gulf Tropical Medicine Research Center, The Persian Gulf Biomedical Sciences Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، پژوهشکده‌ علوم زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

محمد امامی | Mohammad Emami
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی‌ خلیج‌‌فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج‌‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران

الناز امیرعضدی | Elnaz Amirazodi
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی‌ خلیج‌‌فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج‌‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران


نشانی اینترنتی http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1115-49&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده دارو و غذا
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات