این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 18 آذر 1404
آبیاری و زهکشی
، جلد ۱۹، شماره ۴، صفحات ۶۴۳-۶۵۵
عنوان فارسی
اثر روشهای مختلف آبیاری و کاشت بر خصوصیات فیزیکی و کیفی دانه برنج رقم فجر
چکیده فارسی مقاله
کیفیت دانه برنج یکی از فاکتورهای کلیدی در گزینش این محصول توسط مصرفکنندگان است. در بسیاری از موارد، عدم استقبال از برخی گونهها و گرایش مصرفکنندگان به گونههای خاص، حاکی از توجه بیشتر به کیفیت نسبت به کمیت تولید است. برای دستیابی به این هدف، لازم است ویژگیهای مؤثر بر کیفیت برنج بهخوبی شناخته شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر روشهای مختلف کاشت برنج و سامانههای آبیاری بر خصوصیات فیزیکی و کیفی برنج در مزارع شالیزاری انجام شد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان گرگان انجام شد. تیمار اصلی روش آبیاری در چهار سطح سیستم آبیاری بارانی، غرقابی دائم، غرقابی تناوبی و قطرهای نواری و عامل فرعی کاشت در سه سطح کاشت مستقیم بذر برنج، کاشت نشایی غیرگلخراب و کاشت نشایی گلخراب اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر نوع سیستم آبیاری و روش کاشت بر تعداد دانه پر و پوک خوشه برنج، درصد سبوس، درصد آمیلوز، پروتئین و نشاسته در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. نتایج نشان داد که روش آبیاری غرقابی دائم با درصد نشاسته 5/76، درصد آمیلوز 2/23 و درصد سبوس 7/9 بهترین عملکرد را ارائه داد. همچنین، کاشت نشایی گلخراب با درصد آمیلوز 1/24 و درصد سبوس 8/9، کیفیت بالاتری نسبت به سایر روشها داشت. ترکیب آبیاری غرقابی دائم و کاشت نشایی گلخراب بهطور قابل توجهی کیفیت دانه برنج را بهبود میبخشد و گزینهای ایدهآل برای تولید برنج با ارزش بازارپسند است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آبیاری،دانه پر،سبوس،آمیلوز،کشت مستقیم،
عنوان انگلیسی
The Effect of Different Irrigation and Cultivation Methods on the Physical and Qualitative Characteristics of Fajr Rice Grains
چکیده انگلیسی مقاله
The quality of rice grains is one of the key factors influencing consumer preferences for this product. In many cases, the lack of interest in certain varieties and the tendency of consumers to favor specific types reflect a greater emphasis on quality over quantity. To achieve this goal, it is essential to thoroughly understand the factors affecting rice quality. This study was conducted to evaluate the effects of different rice cultivation methods and irrigation systems on the physical and quality characteristics of rice in paddy fields. The experiment was designed as a split-plot layout based on a randomized complete block design with three replications in Gorgan County. The main treatment included four levels of irrigation systems: sprinkler irrigation, continuous flooding, alternate wetting and drying, and drip tape irrigation. The sub-treatment consisted of three cultivation methods: direct seeding of rice, non-puddled transplanting, and puddled transplanting. The results indicated that the effects of irrigation system type and cultivation method on the number of filled and unfilled grains per panicle, bran percentage, amylose percentage, protein content, and starch percentage were significant at the 1% probability level. The results showed that the permanent flood irrigation method demonstrated the best performance with a starch content of 76.5%, amylose content of 23.2%, and bran percentage of 9.7%. Additionally, puddled transplanted cultivation exhibited higher quality compared to other methods, with an amylose content of 24.1% and a bran percentage of 9.8%. The combination of permanent flood irrigation and puddled transplanted cultivation significantly improved rice grain quality, making it an ideal option for producing market-preferred rice.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
آبیاری,دانه پر,سبوس,آمیلوز,کشت مستقیم
نویسندگان مقاله
محمدرضا یوری |
گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
ابوطالب هزارجریبی |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
علیرضا کیانی |
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
خلیل قربانی |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مهدی ذاکرینیا |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشانی اینترنتی
https://idj.iaid.ir/article_225654_3fd46cad465216ae9d969d0b099e1ddb.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات