این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 17 آذر 1404
پژوهش های بذر ایران
، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۱۵۹-۱۷۴
عنوان فارسی
بررسی کاربرد نانو امولسیون اسانس بومادران (Achillea wilhelmsii) بر مولفههای جوانهزنی علفهایهرز خرفه (Portulaca oleracea) و چاودار ( Secale cereal)
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه: علفهای هرز یکی از مهمترین معضلات در کشاورزی هستند و باعث خسارتهای زیادی به محصول میشوند.
استفاده بیرویه از علفکشها در دهههای اخیر منجر به اثرات مضری روی محیط زیست و موجودات زنده از جمله انسان گردیده است. برای مقابله با این مشکلات امروزه تلاش بر کاهش اتکاء به علفکشهای مصنوعی و تغییر جهت به سمت کشاورزی پایدار به عنوان جزئی از مدیریت تلفیقی علفهایهرز است.
در بین ترکیبات طبیعی، اسانسها که از اجزای گیاهان معطر و دارویی میباشند برای کشف علفکشهای جدید مورد بررسی قرار گرفتند.
مواد و روشها: به منظور بررسی اثرات اسانس بومادران (
Achillea wilhelmsii C. Koch
)
بر جوانهزنی و رشد گیاهچه خرفه (
Portulaca oleracea
L
.
)
و چاودار (
Secale cereal
L
.
)
دو آزمایش بهصورت عاملیل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات انجام شد. عامل اول نوع اسانس در دو سطح (طبیعی و
نانو امولسیون
)
و عامل دوم غلظت اسانس در شش سطح (صفر، 100، 200، 400، 800 و 1000 میکرولیتر در لیتر) بودند.
یافتهها: تصاویر بهدست آمده از
میکروسکوپ الکترونی روبشی
نشان داد که ذرات به نسبت کروی و اندازه آنها بین 1 تا 100 نانومتر بود.
پتانسیل زتا
نانو امولسیون اسانس
8/13- میلیولت بود که نشاندهنده پایداری ذرات بود. هر دو نوع اسانس درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه و وزن خشک گیاهچه هر دو علف هرز را کاهش دادند و با افزایش غلظت، درصد جوانهزنی به میزان بیشتری کاهش یافت. خرفه تیمار شده با اسانس طبیعی در غلظت 200 میکرولیتر در لیتر میزان 25/55 درصد جوانه زد ولی در همین غلظت درصد جوانهزنی بذرهای تیمار شده با
نانو امولسیون اسانس
50/30 درصد
بود. غلظت 800 میکرولیتر در لیتر
نانو امولسیون اسانس
توانست به طور کامل از جوانهزنی و رشد گیاهچه خرفه جلوگیری کند. نانو امولسیون اسانس در غلظت 1000 میکرولیتر در لیتر کاملا از جوانهزنی بذر چاودار جلوگیری کرد. سرعت جوانهزنی تحت تاثیر اسانس بومادران کاهش یافت و تا غلظت 200 میکرولیتر در لیتر تفاوتی بین دو نوع اسانس وجود نداشت اما در غلظت 800 میکرولیتر در لیتر سرعت جوانهزنی بذر چاودار تیمار شده با نانو امولسیون و طبیعی به ترتیب به 32/0 و 40/1 تعداد در روز رسید که این تفاوت معنیدار بود.
نتیجهگیری:
درصد بازداری صفات بررسی شده در هر دو گونه علفهرز نشان داد که نانو امولسیون اسانس موثرتر از اسانس طبیعی بود.
اسانس بومادران روی علفهرز خرفه در مقایسه با چاودار موثرتر بود
.
اسانسها اثرات مشابهی روی علفهای هرز ندارند و اثرات بازدارندگی آنها بسته به غلظت و گونه علفهرز متفاوت خواهد بود و انتخابی بودن این ترکیبات باید مورد بررسی قرار گیرد.
تولید نانو اسانس بومادران به عنوان علفکش طبیعی راهکاری برای مهار علفهای هرز در نظامهای کشاورزی آلی ارائه میدهد.
جنبههای نوآوری:
1- ذرات نانو امولسیون از اسانس بومادران تولید شد.
2- ذرات نانو امولسیون نسبت به اسانس طبیعی اثرات بازددارندگی بیشتری روی جوانهزنی علفهایهرز مورد بررسی داشتند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
پتانسیل زتا، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، غلظت اسانس
عنوان انگلیسی
Evaluating the application of yarrow (Achillea wilhelmsii) essential oil nanoemulsion on germination indices of purslane (Portulaca oleracea) and rye (Secale cereale)
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract
Introduction:
Weeds are one of the most important problems in agriculture and cause a lot of damage to crops.
Overconsumption of herbicides in recent decades has led to harmful impacts on the environment and living organisms, including humans.
In order to deal with these problems today, efforts are being made to reduce reliance on artificial herbicides and change direction towards sustainable agriculture as a part of integrated weed management.
Among natural compounds, essential oils, which are components of aromatic and medicinal plants, were investigated to discover new herbicides.
Material and Methods
: In order to investigate the effects of yarrow essential oil (
Achillea wilhelmsii
C. Koch) on the germination and growth of purslane (
Portulaca oleracea
L.) and rye (
Secale cereale
L.) seedlings, two factorial experiments were conducted in the form of a completely randomized design in three replicates at Islamic Azad University, Science and Research Branch. The first factor was the type of essential oil in two levels (normal and nanoemulsion) and the second factor was the concentration of essential oil in six levels (0, 100, 200, 400, 800, and 1000 µl L
-1
).
Results and Discussion:
Scanning electron microscopy images showed
the particles were relatively sperhical and their size varied from 1 to 100 nm.
The zeta potential of the nanoparticles
was -13.8 mV, indicating particle stability
.
Both type of essential oils reduced germination percentage, germination rate, plumule length, radicel length and seedling dry weight of both weeds
and germination percentage decreased significantly with increasing concentration. At a concentration of 200 µl L
-1
, purslane treated with essential oil germinated 55.25%, but at the same concentration, the germination percentage of seeds treated with nanoemulsion
of essential oil
was 30.50%. Nanoemulsion
of essential oil
at concentration of 800 µl L
-1
was able to completely prevent the germination and growth of purslane seedlings. Nanoemulsion
of essential oil
at a concentration of 1000 µl L
-1
completely prevented rye seed germination. Germination rate decreased under treatment of yarrow essential oil and there was no difference between two types of essential oils at concentration of 200 µl L
-1
,
but at a concentration of 800 µl, the germination rate of rye seeds treated with nanoemulsion
of essential oil
and ordinary essential oil reached to 1.40 and 0.32, respectively which was a significant difference.
Conclusions:
The inhibition percentage of the studied traits in both weed species showed that the essential oil nanoemulsion was more effective than the normal essential oil. Yarrow essential oil was more effective on purslane weed compared to rye. Essential oils do not have similar effects on weeds and their inhibitory effects will be different depending on the concentration and species of weeds, and the selectivity of these compounds should be investigated. The production of nano essential oil of yarrow as a natural herbicide is a solution. It offers to control weeds in organic farming systems.
Highlights:
1-
Nanoemulsion particles were produced from Yarrow essential oil
2- Nanoemulsion particles had more inhibitory effects on the investigated weeds than the normal essential oil.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Allelopathy, Germination rate, Oil concentration, Zeta potential
نویسندگان مقاله
مهناز کندی | Mahnaz Kandi
Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
آسا ابراهیمی | Asa Ebrahimi
Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مرجان دیانت | Marjan Diyanat
Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
حمید سعیدیان | Hamid Saeidian
Professor of Payame Noor University
دانشگاه پیام نور زنجان
نشانی اینترنتی
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-196-9&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
اکولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات