در این تحقیق اثر روشهای مختلف پرایمینگ بر درصد و سرعت جوانه زنی کلزا در شرایط تنش شوری و تعیین قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده مطالعه شد. به این منظور سه آزمایش به صورت مجزا انجام شد که شامل آزمایش جذب آب، آزمایش اثر شوری بر جوانه زنی و آزمایش قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده بودند. تیمارهای پرایمینگ در 5 سطح بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با اسید هیومیک، اسید سالیسیلیک و اسید جیبرلیک بودند. تنش شوری در چهار سطح صفر، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر اعمال شدند. قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده نیز طی 226 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش جذب آب نشان داد بذرهای کلزا بعد از حدود 18 ساعت جذب آب وارد فاز سوم آبنوشی شدند. نتایج آزمایش شوری نشان داد که شوری 12 دسی زیمنس بر متر، کمترین (3/74 درصد) و شوری صفر بیشترین (83 درصد) درصد جوانه زنی را داشت. سرعت جوانه زنی در تمام تیمارهای پرایمینگ، بالاتر از شاهد بود به طوریکه پرایمینگ با اسید جیبرلیک (034/0 بر ساعت)، اسید هیومیک (036/0 بر ساعت)، اسید سالیسیلیک (027/0 بر ساعت) و هیدروپرایمینگ (036/0 بر ساعت) اختلاف معنی داری با عدم پرایمینگ (019/0 بر ساعت) داشتند. به طور کلی در همه سطوح شوری بذرهای پرایم شده جوانه زنی بهتری نسبت به تیمار بدون پرایم داشتند. قابلیت انبارداری بذرهای پرایم شده و بدون پرایمینگ طی زمان کاهش معنی داری پیدا نکردند. در کل می توان نتیجه گرفت پرایمینگ تحمل به شوری را افزایش داد و می توان آنها را نظیر بذرهای بدون پرایمینگ نگهداری کرد.
جنبههای نوآوری:
This study was conducted to study the effects of different priming methods on germination rate and percentage under salinity stress and to determine the stability of primed seeds. In order to accomplish this, three different experiments were conducted separately, including the experiment of water uptake, the experiment of salinity stress, and the experiment of storability of primed seeds. Priming treatments were five levels of control (unprimed), hydropriming (Hyd), priming with humic acid (HA), priming with salicylic acid (SA) and priming with gibberellic acid (GA). Salinity stresses were four levels of 0, 4, 8 and 12 ds/m of NaCl. The stability of prime seeds was investigated over a period of 226 days after priming. The results of water uptake showed that rapeseeds entered into the third phase of water uptake after 18 hours of hydration. The results of the salinity experiment showed that salinity levels of 12 and 0 ds/m had the lowest (74.3 %) and highest (83 %) germination percentage, respectively. In terms of germination rate, there were significant differences between GA (0.034 h-1), HA (0.036 h-1) and Hyd (0.036 h-1) with C (0.019 h-1) and SA (0.027 h-1). Generally speaking, primed seeds germinated better than control seeds at all levels of salinity. The storability of primed seeds and control seeds had no significant decrease during storage. Finally, it was concluded that seed priming increased the tolerance to salinity stress; in terms of storability, there was no significant difference between primed seeds and primed seeds could be stored in the same way as control seeds. Highlights: