این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
پژوهش های بذر ایران
، جلد ۱، شماره ۱، صفحات ۲۰-۳۲
عنوان فارسی
واکنش ارقام مختلف برنج (Oryza sativa) به سطوح مختلف شوری در شرایط آزمایشگاه
چکیده فارسی مقاله
تنش شوری یکی از گستردهترین تنشهای محیطی بوده و عامل محدود کننده رشد و نمو گیاهان زراعی است. یکی از محدودیتهای اصلی تولید برنج، تنش شوری است. در همین راستا، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سطوح شوری پائین (5/7، 15، 5/22 میلیمولار) و بالا (75 ،150، 225 و 300 میلیمولار) بههمراه شاهد به عنوان فاکتور اول و نه رقم برنج (دولار، حسنسرایی، موسیطارم، کامفیروز، لنجان عسکری، غریب، دمسیاه ممسنی، 304، چمپای محلی یاسوج) بهعنوان فاکتور دوم با سه تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشگاه یاسوج در سال 1390 انجام شد. نتایج نشان دادند که در سطوح شوری بالا (بیش از 75 میلیمولار) رقم حسنسرایی با حداکثر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و طول ساقهچه نسبت به شوریهای اعمالشده متحمل است و رقم دمسیاه ممسنی با حداقل صفات مزبور کمترین تحمل را داراست؛ ولی در سطوح شوری پایین (کمتر از 5/22 میلیمولار) با این که ارقام حسنسرایی به همراه لنجان و موسیطارم بیشترین درصد جوانهزنی را دارند؛ ولی حداکثر سرعت جوانهزنی به رقم موسیطارم و حداکثر طول ساقهچه به رقم غریب تعلق دارد. بنابراین، از نظر درصد جوانهزنی، رقم حسنسرایی برتر است؛ ولی از نظر حداکثر درصد و سرعت جوانهزنی، رقم موسیطارم برتر بود. پس در تنش شوری بالا نباید فقط به درصد جوانهزنی متکی بود، بلکه باید به سرعت جوانهزنی نیز توجه داشت ولی در تنش شوری پایین به علت عدم تمایز ارقام با درصد جوانهزنی باید صفات سرعت جوانهزنی و وزن خشک ساقهچه بیشتر مورد توجه باشند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
برنج، شوری، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی.
عنوان انگلیسی
The reaction of different cultivars of rice (Oryza sativa) to high and low salinity in vitro condition
چکیده انگلیسی مقاله
Salinity is one of the most extensive environmental stresses and is a limiting factor for the growth and development of crops, such as rice. Then, an experiment based upon completely randomized design with four low levels (0, 7.5, 15, 22.5) and four high of salinity (75, 150, 225 and 300 mM) with control as the first factor and nine cultivars of rice (dollars, Hasan Saraii, Mousa Tarom, Kamfiruz, Lenjan Askari, Gharib, Domsiah Mamassani, 304, Champa Yasouj) as the second factor with three replications was conducted in 2012 in the Yasouj University. Results showed that Hasan Saraii had salinity tolerance with the most germination percentage, germination rate and shoot length at high salinity levels (more than 75 mM), and Domsiah Mamassani with the minimum of that traits had not any salinity tolerance. But in the low salinity (less than 22.5 mM), Hasan Saraii, Lenjan and Mousa Tarom had the highest percentage of germination. The maximum germination rate was due to Mousa Tarom and the maximum shoot length observed in Gharib variety. So it seems, if we would only consider the germination percentage, Hasan Saraii is the best variety and if the maximum germination percentage and rate are considered, the variety that would be considered is Mousa Tarom. Therefore, high salinity we should not just rely on the germination but the germination rate should also be noted and in lower salinity due to different cultivars germination percentage, germination rate and dry weight of root should be paid much more attention.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Rice, Salinity, Germination Percentage, Germination Rate, Seed Vigor
نویسندگان مقاله
اسد معصومی اصل | Asad Masoumi Asl
Yasouj University
دانشگاه یاسوج
رضا امیری فهلیانی | Rreza Amiri Fahliani
Yasouj University
دانشگاه یاسوج
حمیدرضا بلوچی | Hamidreza Balouchi
Yasouj University
دانشگاه یاسوج
نشانی اینترنتی
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-1-7&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات