این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۲، شماره ۱، صفحات ۱۳۸-۱۴۷

عنوان فارسی تأثیر نانو کلات آهن بر کمّیت و کیفیت اسانس‌ گل‌محمدی (Rosa damascena Mill.)
چکیده فارسی مقاله این آزمایش در سال 92-1391 در مجتمع تحقیقاتی البرز- کرج (مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور) با استفاده از بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار بر روی گل‌محمدی اجرا شد. تیمارها شامل کود نانو کلات آهن در 6 سطح (صفر (شاهد)، 1 بار محلول‌پاشی (4 گرم بر بوته)، 2 بار محلول‌پاشی (8 گرم بر بوته)، 3 بار محلول‌پاشی (12 گرم بر بوته)، مصرف 8 گرم بر بوته در خاک (1 بار) و مصرف 12 گرم بر بوته در خاک (1 بار) بودند. محلول‌پاشی‌های نوبت اول همزمان با غنچه‌دهی، نوبت دوم و سوم به‌ترتیب 10 و 20 روز بعد انجام شد. مصرف در خاک نیز همزمان با غنچه‌دهی و همراه با آبیاری بود. نمونه‌ها به مدت 3 ساعت با دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب اسانس‌گیری شدند. درصد و نوع ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس مرحله اول اسانس‌گیری (اسانس گل‌های تازه) با استفاده از GC و GC/MS تعیین و شناسایی گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تیمارهای اعمال شده بر درصد اسانس گل، درصد سیترونلول، نونادکان، هگزادکانول، ایکوزان، هنی‌کوزان، دوکوزان، تری‌کوزان و تتراکوزان گل تازه در سطح احتمال 1% اثر معنی‌دار داشت. نتایج مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که درصد اسانس گل تازه در تیمار 3 بار محلول‌پاشی با میانگین 071/0% بیشتر از 1 بار محلول‌پاشی (061/0%) و مصرف 12 گرم بر بوته (051/0%) و سایر تیمارها بود. ترکیب سیترونلول در تیمار 1 بار محلول‌پاشی با میانگین 17/6% بیشترین و در تیمار شاهد با میانگین 36/0% کمترین مقدار بود. همچنین مشاهده شد که با مصرف 12 گرم کلات آهن در خاک، بیشترین هنی‌کوزان با میانگین 77/33% بدست آمد. نتایج همبستگی درصد اسانس‌ها نشان داد که بین درصد اسانس گل تازه با ماندگاری اسانس در یخچال و نیز گل خشک شده در سایه رابطه مثبت معنی‌دار وجود داشت. همچنین مشاهده شد که سیترونلول با هگزادکانول (*82/0- =r) همبستگی منفی معنی‌دار داشت. نتایج نشان داد که با استفاده از روش مصرف کودها می‌توان در درصد اسانس و نوع ترکیب‌های اسانس گل‌محمدی تغییراتی بوجود آورد و تا حدودی نسبت به تولید گل با اهداف خاص اقدام کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله نونادکان، هگزادکانول، سیترونلول، محلول‌پاشی، نانو کلات آهن،

عنوان انگلیسی Effect of nano chelated iron on essential oil percentage and essential oil compounds of Rosa damascena Mill.
چکیده انگلیسی مقاله This research was conductedon Rosa damascena Mill. in a randomized complete block design with three replications in the Alborz research station during 2012-2013. Treatments included nano chelated iron fertilizer at six levels: (0 (control), two times foliar spray (8g/plant), three times foliar spray (12g/plant), one time soil application (8g/plant), one time soil application (12 g/plant). The first foliar spray was done at blossoming stage. The second and third applications were 10 and 20 days after blossoming. Soil application was at blossoming stage accompanied by irrigation. The essential oil of samples was extracted by Clevenger and water distillation method for three hours. GC and GC/MS were used to determine the percentage and essential oil compounds of fresh flowers. According to the results of variance analysis, significant differences were found for the essential oil percentage, citronellol, icosane, octadecanol, Henicosane, Tricosane, Tetrosane, geraniol, and Tridane (p< 0.01). Mean comparison of treatments indicated that the essential oil percentage of fresh flowers by three-times foliar spray (0.071%) was more than that of one time foliar spray (0.061%) and one time soil application (12 g/plant) (0.051%) and other treatments. The highest Citronellol was obtained in one-time foliar spray (1.17%) and the lowest in control treatment (0.36%). In addition, the highest tricosane (33.77%) was obtained from the use of 12g chelated iron in soil. The results of correlation analysis showed that there was a significant positive correlation between essential oil percentage of fresh flower and essential oil stability at refrigerator as well as dried flower at shadow. A significant negative correlation was also found between citronellol and ecosane. Results indicated that fertilizers could affect the percentage and compounds of essential oil in Rosa damascene.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله معصومه لایق حقیقی | layegh haghighi
دانشجوی دکترا، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

معظم حسن پور اصیل | hassanpour asil
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

بهلول عباس زاده |
استادیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106143_10158bd67b629196d5211b0af4618d44.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370540.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات