این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۲، شماره ۱، صفحات ۱۶۱-۱۷۳

عنوان فارسی بررسی تأثیر سرعت جریان هوا و شدت تابش مادون قرمز بر مؤلفه‌های خشک کردن گیاه دارویی به‌لیمو (Lippia citriodora Kunth.)
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی تأثیر سرعت جریان هوا و شدت تابش مادون قرمز بر زمان خشک کردن، درصد و اجزای اسانس گیاه دارویی به‌لیمو (Lippia citriodora Kunth.)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. سرعت جریان هوا در سه سطح (5/0، 1 و 5/1 متر بر ثانیه) و سه سطح شدت تابش مادون قرمز 2/0، 3/0 و 5/0 وات بر سانتی‌متر مربع در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند. پس از خشک شدن نمونه‌ها و استخراج اسانس به روش تقطیر با آب، به کمک دستگاه‌های GC و GC/MS ترکیب‌های اسانس‌ها مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفتند. نتایج نشان‌دهنده تأثیر معنی‌دار تیمارها بر زمان خشک شدن و میزان اسانس برگ‌های به‌لیمو بود. با کاهش سرعت جریان هوا و افزایش میزان شدت تابش مادون قرمز، زمان خشک شدن نمونه‌ها کاهش یافت، به‌طوری که کمترین مدت زمان خشک کردن (35 دقیقه) مربوط به تیمار سرعت جریان هوای 5/0 (m/s) و شدت تابش 5/0 (W/cm2) بود و بیشترین زمان (65 دقیقه) به تیمار سرعت جریان هوا 5/1 (m/s) و شدت تابش 3/0 (W/cm2) تعلق داشت. افزایش شدت تابش مادون قرمز در تمامی سرعت‌های جریان هوا سبب افزایش درصد اسانس شد، به‌طوری که بیشترین میزان اسانس (1/1%) در تیمار استفاده از سرعت جریان هوا 1 و 5/1 (m/s) همراه با استفاده از شدت تابش 5/0 (W/cm2) بدست آمد. بررسی اجزای اسانس نشان داد که بیشترین میزان مونوترپن‌های اکسیژن‌دار (3/73%) به‌خصوص سیترال (3/61%) در اسانس نمونه‌های خشک شده با سرعت جریان هوای 5/0 (m/s) همراه با تابش مادون قرمز 2/0 (W/cm2) وجود داشت. با توجه به نتایج این تحقیق، می‌توان بیان کرد که کاربرد تابش مادون قرمز در خشک‌کن‌های متداول ضمن کاهش زمان خشک کردن، سبب حفظ کمّیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی به‌لیمو خواهد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of air velocity and infrared radiation intensity on drying factors of lemon verbena (Lippia citriodora Kunth.)
چکیده انگلیسی مقاله To evaluate the effect of air velocity and infrared radiation intensity on drying time, essential oil content, and composition of Lemon Verbena (Lippia citriodora Kunth), a factorial experiment based on completely randomized design was carried out. The two main treatments were as follows: three air velocity levels (0.5, 1 & 1.5m/s) and three levels of infrared radiation intensities (0.2, 0.3 & 0.5W/cm2). After drying the samples, their essential oil was extracted by hydro-distillation method and compositions of essential oil were identified with capillary gas chromatography, using flame ionization and mass spectrometric detection. Results indicated that the various treatments had significant effects on drying time and essential oil content. With decreasing air velocity and increasing radiation intensity, drying time was reduced. Minimum drying time (35 minutes) was obtained at 0.5 m/s air velocity with the use of 0.5W/cm2 radiation intensity. In contrast, the maximum drying time (65 minutes) was revealed for the sample treated with 1.5 m/s air velocity, which received concomitantly 0.4W/cm2 radiation intensity. Increasing the intensity of infrared radiation in all air velocities had a significant effect on the essential oil content, so that the maximum essential oil content (1.1%) was obtained by application of 1 &1.5 m/s air velocity and the use of 0.5W/cm2 radiation intensity. The survey of essential oil components showed that the highest amount of oxygenated monoterpenes (73.3%), especially citral (61.3%) was measured from samples dried by 0.5 m/s air velocity and 0.2W/cm2 radiation intensity. According to these results, due to the decreased duration of drying time and desired essential oil content and composition, it seems that the use of infrared radiation in conventional dryers could lead to appropriate quality of essential oil.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمدتقی عبادی | mohammad taghi
دانشجوی دکترای علوم باغبانی، گرایش گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)

فاطمه سفیدکن |
استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

مجید عزیزی |
استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

نوراله احمدی |
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_106145_5f5249e2112cbd0b0abd3be36f00ac2c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370542.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات