این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
، جلد ۳۱، شماره ۵، صفحات ۷۴۳-۷۵۲
عنوان فارسی
استخراج، شناسایی و مقایسه ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس گل، برگ، ساقه و سرشاخه گلدار بومادران کوهستانی (Achillea vermicularis Trin.)
چکیده فارسی مقاله
بومادران کوهستانی با نام علمی Achillea vermicularis Trin. از خانواده Asteraceae است. در طب سنتی ایران دمکرده این گیاه برای درمان بیماریهایی مثل آرتریت، گاستریت، آسم و انواع بیماریهای کبدی مورد استفاده قرار میگیرد. در این تحقیق برای اولین بار، ابتدا بذر بومادران کوهستانی از استان آذربایجانغربی جمعآوری شده و در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات البرز واقع در شهرستان کرج وابسته به مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کشت شد. بهمنظور بررسی و مقایسه کمّی و کیفی اسانس سرشاخه گلدار و هر یک از اجزای آن (گل، برگ و ساقه) بهصورت مجزا، پس از جمعآوری گیاه در زمان اوج گلدهی، جدا کردن اندامها و خشک کردن در سایه، اسانسگیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانسهای حاصل با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه کمّی و کیفی قرار گرفتند. بیشترین بازده اسانس (W/W نسبت به وزن خشک) از گل (53/0%) و برگ (52/0%) و کمترین بازده اسانس از ساقه (24/0%) بدست آمد. بازده اسانس کل سرشاخه گلدار نیز 43/0% بود. طبق این نتایج، اسانسگیری از گلهای بومادران کوهستانی و حذف سایر اندامهای هوایی (که برای برخی گونههای دیگر بومادران مرسوم است) منجر به هدر دادن مقدار زیادی اسانس موجود در برگ و ساقه شد. تعداد 29 ترکیب در اسانسها شناسایی شد که 8،1-سینئول، پیپریتون و کامفور در همه اسانسها به مقدار قابلتوجه وجود داشتند. مقدار کامفور در اسانسها از 1/4% (در اسانس ساقه) تا 2/19% در اسانس سرشاخه گلدار متغیر بود. کمترین مقدار 8،1-سینئول (3/3%) در اسانس ساقه و بیشترین مقدار آن (3/23%) در اسانس گل مشاهده شد. همچنین اسانس ساقه دارای کمترین مقدار پیپریتون (9/4%) و اسانس سرشاخه گلدار دارای حداکثر مقدار پیپریتون (4/26%) بود. همچنین تفاوتهای ویژهای بین اسانس اندامهای مختلف دیده شد. حضور برخی ترکیبها مثل 1/31% هپتادکان، 6/18% هگزادکانول، 5/4% n-هنی کوسان و 1/3% n-اکتادکان فقط در اسانس ساقه، 6/13% جرماکرن D در اسانس سرشاخه گلدار از دیگر تفاوتهای اسانس اندامهای مختلف بومادران کوهستانی بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Extraction, identification and comparison of essential oils of flowers, leaves, stems and flowering shoots of Achillea vermicularis Trin.
چکیده انگلیسی مقاله
Achillea vermicularis Trin., belonging to Astraceae family, is distributed at North and North-West Iran. It is used for treatment of arthritis infusion of the leaves, gastritis, asthma, and diseases of the liver in traditional medicine. In this study, for the first time, the seeds of A. vermicularis was collected from West Azarbayjan and cultivated in the field of Alborz research station, Karaj, Iran. In order to comparing the essential oil content and composition, flowering shoots and individual plant parts (flowers, leaves and stems) were collected in full flowering stage. The plant materials were dried at shade and their essential oils were obtained by hydro-distillation. The oils were analyzed by gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/Mass). The highest oil yields (w/w of dry weight) were obtained from flowers (0.53%) and leaves (0.52%) and the lowest oil yield was obtained from stems (0.24%). The oil yield of total aerial parts was 0.43%. According to these results, the distillation of all aerial parts is more suitable in comparison with oil extraction from the flowers that is common for other Achillea species, resulting in wasting a lot of essential oils in the leaves and stems. Twenty-nine compounds were identified in the essential oils, of which 1,8-cineol, camphor and piperitone were found in all essential oils in significant quantities. The content of camphor varied from 4.1% in stem oil to 19.2% in flower oil. Minimum and maximum content of 1,8-cineol was found in the stem oil (3.3%) and flower oil (23.3%), respectively. The minimum content of piperitone (4.9%) was obtained in stem oil and aerial parts oil was rich in piperitone (26.4%). There were special differences among the essential oils of plant parts. The presence of special compounds such as heptadecane (31.1%) and hexadecanol (18.6%) and n-henei cosine (4.5%) and n-octadecane only in stem oil (3.1%), germacrene D in aerial parts oil (13.6%), were other differences.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
محدثه السادات محمودزاده حسینی | mohadeseh alsadat mahmoodzadeh hosseini
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی قم (Islamic azad university of ghom)
فاطمه سفیدکن |
استاد، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع
پروین صالحی شانجانی | salehi shanjani
استادیار، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع
غلامرضا نجفی |
استادیار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی قم (Islamic azad university of ghom)
نشانی اینترنتی
http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_103568_b05521c2e9dec40bd93fb2aeedf73660.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370560.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات