این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۱، شماره ۵، صفحات ۸۶۴-۸۸۰

عنوان فارسی بررسی کمّی و کیفی اسانس گونه‌های آویشن (Thymus) کاشته شده در باغ گیاه‌شناسی ملی ایران
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی کمّی و کیفی اسانس گونه‌های مختلف آویشن (Thymus) تحقیقاتی طی سال‌های 1390-1389 در شرایط زراعی انجام شد. این آزمایش در قالب یکی از زیر طرح‌های پروژه ملی استخراج و تجزیه کمّی و کیفی اسانس گونه‌های مختلف آویشن در برخی از استان‌های کشور انجام شد. بدین منظور بذرهای تعداد 74 اکسشن در گلخانه کشت شدند. سپس نشاها به مزرعه تحقیقاتی باغ گیاه‌شناسی ملی ایران منتقل شدند. سرشاخه‌های گلدار در زمان حدود50% گلدهی جمع‌آوری شد. سپس در آزمایشگاه در سایه خشک و آسیاب شد. استخراج اسانس از تمامی اکسشن‌ها به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه طرح کلونجر (فارماکوپه بریتانیا) برای مدت سه ساعت انجام گردید. اسانس‌های بدست آمده با استفاده از دستگاه‌های گاز کروماتوگرافی GC و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف‌سنجی جرمی GC/MS آنالیز و ترکیب‌های شیمیایی آنها شناسایی شدند. طبق نتایج بدست‌آمده درصد اسانس بین 04/0% تا 2% متغیر بود. بالا‌ترین بازده تولید اسانس سرشاخه گلدار ژنوتیپ‌های مورد مطالعه بر حسب وزن خشک متعلق به گونه‌های T. Kotschyanus (2%) از استان آذربایجان‌غربی، T. daenensis (92/1%) از استان لرستان و T. vulgaris (69/1%) از استان مرکزی بود. در بین ژنوتیپ‌های مورد بررسی چندین کموتایپ شامل لینالول، ژرانیول، آلفا-ترپینول، تیمول، کارواکرول و آلفا-ترپینیل استاتو ژرانیل استات شناسایی شدند. در طی دو سال بالاترین درصد ترکیب تیمول مربوط به گونه‌های T. daenensis از استان مرکزی با 6/76% و ترکیب کارواکرول مربوط به T. daenensis از استان سمنان با 9/82% و ژرانیول با 7/62% مربوط به T. lancifolius از استان فارس بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن (Thymus)، اسانس، اکسشن، کموتیپ،

عنوان انگلیسی Study of quality and quantity of essential oil of Thyme species cultivated in national botanic garden of Iran
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the quality and quantity of essential oil of Thymus species, an experiment was conducted under field condition at Research Institute of Forests and Rangelands. This project was related to national project, entitled extraction, qualitative and quantitative analyses of the essential oil of different Thymus species in some provinces of Iran. For This purpose, seeds of 75 accessions, collected from various provinces, were cultivated under greenhouse condition. Then, seedlings were transferred to the experimental field and cultivated under field condition. Flowering shoots were collected at 50% of flowering stage, dried in shadow and grinded. Essential oil extraction was carried out by hydro distillation method (Clevenger apparatus-Britain pharmacopeia) for three hours. Chemical compounds were identified with GC and GC-MS. According to the results, essential oil yield was between 0.04%-2%. The highest essential oil yield in relation to dry weight belongs to T. kotschyanus (2%), T. daenesis (1.92%) and T. vulgaris (1.69%) from west Azerbaijan province, Lorestan province and Markazi province, respectively. Linalool, geraniol, α-terpineol, Thymol, carvacrol, α-terpinyl acetate and geranyl acetate chemotypes were recognized among accessions. During two years, the highest Thymol (76.6%), carvacrol (82.9%) and geraniol (62.7%) were observed in T. daenesis from Markazi province, T. daenesis from Semnan province and T. lancifolius from Fars province.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Thymus, Essential oil, accession, chemotype

نویسندگان مقاله مهدی میرزا |
دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

ابراهیم شریفی عاشورآبادی | sharifi ashorabadi
دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

بهاره الهوردی ممقانی | allahverdi mamaghani
دانشجوی دکتری، رشته فیزیولوژی گیاهی، گروه علوم زیست گیاهی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_103622_a92dbfe71fd2e64632d77f04b0cc2551.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370571.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات