این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۰، شماره ۵، صفحات ۷۴۶-۷۵۵

عنوان فارسی مقایسه ترکیب‌های شیمیایی اسانس اندام‌های رویشی و زایشی گیاه وشا (Dorema ammomiacum D. Don.) منطقه شهسواران کاشان
چکیده فارسی مقاله جنس وشا (Dorema D. Don.) متعلق به خانواده چتریان (Umbelliferea)، دارای گونه‌های دارویی بسیار ارزشمندی است که تاکنون در حدود 16 گونه از این جنس در جهان و 6 گونه از ایران گزارش شده‌‌است. در این تحقیق ترکیب‌های شیمیایی اسانس اندام‌های رویشی و زایشی گیاه وشا (Dorema ammomiacum D. Don.) منطقه شهسواران کاشان مورد بررسی قرار گرفته‌‌است. این گونه‌ انحصاری نواحی نیمه‌خشک ایران و افغانستان بوده و در اراضی قلوه‌سنگی و صخره‌ای دارای رویشگاه‌های طبیعی می‌باشد. ساقه، برگ، میوه و ریشه گونه‌ یاد‌شده در بهار سال 1390 جمع‌آوری و در شرایط آزمایشگاه خشک شد و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانس‌گیری شدند. برای شناسایی ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس، از دستگاه‌های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل‌‌شده به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. 8 ترکیب در اسانس ساقه و برگ خشک گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: ترانس- نرولیدول (7/%)، ترانس، ترانس- فارنزیل‌استون (9/%)، فیتول (9/%)، دی-ان-بوتیل فتالات (9/%)، 2-ترانس-تری‌دکن--ال (1/%) و آلفا-فارنزول (5/%) بودند. ترکیب در اسانس ساقه و برگ تازه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: فیتول (2/%)، ترانس- نرولیدول (6/%)، آلفا-فارنزول (%)، 2-ترانس-تری‌دکنول (8/2%) و تترا‌دکانال (/%) بودند. 2 ترکیب در اسانس میوه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: آلفا-فارنزول (2/41%)، بتا-بیزابولن (13%)، آلفا-بیزابولول (4/%) و سیس- فارنزال (/%) بودند. تعداد 2 ترکیب شیمیایی در اسانس ریشه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: بتا-بیزابولن (1/%)، الیمایسن (/%) و تری‌دکانال (/%) بودند. بیشترین درصد اسانس اندام‌های ریشه و میوه گیاه وشا منطقه شهسواران کاشان، مربوط به سزکوئی‌ترپن‌ها بودند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparison of essential oil chemical composition of vegetative and reproductive organs of Dorema ammoniacum D. Don. in Shahsavaran, Kashan
چکیده انگلیسی مقاله Dorema D. Don. genus belongs to the Umbelliferae family with important medicinal and aromatic species, containing more than 16 species worldwide, of which 6 species have been reported in Iran. In this research, the essential oil composition of vegetative and reproductive organs of Dorema ammoniacum D. Don. obtained from Shahsavaran, Kashan was investigated. This species is endemic to semi-arid regions of Iran and Afghanistan, growing naturally on rocky and alluvial lands. The stem, leaf, fruit and root of this species were collected in spring 2011 and dried in shade (at room temperature). The essential oil was extracted by simultaneous steam distillation and solvent extraction (SDE). The chemical composition of the essential oil was analyzed by using GC and GC-MS. According to the obtained results, 18, 13, 12 and 12 components were identified in the essential oil of dry stem and leaf; fresh stem and leaf; fruits, and roots respectively of which the major components were as follows: (E)-nerolidol (11.7%), E, E-farnezyl acetone (8.9%), phytol (8.9%), di-n-butyl phthalate (6.9%), 2(E)-tridecen-1-al (6.1%) and α-farnesol( 5.5%) in the essential oil of dry stem and leaf; phytol (15.2%), (E)-nerolidol (14.6%), α-farnesol (14%), 2-(E)-tridecenol (12.8%) and tetradecanal (5.6%) in the essential oil of fresh stem and leaf; α-farnesol (41.2%), β-bisabolene (13%), α-bisabolol (6.4%), and (Z)-farnesal (5.5%) in the essential oil of fruits, and β-bisabolene (56.1%), elemicin (12.2%) and tridecanol (6.1%), in the essential oil of roots. Sesquiterpenes constituted the main chemical group in the essential oil obtained from the roots and fruts of Dorema ammoniacum in Shahsavaran, Kashan.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین بتولی |
استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان باغ گیاه شناسی کاشان
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

عبدالرسول حقیر ابراهیم آبادی |
دانشیار، پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه کاشان (Kashan university)

بهرام محمودی |
دانش آموخته کارشناسی ارشد، پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه کاشان (Kashan university)

اسمای مازوچی |
کارشناس ارشد، پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه کاشان (Kashan university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_10712_9a26d50ee78820e1828535dcf10c0145.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370657.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات