این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۲۹، شماره ۱، صفحات ۶۳-۷۳

عنوان فارسی تأثیر ضد میکروبی و خواص آنتی‌اکسیدانی و سمّیت سلولی اسانس شوید (Anethum graveolens L.)
چکیده فارسی مقاله روغن‌های اسانسی با خاصیت خوب آنتی‌اکسیدانی می‌توانند برای اهداف درمانی، تغذیه‌ای و نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به گسترش مصرف فرآورده‌های گیاهان دارویی، لازم است جوانب مختلف این محصولات به جهت کاربردهای مفید و ضررهای احتمالی آنها در سلامتی انسان مورد توجه قرار گیرد. در مطالعه حاضر فعالیت‌های ضدمیکروبی، آنتی‌اکسیدانی و سمّیت سلولی اسانس خالص شوید (Anethum graveolens L.) تازه و شوید تجاری مورد آزمایش قرار گرفت. نمای حساسیتی میکروارگانیسم‌ها در برابر اسانس شوید براساس حساسترین به مقاومترین به‌ترتیب C. albicans> S. aureus> E. coli> P. aeruginosa بود. حداقل غلظت‌های مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانس‌ها تعیین گردید. اسانس شوید خاصیت کشندگی و مهارکنندگی میکروبی خوبی بجز در خصوص Pseudomonas aeruginosa نشان داد. خاصیت آنتی‌اکسیدانی اسانس با روش بتا-کاروتین‌زدایی و رادیکال‌زدایی انجام و نتایج مقایسه‌ای آنها با آنتی‌اکسیدان‌های سنتتیک BHT و BHA استاندارد انجام شد. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید به‌وسیله اسانس‌ها با قدرت آنتی‌اکسیدان‌های سنتتیک قابل مقایسه بود. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکال‌زدایی اسانس شوید تازه μg/ml7/6 با محتوای فنلی μg91/174 و اسانس شوید تجاری برابر μg/ml53/10 با محتوای فنلی μg34/4 بود. IC50 روغن‌های اسانسی شوید تازه و تجاری تأثیر سمّیت سلولی بر سلول‌های خون محیطی به‌ترتیب μg/ml7 و μg/ml3042 و در خصوص سلول‌های سرطانی هلا برابر μg/ml51/8 و μg/ml65/205 بود. بنابراین نتایج نشان می‌دهند که روغن‌های اسانسی شوید با احتیاط و پس از تعیین دوز مورد مصرف قرار گیرند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Antimicrobial, antioxidant and cytotoxic properties of essential oil of Anethum graveolens L.
چکیده انگلیسی مقاله Essential oils with good antioxidant properties could be used for therapeutic, nutritional and food preservation purposes. With the increasing use of medicinal plant products, different aspects need to be considered in terms of useful applications and their potential harm to human health. In the present study, antimicrobial, antioxidative and cytotoxic properties of fresh and commercial essential oils of Anethum graveolens L. were studied. The bacterial strains sensitive to Anethum graveolens oils were in the following order: Candida albicans> S. aureus> E. coli> P. aeruginosa. The minimum inhibitory and bactericidal concentrations of the oils were determined. The essential oils had good bactericidal and bacteriostatic properties except for Pseudomonas aeruginosa. Antioxidative properties of the oils were studied using DPPH free radical scavenging and beta-carotene bleaching tests and the results were compared with standard synthetic antioxidants. Lipid peroxidation inhibitions were comparable to the synthetic antioxidants of BHT and BHA. The oil concentration required for 50% free radical scavenging (IC50) was 6.7 μg/ml with total phenol contents of 174.91 μg GAE/mg for fresh oil of A. graveolens, while they were 10.53 μg/ml and 4.34 GAE/mg respectively for the commercial oil. The volatile oils from fresh and commercial A. graveolens displayed cytotoxic effects on human peripheral blood cells (lymphocytes) with IC50 of 7 and 3042μg/ml and on human tumor cell line (HeLa cells) with IC50 of 8.51 μg/ml and 205.65 μg/ml respectively. The results show that essential oils of A. graveolens could be used with caution and after determining the dose.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهدی داداش پور |
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

ایرج رسولی |
استاد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

فاطمه سفیدکن |
استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع

مسعود تقی زاده |
استادیار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

شکیبا درویش علیپور آستانه | darvish alipour astaneh
دانشجوی دکتری، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_2880_8cd14a9de6a9e240fdb504453d255527.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370784.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات