این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
، جلد ۲۷، شماره ۳، صفحات ۳۵۹-۳۷۴
عنوان فارسی
تأثیر سطوح شوری و سیلیسیم بر برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی خرفه (Portulaca oleracea L.)
چکیده فارسی مقاله
خرفه (Portulaca oleracea L.) گونهای هالوفیت یکساله میباشد که میتواند بهعنوان سبزی، علوفه یا گیاه دارویی در شرایط شور مورد توجه قرار گیرد. سیلیسیم دومین ترکیب معدنی بعد از اکسیژن در کره زمین میباشد. هر چند هنوز نقش آن در گیاهان کاملاً روشن نیست، ولی اثرهای مثبتی بر عملکرد و مقاومت به تنشهای محیطی در گیاهان داشتهاست. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری و سیلیسیم بر برخی پارامترهای مورفوفیزیولوژیکی گیاه خرفه آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده با چهار سطح شوری (6/0، 7، 14 و 21 دسیزیمنس بر متر) و دو سطح سیلیسیم (عدم کاربرد و کاربرد (1 میلیمولار سیلیکات سدیم)) و با سه تکرار در سال 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد وزن تر برگ و ساقه، وزن خشک برگ، تعداد برگ و شاخه فرعی در بوته، شاخص سطح برگ، سطح ویژه برگ و ارتفاع ساقه اصلی، تا سطح شوری 14 دسیزیمنس بر متر تفاوت معنیداری با شاهد نداشتند، ولی در 21 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم کاهش معنیداری یافتند، در حالیکه وزن ویژه برگ با افزایش شوری افزایش معنیداری یافت. کاربرد سیلیسیم تأثیر مثبت و معنیداری در تعداد برگ در بوته، ارتفاع ساقه اصلی و شاخص سطح برگ داشت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که این گیاه تا حد زیادی به شوری مقاومت دارد و میتواند در مناطق تحت تنش شوری بهعنوان گیاه دارویی مورد توجه قرار گیرد. همچنین شاید بتوان از سیلیسیم بهعنوان یک عنصر مفید در افزایش عملکرد گیاهان زراعی و همچنین افزایش مقاومت آنها به تنشهای محیطی استفاده نمود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of salinity and silicon on some morphophysiologic characters of purslane (Portulaca oleracea L.)
چکیده انگلیسی مقاله
Purslane (Portulaca oleracea L.) is an annual salt-tolerant species, which could be considered as vegetable, fodder or medicinal plant in saline conditions. Silicon is the second mineral element in the earth's crust after oxygen. Although its role is not so clear in plant nutrition, silicon has positive effects on plant's yield and resistance to biotic and abiotic stresses. In order to study the effects of salinity and silicon application on some morphophysiologic parameters of purslane (Portulaca oleracea L.), a greenhouse experiment was conducted at Ferdowsi University of Mashhad in a split-plot arrangement based on completely randomized block design with 3 replications during summer 2008. Four salinity levels of NaCl (0.6, 7, 14, 21dS/m) were in main plots and two silicon levels (application of one mMol sodium silicate and not application) allocated to the subplots. The results showed that salinity up to 14 dS/m did not impose any significant differences in fresh and dry weight of leaves and stem, number of leaves, branches, leaf area index, specific leaf area and height of main stem compared with control but at 21 dS/m salinity all the above mentioned parameters decreased significantly, while specific leaf weight increased with increasing salinity. Application of silicon had a positive effect on number of leaves per plant, leaf area index and height of main stem. The results indicated that purslane (Portulaca oleraceae L.) could sufficiently tolerate saline conditions and can be considered as a medicinal plant in saline soils and arid regions. Also silicon application may improve plant's yield and tolerance to environmental stresses.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Pootulaca oleracea L, leaf, stem, foliage branch, NaCl
نویسندگان مقاله
زینب رحیمی |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
محمد کافی |
استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
احمد نظامی |
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
حمیدرضا خزاعی |
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
نشانی اینترنتی
http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_6369_492430d8db40584ccf7823b171f73d73.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370879.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات