این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۲۷، شماره ۱، صفحات ۱۶۱-۱۷۲

عنوان فارسی بررسی ویژگی‌های جوانه‌زنی دو رقم اصلاح شده گیاه دارویی گل گندم (Centaurea cyanus L.) و توده بومی ایران در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی واکنش جوانه‌زنی بذرهای دو رقم اصلاح شده گیاه دارویی گل گندم (Centaurea cyanus L.) و توده بومی ایران به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در محل آزمایشگاه‌های تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. عامل اول شامل یک توده‌ی ایرانی و دو رقم اصلاح شده گل گندم به نام‌های Ball blue و Ball junge بود و عامل دوم شامل 7 سطح شوری (0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 میلی‌مولار) حاصل از نمک کلرید سدیم خالص که شوری صفر (آب مقطر) به‌عنوان شاهد در نظر گرفته شد. مؤلفه‌های جوانه‌زنی شامل درصد و سرعت جوانه‌زنی، شاخص بنیه، طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه اندازه‌گیری شد. نتایج آنالیز واریانس نشان‌دهنده اثر معنی‌دار سطوح مختلف شوری بر تمام صفات مورد اندازه‌گیری بود ولی اثر نوع رقم تنها در مورد درصد و سرعت جوانه‌زنی و شاخص بنیه معنی‌دار گردید. همچنین اثر متقابل شوری و رقم بر تمام صفات اندازه‌گیری شده معنی‌دار بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری هر یک از صفات اندازه‌گیری شده کاهش معنی‌داری یافتند. بیشترین درصد و سرعت جوانه‌زنی (به‌ترتیب 04/51% و 82/11 بذر در روز) مربوط به رقم Ball blue در تیمار شاهد و کمترین میزان (به‌ترتیب 32/9% و 5/0 بذر در روز) مربوط به توده بومی ایران و رقم Ball junge در تیمار 300 میلی‌مولار بود. طول ساقه‌چه نیز نسبت به طول ریشه‌چه کاهش بیشتری در مقابل شوری نشان داد. ارقام اصلاح‌شده گل گندم و توده بومی ایران به دلیل تفاوت‌های ژنتیکی نسبت به تنش شوری واکنش متفاوتی نشان دادند. به‌طور کلی به نظر می‌رسد رقم Ball blue در بین ارقام مورد مطالعه دارای بیشترین تحمل به شوری در مرحله جوانه‌زنی باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of germination factors of two improved cultivars and one Iranian landrace of cornflower (Centaurea cyanus L.) under salt stress conditions
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the germination factors of two improved cultivars and one Iranian landrace of cornflower (Centaurea cyanus) under salt stress conditions a factorial experiment based on completely randomized design with two factors in three replications was conducted at experimental laboratory of department of horticulture, Ferdowsi University of Mashhad during 2009. The main factor included two improved cultivars of cornflower (Ball blue and Ball junge) and one Iranian landrace and second factor included seven salinity levels (0, 50, 100, 150, 200, 250 and 300 milli molar NaCl). Measured characteristics were germination percentage, germination velocity, vigor index, radicle and plumule length. According to the results of ANOVA, different levels of salt stress had significant effects on all measured characteristics while the effect of cultivar type was only significant on germination percentage, germination velocity and vigor index. The interaction between salinity and cultivar type had significant effect on all measured characteristics. The results showed that with increase in salinity level, all measured characteristics were significantly decreased. The most germination percentage and germination velocity (51.04 percent and 11.82 seed/day respectively) were obtained from Ball blue in control treatment and the lowest (9.32 percent and 0.5 seed/day respectively) was obtained from Iranian landrace and Ball junge cultivar in 300 mili molar NaCl. Decrease of plumule length was more than that of radicle length under salinity stress. In this study, improved cultivars of cornflower and Iranian landrace showed different responses to salt stress due to the diversity in their genotypes. Generally, Ball blue was identified as the most salt tolerance cultivar in germination stage.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله اکرم فرزانه |
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی گرایش سبزیکاری ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

محمدتقی عبادی | mohammad taghi
دانشجوی دکتری علوم باغبانی گرایش گیاهان دارویی، ادویه ای و نوشابه ای ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس،
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت مدرس (Tarbiat modares university)

سیدحسین نعمتی | seyed hossein
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

حسین آرویی |
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_6653_bbddbed1d9d2c888eeeeebe061274468.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370922.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات