این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۵۵۶-۵۷۱
عنوان فارسی
بررسی تأثیر ویژگیهای اکولوژیک (خاک و ارتفاع) بر کمیت و کیفیت اسانس گل و برگ Achillea millefolium L. subsp. Millefolium
چکیده فارسی مقاله
بومادران (Achillea millefolium L. subsp. Millefolium) یکی از گونههای با ارزش دارویی و صنعتی موجود در مراتع ایران و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) است. این گیاه بهطور خودرو در دشتها، کنار جادهها و نواحی کوهستانی میروید. از نظر درمانی التیامدهنده جراحات بوده و به علت دارا بودن تانن و مواد تلخ و عطری بر روی سلسله اعصاب و قلب اثرگذار است. همچنین بررسیهای جدید در مورد این گیاه خاصیت ضد سرطانی آن را به اثبات رسانده است. به منظور نمونهبرداری از این گیاه در هنگام گلدهی در اوایل تیرماه 1386 در رویشگاه سیاهبیشه واقع در استان مازندران و با توجه به حضور و فراوانی گیاه، 2 طبقه ارتفاعی با فاصله 100 متر از هم انتخاب گردید. سرشاخه و برگ گیاه مورد نظر و نیز نمونه خاک پای بوته در هر طبقه ارتفاعی در طول یک ترانسکت 100 متری از سه نقطه بهطور تصادفی جمعآوری شد. سپس از هر نمونه گیاهی خشک شده در هوای آزاد، به مقدار 80 گرم به روش تقطیر با آب به مدت 2 ساعت اسانسگیری انجام و به منظور تعیین مقدار و شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. نتایح حاصل از تجزیه واریانس بازده اسانس، عدم وجود اختلاف معنیدار بین طبقات ارتفاعی از نظر بازده اسانس گل و وجود اختلاف معنیدار در سطح 1 درصد از نظر بازده اسانس برگ را به وضوح نشان داد و بیشترین میزان بازده اسانس برگ (1/0%) متعلق به ارتفاع 2100 متری بود. از بین ویژگیهای خاک و ارتفاع تنها میان میزان نیتروژن خاک و این کمیت ارتباط معنیداری وجود داشت. نتایج بدست آمده نشان داد که بین میزان نیتروژن و بازده اسانس برگ همبستگی منفی وجود دارد. مهمترین ترکیبهای اسانس گل در نمونههای ارتفاع 2100 متر و 2200 متر بهترتیب 8،1-سینئول (4/14% و 2/8%)، سیس-کادین-4-اِن-7-اُل (6/4% و 15%)، ترانس-کاریوفیلن (5/5% و 8/4%)، گاما-مورولن (4/4% و 2/5%) و کامفور (6/2% و 1/4%) بودند. ترکیبهای اصلی موجود در اسانس نمونههای برگ دو ارتفاع 2100 متری و 2200 متری بهترتیب 8،1-سینئول (6/5% و 7/4%)، گلوبولول (6/7% و 7/8%)، ترانس-کاریوفیلن (5% و 2/3%)، سیس-کادین-4-اِن-7-اُل (5/25% و 4/0%)، ترانس-سسکوئی لاوانولول (3/2% و 8/12%) و ترانس سسکویی لاواندولیل استات (4/2% و 1/8%) بودند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The effect of ecological characteristics on quality and quantity of the essential oils of Achillea millefolium L. subsp. millefolium
چکیده انگلیسی مقاله
Achillea millefolium L. subsp. millefolium is one of the valuable medicinal plants, belongs to Asteraceae family. This plant mainly grows in plaines, roadsides and mountainous regions. It is wound healer and because of having tannins, bitter and aromatic materials affects on the nervous system and heart. Recent researches show that it has anti-cancer property. For sampling, this plant was selected from 2 height location with definite distance (100 meter) in Siahbisheh at full flowering stage in July 2007. The samples of inflorescences and leaves of plants and sample of soil of the root place were collected from 3 random points of each hieght at lenght of one transect (100 meter). Then air dried parts of the plants (80 gr) subjected to hydrodistillation for 2h using a Clevenger-type apparatus and essential oils analyzed by GC and GC/MC. There is no significant difference between the flower oil yields of Achillea millefolium subsp. millefolium in 2 height, while there is significant difference between the oil yields of leaves (p< 0.01) and the highest percentage of leaf oil (0.1%) belong to 2100m. Study of relation among soil characters and height to these quantity show that there is relationship between nitrogen of the soil and this quantity that has negative correlation. Major components of flower oils were 1,8-cineole (14.4% and 8.2%), cis-cadin-4-en-7-ol (4.6% and 15%), E-caryophyllene (5.5% and 4.8%), -γmuurolene (4/4% and 5.2%), camphor (2.6% and 4.1%), eudesma-4(15), 7-dien-1-β-ol (3.7% and 6.4%) in 2100 m and 2200 m, respectively. The main components of leaf oils were 1,8-cineole (5.6% and 4.7%), globulol (7.6% and 8.7%), E-caryophyllene (5% and 3.2%), cis-cadin-4-en-7-ol (25.5% and 0.4%) E-sesqui lavandulol (2.3% and 12.8%) and E-sesquilavandulyl acetate (2.4% and 8.1%) at 2100 m and 2200 m, respectively.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
حسین آذرنیوند |
دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
منصوره قوام عربانی | ghavam arabani
دانشجوی دکترای مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
فاطمه سفیدکن |
استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع
علی طویلی |
استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
نشانی اینترنتی
http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_7141_e26bec4bc308ce7d7eb19cfb096e3ce3.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-370987.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات