این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۲۴، شماره ۱، صفحات ۵۶-۶۵

عنوان فارسی مطالعه خاصیت ضد میکروبی و ترکیب شیمیایی اسانس لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)
چکیده فارسی مقاله گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوته‌ای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولاً در مناطق جنوبی ایران یافت می‌شود. مردم این منطقه به‌طور گسترده‌ای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماریهای عفونی استفاده می‌کنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌ها شامل باکتریهای گرم منفی و مثبت، قارچهای رشته‌ای و مخمرها با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن در شرایط آزمایشگاه بوده است. شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس به‌وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف(GC) انجام شد. ترکیبهای شناسایی شده در اسانس شامل تیمول (9/26%)، کارواکرول (25/0%)، پاراسیمن (3/13%) و گاما-ترپینن (11%) بود. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد 86/34 میلی‌متر و MIC کوچکتر از l ml-1µ25/0 اثر ضد قارچی خوبی در مقابل قارچهای رشته‌ای و مخمر نشان داد. اثر 2 میکرولیتر از اسانس بر قارچها با قطر هاله عدم رشد بزرگتر از 3/27 میلی‌متر از اثر آمفوتریسین B با قطر هاله عدم رشد کوچکتر از 17 میلی‌متر بیشتر بود. باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی در مقابل اسانس لعل کوهستان حساس‌تر بودند (9/21 در برابر 4/18 میلی‌متر). باکتریهای تشکیل‌دهنده اسپور (جنس باسیلوس) نسبت به اسانس مقاوم بوده و اسانس لعل کوهستان در مقابل باسیلوس‌ها دارای اثر مهاری بود. پسودوموناس آئروجینوزا با قطر هاله عدم رشد کمتر از 8 میلی‌متر از سایر میکروارگانیسم‌ها نسبت به اسانس مقاوم‌تر بود. میکروارگانیسم‌ها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتریها (گرم مثبت و منفی) نسبت به قارچها و باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای گرم مثبت مقاوم‌تر بودند. این اثر به ترکیبهای فنلی اسانس، به‌ویژه تیمول آن مربوط می‌شود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارآیی این اسانس به‌عنوان یک عامل ضد میکروبی ارزیابی گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Antimicrobial activity and chemical composition of essential oil from Oliveria decumbens Vent.
چکیده انگلیسی مقاله Oliveria decumbens Vent. (Umbelliferae) is a shrub commonly found in the South East of Iran. Its aerial part is extensively used in herbal medicine. In this study, the antimicrobial activity of O. decumbens essential oil extracted from aerial parts of plant against a panel of microorganisms including gram positive, gram negative bacteria, yeast and fungi were assessed by disc diffusion method and micro broth dilution assay. The chemical constitutes of this oil was analyzed by GC. The main components of essential oil are thymol (26.9%), carvacrol (0.25%), p-cymene (13.3%) and γ-terpinene (11%). This oil exhibited strong antifungal activity against filamentous fungi and yeast with average of inhibition zone (AIZ) 34.86 and MIC≤0.25µl ml -1. The effect of 2 µl of essential oil (IZ≥27.3 mm) is larger than Amphotricin B (IZ≤17) against fungi. The gram positive bacteria are more sensitive than gram-negative bacteria (21.9 Vs 18.4). Spore forming bacteria (Bacillus sp.) are resistant to essential oil and the effect of oil against Bacillus sp. had inhibitory effect (MIC>2 µl ml-1). Pseudomonas aeruginosa were more resistant than others (IZ< 8 mm). Thus, microorganisms differ in their resistance to O. decumbens oil, i.e. bacteria are more resistant than fungi and gram negative bacteria are more resistant than gram positive bacteria. These effects are more concerned to phenol components especially thymol. Therefore, further studies are required to evaluate in vivo efficacy.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محدثه محبوبی |
کارشناس ارشد میکروب شناسی، بخش میکروب شناسی شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان

محمدمهدی فیض آبادی | mohammad mehdi
دانشیار میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

قاسم حقی |
کارشناس ارشد شیمی، بخش فیتوشیمی و تجزیه دستگاهی، شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان

حسین حسینی |
کارشناس کشاورزی، بخش تحقیقات کشاورزی شرکت داروسازی باریج اسانس، کاشان


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_10024_0d93455519bc7eaaace48fa045e9b637.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-371074.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات