این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
، جلد ۲۷، شماره ۱۴۷، صفحات ۴۱۵-۴۳۲
عنوان فارسی
تعیین خطرات و حد مجاز مصرف ماهیهای سفید، کفال و کپور از نظر فلز سرب در سواحل جنوبی دریای خزر: مطالعه مروری سیستماتیک و متا آنالیز
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: حوزه جنوبی دریای خزر بهدلیل توانایی بالا در تولید محصولات دریایی، از اهمیت بالایی برخوردار است. فلز سرب بهدلیل پراکنش زیاد و خاصیت تجمع زیستی، یکی از عوامل مهم تهدیدکننده سلامت مصرفکنندگان محصولات دریایی میباشد. مطالعه حاضر مروری نظاممند بر مطالعاتی که طی سالهای اخیر (از سال 1382 تا 1395) به بررسی میزان سرب در ماهیهای سفید، کفال و کپور در سواحل جنوبی دریای خزر پرداختهاند، میباشد. مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه متاآنالیز میباشد که بر روی بافت عضله 1242 قطعه از ماهیهای سفید (Rutilus frisii kutum)، کفال طلایی (Liza auratus)، کفال پوزهباریک (Liza saliens) و کپور معمولی (Cyprinus carpio) جمعآوریشده توسط محققان در سواحل جنوبی دریای خزر صورت گرفته است. میزان سرب در گونههای مورد مطالعه از مقالاتی که در سالهای اخیر در مجلههای معتبر علمی منتشر شده بودند، بهدست آمد. درنهایت، میزان مجاز مصرف و خطر مصرف غذایی ماهیهای مورد مطالعه از نظر فلز سرب بررسی شد. یافتهها: میانگین میزان سرب در بافت عضله ماهیهای مورد مطالعه، از تعدادی از استانداردهای ملی و بینالمللی موجود تجاوز کرده بود. میزان جذب روزانه و هفتگی سرب در اثر مصرف ماهیهای مورد مطالعه، پایینتر از میزان مجاز ارائهشده توسط FAO/WHO مشاهده گردید. افراد بالغ از نظر سرب موجود در بافت عضله ماهی، 23/0، 43/0 و kg/day 28/0 و افراد نابالغ 048/0، 09/0 و kg/day 58/0 میتوانند، بدون آنکه برای سلامتی آنها عوارض غیرسرطانزایی داشته باشد، بهترتیب از ماهیهای سفید، کفال و کپور استفاده کنند. استنتاج: میان ضریب تأثیر گزارششده بین مطالعات گوناگون، تغییرپذیری فراوانی مشاهده شد. همچنین، خطای سوگیری در انتشار قابلتوجه بود. باوجوداین، با توجه به نتایج بهدستآمده بهنظر میرسد استفاده از ماهیهای سفید، کفال و کپور با میزان کنونی مصرف، خطری برای سلامت مصرفکنندگان آنها نداشته باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
جذب غذایی، خطر غذایی، دریای خزر، سرب، ماهی، متاآنالیز
عنوان انگلیسی
Evaluation of Risks and Limits of White Fish, Mullet, and Carp Consumption in Terms of Lead Concentration at the Southeastern Coast of the Caspian Sea: A Systematic Review and Meta-analysis
چکیده انگلیسی مقاله
Background and purpose: Southern area of the Caspian Sea is an important resource of seafood products in Iran. One of the major factors affecting the health of seafood consumers is lead (Pb), due to its wide distribution and bio-accumulative property. In this study, all the studies, conducted during 2003-2016 on the amount of lead in white, mullet, and carp fish at the southeastern coast of the Caspian Sea were assessed. Materials and methods: This meta-analysis used the data on 1242 muscle tissues of Rutilus frisii kutum, Liza auratus, Liza saliens, and Cyprinus carpio collected from the southern coast of the Caspian Sea. The level of lead concentration in samples was obtained from recently published articles in valid scientific journals. Then, dietary consumption risk and consumption limit of these fishes were assessed. Results: In this study, mean concentrations of lead in fish muscle tissues were higher compared to levels accepted by various various national. However, daily and weekly absorption of this element through fish consumption was lower than the dose permitted by the Food and Agriculture Organization/World Health Organization. It was found that 0.23, 0.43, and 0.28 kg/day of Caspian white fish, mullet, and carp for adults, and 0.048, 0.09, and 0.58 kg/day of the these fishes can be consumed by children, respectively, without any non-carcinogenic effects. Conclusion: According to the results of this study, a great difference was observed between various studies in terms of the reported effect factor. While publication bias was notable, it seems that the current amount of consumption of the evaluated fish has led to no serious health risks in consumers.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
absorption, Caspians Sea, fish, food risk, meta-analysis
نویسندگان مقاله
محمدحسین سینکاکریمی | mohammad hosein sinka karimi
phd candidate of environmental sciences, faculty of natural resources and environment, malayer university, malayer, iran
دانشجوی دکتری محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه ملایر (Malayer university)
برهان منصوری | borhan mansouri
phd student in ecotoxicology, student research committee, kurdistan university of medical sciences, sanandaj, iran
دانشجوی دکتری سم شناسی محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی کردستان (Kordestan university of medical sciences)
راضیه دنیوی | raziye donyavi
msc in environmental science, faculty of natural resources and environment, birjand university, birjand, iran
کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
نمامعلی آزادی | namamali azadi
assistant professor, department of epidemiology, iran university of medical sciences, tehran, iran
استادیار آمار زیستی، گروه اپیدمولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4374-59&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-382703.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
مروری
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات