این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Veterinary Science and Technology، جلد ۷، شماره ۱، صفحات ۳۲-۰

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Molecular typing of Clostridium perfringens isolated from minced meat
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this study was to determine the presence of toxin genes in Clostridium perfringens isolated from 200minced meat samples using molecular typing. For this purpose, after isolation of Clostridium perfringens using conventional culture method and confirmation by specific 16Srd NA gene PCR, alpha (cpa), beta (cpb), beta 2 (cpb2),epsilon (etx), iota (iA) and enterotoxin (cpe) genes were investigated by multiplex PCR.Out of 200 minced meat samples, 25 (12.5%) were determined as contaminated with C. perfringens and m-PCR results demonstrated that, out of these 25 isolates, 18 (81 %) possessed only the cpa gene (type A), while 4 (18 %) carried the cpa and cpb2 toxin genes (type A-cpb2+). Furthermore, the results showed1 isolate (4 %) as type B, 1 isolate (4 %) as type D and 1 isolate (4 %) as type E. This study reports the first cpb2 positive type B of C. perfringens in minced meat. Our results also indicate that C. perfringens type A is the most common type in minced meat.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله اسما افشاری | asma afshari


عبدالله جمشیدی | abdollah jamshidi


جمشید رزم یار | jamshid razmyar


مهرناز راد | mehrnaz rad



نشانی اینترنتی http://ijvst.um.ac.ir/index.php/veterinary/article/view/39040
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/468/article-468-393513.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده Original Articles
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات