این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
Journal of Medicinal Plants and By-products
، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۸۳-۸۹
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Chemical Composition and Insecticidal Activity of Myrtle (Myrtus communis L.) Essential Oil against Two Stored-Product Pests
چکیده انگلیسی مقاله
Essential oil extracted from the leaves of Myrtle, Myrtus communis L. (Myrtaceae)was tested in vitro for volatile toxicity against two stored-product insects (Tribolium confusum and Callosobruchus maculatus). The chemical composition of the plant oil was examined by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The major oil components were α-pinene (10.4%), α- Terpineol (10.1%), linalool (9.0%), 1, 8-cineole (7.6%), Geranyl butyrate (6.3%), Geraniol (6.2%), Caryophyllene oxide (5.3%) and Neryl acetate (5.0%). In the fumigant toxicity test, significant differences in mortality of insects to essential oil vapor were observed in different concentrations after an exposure time of 24 hours. C. maculatus (LC50=9.5 µl/l air) was more susceptible to the plant oil than T. confusum (LC50=260.7 µl/l air). The results suggested that essential oil of M. communis L. could be used as a potential biocontrol agent for stored-product insects.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
نشانی اینترنتی
http://jmpb.areeo.ac.ir/article_108471_275abe57c1fbd4943b58e383c44986e2.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/495/article-495-398886.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات