این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مسکن و محیط روستا، جلد ۳۶، شماره ۱۵۷، صفحات ۵۳-۶۸

عنوان فارسی توسعه کالبدی مناسب زمین و محیط‌های روستایی ایران با تأکید بر تولید پایدار غذا
چکیده فارسی مقاله توانایی تولید غذا و امنیت غذایی یکی از شرایط خودکفایی است و موضوعی استراتژیک در هر جامعه و کشوری تلقی می‌گردد. ‌روستا مهمترین و اولین مرجع تولید کننده غذا در ایران بوده که بافت و کالبد آن متأثر از تولید غذا، طراحی و توسعه پیدا کرده است. این نقش مهم در طرح‌های توسعه کنونی روستاها مورد بی‌توجهی قرار گرفته است. طرح‌های توسعه کنونی، ملهم از الگوهای شهری هستند که برمبنای الگوهای شهرسازی مدرن و وارد شده از غرب توسعه یافته‌‌‌اند. این طرح‌ها با از بین بردن بافت روستایی، هویت معماری و تضعیف روابط اجتماعی، از نقطه نظر مهمتری موجب تضعیف تولید غذا و نقش تولیدی روستاهای ایران می‌شود که خود بحرا‌ن‌های متعدد اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی را در پی خواهد داشت. از این جهت ضروری است الگو و یا اندیشه "مدل-گونه‌" به‌منظور برنامه و طرح‌ریزی برای توسعه آتی روستا پیشنهاد گردد به‌طوری‌که موجبات تقویت تولید غذا و نقش تولیدی روستاهای ایران را به شکل مناسبی فراهم کند.‌ اندیشه‌ها و تئور‌‌ی‌های "مدل-گونه" در چهارچوب شهرسازی سبز با هدف تولید پایدار غذا، خصوصاً در مقیاس شهری و انواع دیگر سکونتگاه‌های انسانی، راهکارها و پیشنهادهایی را ارایه کرده‌اند که بافت و برنامه توسعه کالبدی سکونتگاه‌های انسانی را شکل می دهند. نوشتار حاضر همراه با بررسی ویژگی‌های کلی بافت روستاهای ایران به نقد و بررسی این ‌اندیشه‌ها در جهت سنجش قابلیت تطبیق و الهام از آن‌ها برای توسعه بافت روستاهای ایران اقدام نموده است. نتیجه این بررسی نشان می‌دهد که ‌اندیشه "شهرسازی دهقانی" ‌اندیشه مناسب‌تری نسبت به دیگر ‌اندیشه‌های موجود به‌منظور الهام و الگوبرداری از آن برای طرح‌ریزی توسعه کالبدی روستاهای ایران می‌باشد. از آنجا که این ‌اندیشه بر توسعه کالبدی شهر و انواع سکونتگاه‌های انسانی بر پایه تولید، مصرف و فروش محصولات کشاورزی و باغی در پیوند با زمین، استوار است، موجب تقویت نقش تولیدی روستاهای ایران خواهد شد. بنیان این مطالعه رویکردی قیاسی و تطبیقی است که با استفاده از مطالعه کتابخانه‌ای به سرانجام رسیده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Physical Development of Rural Settlements in Iran and Enhancing Sustainable Food Production
چکیده انگلیسی مقاله Food production, food security and self-sufficiency are among the strategic concerns of communities around the world. FAO announced that in 2050 the amount of food production must be doubled. Villages are the primary responsible places for food production through agriculture and animal husbandry activities. Accordingly, the spatial organization of villages and rural houses has been highly influenced by food production activities. Current rural development projects in Iran, however, have paid little attention to this productive role of villages. The design of these projects is mainly inspired by modern urban planning and development models, imported from the West. Aside from the elimination of rural spatial and architectural identity as well as weakening of social relations, these projects undermine the importance of food production in these settlements. It is, therefore, critical to propose a conceptual framework for planning the future development of villages, while supporting their food production activities. The first part of this article examines the main characteristics of villages across the country to find out main factors and influential principles that shape these settlements. Theories of green urbanism have been adopted in order to identify those physical aspects of rural settlements that are related to food production activities. The findings of this study show that the concept of "agrarian urbanism" can provide a proper framework for the physical development of rural settlements. The idea of the physical development of human settlements based on production, consumption and trade of agricultural and horticultural products will strengthen the food production role of villages. This theory, proposed and developed by Duany and DPZ, aims at enhancing the quality of life within all transects mainly based on food production and provides some suggestions within the framework of green urbanism to shape and develop the spatial organization of different types of human settlements. This study adopts a deductive approach and is based on a literature review, which compares theories concerned with food production and their influence on human settlements in the context of Iranian villages.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مجید یوسف نیاپاشا | majid yousefniapasha
lecturer at azad university, technical college of sama
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی

ماریا برزگر | maria barzegar
payme nour university
دانشگاه پیام نور بابل


نشانی اینترنتی http://jhre.ir/browse.php?a_code=A-10-618-3&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1100/article-1100-403350.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سکونتگاههای شهری و روستایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات