این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش آب در کشاورزی، جلد ۳۱، شماره ۱، صفحات ۸۷-۱۰۴

عنوان فارسی مدل‌سازی واکنش گوجه‌فرنگی (Solanum lycopersicum)به تنش‌های همزمان شوری آب و کمبود نیتروژن
چکیده فارسی مقاله شوری یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر رشـد و عملکرد بسیاری از گیاهان به شمار مـی‌آیـد. تحملگیاهانبهشوریبامیزاننیتروژندریافتیمتغیراست. دراینراستاپژوهشیباهدف مدل‌سازی پاسخ گیاه گوجه‌‌فرنگی به تنش‌های توأمان شوری و نیتروژن. به‌صورتگلدانیانجامشد. شش سطح شوری شامل 1،2، 4، 6، 8 و10 دسی­زیمنس بر متر و سه سطح کود نیتروژن شـامل صـفر،50 و 100 درصد نیاز کودی در سه تکرار اعمال شد. حداکثر عملکرد ماده خشک (8/25 گرم) در تیمار با شوری یک دسی‌زیمنس بر متر و کود مصرفی 100 درصد و حداقل عملکرد ماده خشک (8/5 گرم) در تیمار با شوری 10 دسی‌زیمنس بر متر و کود مصرفی صفر درصد به دست آمد. مدل‌های تعدیل یافته لیبیگ-اسـپرینگل (LS)و میچرلیخ-بال(MB) برای مدل‌سازی پاسخ گیاه به عناصر غذایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقایسه آماره‌های ارزیابی مدل‌ها نشان داد که برای مدل‌سازی گیاه گوجه‌فرنگی در شرایط توأمان تنش شوری و کمبود نیتروژن، مدل تعدیل یافته MB(95/0d=) در مقایسه با مدل تعدیل یافته LS(88/0d=) برازش بهتری با داده‌های اندازه‌گیری شده داشت. بنابراین، استفاده از مدل تعدیل یافته (MB) برای برآورد عملکرد نسبی گوجه‌فرنگی توصیه می‌گردد. همچنین نتایج اثرات توأمان تنش‌های شوری و نیتروژن نشان می‌دهد که در یک سطح شوری با افزایش مقدار کود نیتروژن عملکرد ماده خشک گیاه افزایش یافته و با زیاد شدن شوری در یک سطح نیتروژن، عملکرد ماده خشک کاهش یافته است. آستانه کاهش عملکرد درشرایط شوری ثابت نبوده و بستگی به مقدار نیتروژن موجود در خاک دارد. در تیمار بدون مصرف نیتروژن، افزایش شوری تاثیر چندانی بر کاهش عملکرد نسبی نداشت. این امر نشان دهنده تاثیرگذار بودن عامل کمبود نیتروژن نسبت به شوری می‌باشد. بنابراین با مدیریت کود نیتروژن می‌توان،آستانه تحمل گیاه گوجه‌فرنگی به شوری را افزایش داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Modeling Response of Tomato (Solanum lycopersicum) under Simultaneous Water Salinity and Nitrogen Deficiency Stresses
چکیده انگلیسی مقاله Salinity is considered as one of the main problems affecting the growth and yield of many plants. Salinity tolerance varies with the amount of nitrogen uptake. The aim of the study was modeling the response of tomato (Solanum lycopersicum) under simultaneous salinity and nitrogen deficiency stresses. The indoor pot experiment was conducted in Damavand region, Iran, in 2015. The experiment was carried out on tomato plant in a factorial randomized complete block design with 3 replications. The treatments consisted of six levels of salinity (1, 2, 4, 6, 8 and 10 dS/m) and three levels of nitrogen including zero, 50 and 100 percent of the N-fertilizer needs. The maximum dry matter yield (25.8 gr) was obtained in the treatment with salinity of 1 dS/m and fertilizer consumption of 100%, while the minimum dry matter yield (5.8 gr) belonged to the treatment with salinity of 10 dS/m and no fertilizer application. Modified Liebig-Sprengel (LS) and Mitscherlich-Baule (MB) models were used to evaluate tomato response to nutrients. Comparison of statistics showed that for modeling tomato plants response to simultaneous salinity and nitrogen stresses, modified MB model (d=0.95) fitted better to the measured data compared to modified LS model (d=0.88). Therefore, modified MB model was recommended to estimate relative yield of tomato. Also, results showed that, at a fixed salinity level, by increasing amount of nitrogen application, the yield of dry matter was increased, while yield of dry matter decreased with increasing salinity. Threshold of yield decline in saline conditions is not fixed and depends on the amount of nitrogen in the soil. Decline of relative yield with increase in salinity wasn’t significant in zero-nitrogen treatment, which showed the influence of nitrogen deficiency relative to salinity. Therefore, threshold of tomato yield decline could be increased by nitrogen fertilizer management.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین اردلانی |
دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه علوم و مهندسی آب، تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)

حسین بابازاده |
دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه علوم و مهندسی آب،تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)

حسین ابراهیمی |
دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس، گروه علوم و مهندسی آب، تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی شهر قدس (Islamic azad university of shahr e qods)


نشانی اینترنتی http://wra.areo.ir/article_109910_fa2fbfe30af4715a9dd1076ac819798c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1318/article-1318-403407.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات