این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۱۵۵-۱۶۶

عنوان فارسی بررسی تطبیقی کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب‌‌های بطری‌شده با استانداردهای ملی و مشخصات برچسب ( مطالعه موردی شهر قزوین)
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: آب برای تداوم زندگی ضروری بوده و بایستی منابع آب کافی و سالم برای عموم قابل دسترس باشد. اخیرا مردم به دلایلی از جمله مزه، راحتی، پیروی از مد، ایمنی و بهداشت آب‌‌های بسته‌بندی ‌‌شده را خریداری می‌‌کنند. براساس رهنمود WHO کنترل آب‌های بطر‌ی‌شده به دلیل نگه‌داری بیشتر و‌ در دمای بالاتر نسبت به آب شبکه‌های توزیع، استفاده از ظروف و بطری‌ها بدون شستشو و ضدعفونی کافی و رشد میکروارگانیسم‌های کم‌اهمیت ازنظر بهداشتی اهمیت ویژه‌ای دارد. هدف این مطالعه بررسی کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب‌های بطری‌شده موجود در فروشگاه‌های شهر قزوین و مقایسه با استانداردهای ملی و تطبیق کیفیت آنها با مشخصات برچسب بود. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی از 11 مارک آب ‌بطری‌شده تعداد 51 نمونه با تاریخ تولید متفاوت برداشت گردیده ویژگی‌های میکروبی، فیزیکی و شیمیایی نمونه‌ها مطابق با کتاب استاندارد متد سال 2005 بررسی شد. داده‌های حاصل با نرم‌افزارSPSS و آزمون‌های آماری t-test و آنالیز واریانس یک‌طرفه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استانداردهای ملی، رهنمودهای WHO و همچنین با ترکیب درج شده برروی محصول مقایسه گردید. یافته‌ها: نتایج حاکی از عدم آلودگی میکروبی نمونه‌ها بود. از نظر ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی کلیه پارامترهای مورداندازه‌گیری درحد استاندارد ملی بود. بررسی مطابقت مقدار متغیرها با مشخصات برچسب، اختلاف قابل‌توجهی بین مقادیر اندازه‌گیری شده با مقادیر درج‌شده روی محصول نشان داد. نتیجه‌گیری: هرچند ویژگی‌های میکروبی، فیزیکی و شیمیایی نمونه‌های موردبررسی در حد استاندارد ملی بود ولی بین مقادیر موردسنجش و غلظت‌های برچسب تفاوت معناداری وجود داشت. به طوری که میانگین غلظت TDS، سختی‌کل، سولفات، کلسیم، منیزیم و سدیم اندازه‌گیری شده بیش از مقادیر و میانگین سایر پارامترها کمتر از مقادیر برچسب بود. بنابراین با توجه به روند رو به رشد مصرف آب‌های بطری شده، پایش و کنترل کیفی این آب‌ها از نظر بهداشت عمومی و سلامت جامعه اهمیت بسیار زیادی دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کیفیت آب، آب بطری‌شده، استاندارد، بهداشت آب

عنوان انگلیسی Comparative Study of Bottled Water Microbial and Physicochemical Quality with National Standards and its label ( A Case Study in Qazvin City, Iran)
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Water is essential for sustaining life & adequate safe supplies must be accessible to the public. Nowadays, people prefer to purchase bottled water for reasons including taste, convenience, following fashion, and its safety and sanitary conditions. According to the WHO guideline, it is of great importance to control the bottled water because of keeping it for longer period of time and at higher temperature in comparison with the water of distribution networks, reusing containers and bottles without adequate washing and disinfecting, and more growth of microorganisms having less important in the terms of health. The aim of this study was to investigate the microbial and physicochemical quality of bottled water in the stores of Qazvin City and to compare the aforesaid features with national standards and to check the quality with the bottles label. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 51 samples of 11 bottled water brands with different production date were obtained. The features were studied in accordance with Standard Methods. Then, the data were analyzed by T-Test and one way ANOVA analysis using SPSS software. Eventually, the results were compared with the national standards, the WHO guidelines, and the product labels.Results: Results showed lack of microbial contamination of the samples. Physically and chemically, all the parameters measured were below the national standards level. Study of conformity of the variables to the label indicated that mostly there was a significant difference between the values measured and the values listed on the product labels. Conclusion: Although the concentration of microbial, physical and chemical features of samples were in the extent of national standards, there was a meaningful difference between labels and measured values so that the average concentration of TDS, TH, SO4-2, Ca2+, Mg2+ and Na+ would be more than the label values and the average of the other parameters was lower than the label values.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Water quality, Bottled water, Standard, Water Health

نویسندگان مقاله اکبر اسلامی | akbar eslami
department of environmental health engineering, school of public health, shahid beheshi university of medical sciences, tehran, iran
دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

حمزه علی جمالی | hamzehali jamali
department of environmental health engineering, faculty of health, qazvin university of medical sciences, qazvin, iran
دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی قزوین (Qazvin university of medical sciences)

شیرین نادری | shirin naderi
qazvin health center, qazvin university of medical sciences, qazvin, iran
کارشناس ارشد بهداشت محیط، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین،
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی قزوین (Qazvin university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-5011&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آب
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات