این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
علوم باغبانی
، جلد ۳۰، شماره ۴، صفحات ۶۸۱-۰
عنوان فارسی
بررسی رشد، زمان گلدهی و کیفیت میوه دوازده رقم سیب در شرایط آب و هوایی ارومیه
چکیده فارسی مقاله
به دلایل متعدد فنی و مدیریتی و بازاریابی، ارقام قدیمی متداول در باغات سیب، نیاز به جایگزینی با ارقام جدید دارند. با هدف شناخت و انتخاب اولیه ارقام جایگزین، در تحقیق حاضر، رشد رویشی، زمان گلدهی، زمان رسیدن میوه و صفات کیفی میوه 12رقم سیب (Malus domestica Borkh) روی پایه MM111، واقع در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهریز ارومیه اندازه گیری و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تفاوت ارقام سیب از نظر کلیه صفات معنی دار بود. بیشترین و کمترین رشد شاخه یکساله مربوط به رقم رد دلیشز و رد اسپور به ترتیب با 8/51 و 23/26 سانتی متر بود. ارقام سیب، از نظر زمان گلدهی و رمان رسیدن میوه به ترتیب در سه و پنج گروه قرار گرفتند. رقم رد دلیشز و محله شیخی به ترتیب با 07/236 و 28/63 گرم بیشترین و کمترین وزن میوه را نشان داد. بیشترین سفتی میوه (17/9 – 67/8 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) در ارقام فوجی، گلاب کرمانشاه، رد دلیشز و گلدن دلیشز مشاهده شد. بیشترین مواد جامد محلول مربوط به فوجی (06/18 درصد) و پس از آن به رد دلیشز (00/17درصد) بود. رقم فوجی بیشترین اسید میوه را نیز نشان داد. دو رقم رد اسپور و جوناگلد نسبت طول به قطر میوه بیشتر و رشد رویشی کمتری نشان دادند. با رتبه بندی نهایی ارقام بر اساس صفات مختلف کیفی، ارقام فوجی، رد اسپور و گلدن اسموتی بیشترین رتبه را کسب نمودند که نشان دهنده پتانسیل بالای آنها به عنوان رقم جایگزین برای توسعه باغات می باشد. ارزیابی پیوسته سایر ارقام جدید برای پویاسازی صنعت سیب منطقه بسیار ضروری است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Growth, Flowering time and Quality of Twelve Apple Varieties under Urmia Climate
چکیده انگلیسی مقاله
Growth, Flowering time and Quality of Twelve Apple Varieties under Urmia Climate Introduction Apple is a major commercial fruit crop grown in Iran. The west Azerbaijan province (WAP) is one of the main regions of apple production in the country covering 51,000 ha and producing 1,200,000 tons in 2010. Red Delicious and Golden Delicious apple cultivars are dominant (>90%), however, interest in new apple cultivars has increased among fruit growers and there are many commercial apple cultivars for which compatibility to this region has not been determined. the main objective of this study was to evaluate yield, quality new apple cultivars to find some alternatives for old and common apple cultivars for apple orchards. Materials and methods The experiment was conducted at the Kahriz Horticultural Research Station Urmia-Iran. Studied apple cultivars were Golden Delicious, Red Delicious, Red Spur, Fuji, Delbar Stival, Golden Smothee, Jonagold, Gholab-Kohanz, Golab-Kermanshah, Mahali Shikhi, and Shafie Abadi. The experimental design was a randomized complete blocks, with 12 treatments each replicated three- times with four trees per plot. Data for various orchard and commercial traits were collected including shoot growth, full blooming time, fruit weight, length and diameter, percent of total soluble solids (TSS), titratble acidity (TA) and fruit firmness (kg/cm2). SPSS (version 20) was used to analyze data. Results and discussions Based on the results, studied apple cultivars were showed significant differences in terms of quantitative and qualitative traits. The greatest shoot growth (51.18 cm) was found in Red Delicious. Jonagold produced the least shoot growth (26.23 cm).Red spore and Joanagold showed the highest length to diameter ratio (0.91) and was stretched more than other cultivars. Studied apple cultivars were grouped in three and five groups in terms of flowering time and fruit ripening time, respectively. The highest fruit weight (236.07 g) belonged to the Red Delicious and the minimum weight (63.23g) belonged to the local cultivar named as Mahali Sheikhi. The highest fruit firmness (kg/cm2) was observed in Fuji (9.17), followed by Golab Kermanshah (9.13), Red Delicious (9.03) and Golden Delicious (8.76). Fuji showed the highest percent of TSS (18.6) and Mahahi Sheikhi and Golab Kohanz showed the lowest TSS. Fuji also showed the highest percentage of total acidity (1.32) and Golab Kermanshah, Golab Kohans, Shafiabadi and Golshah showed the lowest TA ranged 0.31-0.41. Conclusion Among cultivars, Fuji showed the highest rank of quality indices, but, because of late ripening behavior may not be suitable for planting in hilly areas. The Golden Smoothie with a large fruit size, high growth and as well as late flowering habit may be a good alternative to the Golden Delicious. Red Spur, a spur-type cultivar with lower growth rate and dense canopy with large fruit size and elongated fruit shape with higher L/D ratio may be considered suitable for high density plantations and an alternative to Red Delicious. Delbar Stival had larger fruit compared to the summer and early summer cultivars. Golab Kermanshah another early ripening cultivar with high fruit firmness (near to Fuji) may be suitable for fresh market.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
رضا رضایی |
قاسم حسنی |
سید ادریس صالحی | seyed edris
نشانی اینترنتی
http://jhs.um.ac.ir/index.php/jhorts/article/view/43968
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/948/article-948-410140.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
مقالات
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات