این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 4 دی 1404
سلامت و محیط زیست
، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۸۱-۸۸
عنوان فارسی
بررسی میزان آلودگی باکتریایی اسکناس های رایج ایران
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: در بسیاری از کشورها باور عمومی بر این است که دستکاری همزمان پول و غذا میتواند در ایجاد بیماریهای ناشی از غذا مؤثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی (تعداد کلی باکتریها) و آلودگی به باکتری های بیماریزای غذازاد در اسکناسهای جمعآوری شده از فروشگاههای تهیه و توزیع مواد غذایی انجام گردیده است.روش بررسی:در این مطالعه تعداد 120 نمونه از اسکناسهای رایج کشور (2000، 5000، 10000 و 20000 ریالی) از فروشگاههای مختلفی که با مواد غذایی در ارتباط بودند شامل نانوایی، مرغ فروشی، ساندویچ و پیتزا فروشی، قصابی، شیرینیفروشی و بستنیفروشی جمعآوری گردید. اسکناس ها از نظر ظاهری به سه دسته نو، معمولی و کهنه تقسیم گردیدند. بر روی تمامی اسکناس ها آزمایش های تعیین تعداد کلی باکتری ها، جستجوی اشریشیاکولای، استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس سرئوس، سالمونلا، لیستریا بر اساس روش های استاندارد انجام گردید.یافته ها: میانگین تعداد کلی باکتریها در اسکناسهای 2000، 5000، 10000 و 20000 ریالی به ترتیب 49/118، 32/106، 44/69 و 81/220 واحد تشکیلدهندهی کولونی بر سانتیمتر مربع بود. بر اساس نتایج بدست آمده تفاوت معنیداری بین انواع مختلف اسکناس در ارتباط با بار کلی میکروبی مشاهده نشد. در هیچکدام از اسکناسهای جمعآوری شده از فروشگاههای مختلف مرتبط با مواد غذایی لیستریا و سالمونلا مشاهده نگردید. درصد آلودگی کل اسکناسهای جمعآوری شده به باکتریهای اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس سرئوس به ترتیب 3/13، 5/32 و 8/10 درصد مشاهده گردید. درصد آلودگی اسکناسهای جمعآوری شده از فروشگاههای نانوایی، مرغفروشی، شیرینیفروشی، بستنی فروشی، قصابی و ساندویچ فروشی به باکتری اشریشیاکولای به ترتیب صفر، 10، 5، صفر، 60 و 5 درصد؛ به باکتری استافیلوکوکوس آرئوس به ترتیب 30، 35، 10، 40، 55 و 25 درصد؛ به باکتری باسیلوس سرئوس به ترتیب 10، 10، 20، 20، صفر و 5 درصد مشاهده شد. بین وضعیت ظاهری و آلودگی باکتریایی اسکناس ها ارتباط معنی داری مشاهده نشد. تاٌثیر وجود یا عدم وجود صندوق دار در فروشگاه های مرتبط با مواد غذایی بر آلودگی باکتریایی اسکناس ها نیز بررسی گردید.نتیجه گیری: اسکناس یا به طور کلی پول در طی دوره عمر خود از محیطهای مختلف و دستهای مختلف آن هم با فراوانی بسیار زیاد عبور میکند. از آنجایی که اطلاعات کمی در مورد سابقه بهداشتی پول در دسترس می باشد، بنابر این در هنگام دستکاری همزمان پول و غذا بایستی توجه زیادی به این مسأله نمود تا از آلودگی متقاطع این دو جلوگیری شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Evaluation of the Bacterial Contamination of the Iranian Currency Notes
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: In many countries, there is a popular belief that the simultaneous handling of food and money contributes to the incidence of food-related public health incidents. The objective of this study was to determine the total bacterial count and the presence of food borne bacterial pathogens on Iranian currency notes, collected from food-related shops. Materials and Methods: A total of 120 Iranian currency notes, comprising notes in four denomination (2000, 5000, 10000 and 20000 R) were collected from various food-related shops including, butchery, bakery, confectionary, fast food, ice cream and poultry meat shop. The currency notes were categorized into three groups according to their physical conditions. All currency notes were examined for total bacterial count, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella and Listeria according to the standard techniques.Results: The average number of total bacterial count in four denomination of currency notes (2000, 5000, 10000 and 20000 R) were 118.49, 106.32, 69.44 and 220.81 CFU/cm2, respectively. The association between total bacterial count and denomination of the currency was not statistically significant. Of the 120 currency notes on which bacteriological analysis was conducted 13.3 %, 32.5% and 10.8 % were contaminated with E. coli, S. aureus and B. cereus, respectively. Salmonella and Listeria were not isolated from samples. Currency notes collected from butchery, bakery, confectionary, fast food, ice cream and poultry meat shop were contaminated with E. coli at the rate of 60, 0, 5, 5, 0 and 10 % with S. aureus at the rate of 55, 30, 10, 25, 40 and 35 % with B. cereus at the rate of 0, 10, 20, 5, 20 and 10 %, respectively. There was not a statistically significant association between physical condition and bacterial contamination of the currency notes. The effect of presence or absence of cashier in food-related shops on bacterial contamination of the currency notes was also evaluated.Conclusion: Money has got the potential to change through many different hands and could be exposed to many different environments at a relatively high frequency. Since there is very little information regarding the hygienic history of any forms of currency, great care should be taken when the same person facilitates the handling of money and the preparation and handling of food to avoid cross contamination.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سید شهرام شکرفروش | s shekarforoush
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
الهه خواجه علی | e khajeh ali
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
مهدی زارعی | m zarei
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید چمران (Shahid chamran university)
نشانی اینترنتی
http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-175&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات