این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
Journal of Plant Physiology and Breeding
، جلد ۷، شماره ۱، صفحات ۱-۱۳
عنوان فارسی
اثر آغازگر با اسید سالیسیلیک بر روی فتوسنتز نهال گلرنگ و پارامترهای فیزیولوژیکی مرتبط
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effects of Priming with Salicylic Acid on Safflower Seedlings Photosynthesis and Related Physiological Parameters
چکیده انگلیسی مقاله
Generally, primed seeds produce larger and heavier plants than non-primed seeds. This may be simply due to rapid emergence and extension of leaf growth, or the influence of other physiological processes. The effect of seed pretreatment with salicylic acid (SA) on some physiological and photosynthetic characteristics of the safflower seedlings, cv. Goldasht, was examined under field condition. The treatments were different levels of SA (including zero or hydropriming, 400, 800, 1200, 1600, 2000 and 2400 µM and a treatment of the non-primed seeds as the control). Priming enhanced photosynthesis rate (PN) chlorophyll content index (CCI), relative water content (RWC) and seedling dry weight. Also, primed seeds had higher stomatal conductance (gs) and transpiration rate (E) than the control and the hydroprimed treatments. The lowest intercellular CO2 (Ci) and highest cell membrane stability was obtained in 2400 µM SA. But values of the control treatment were opposite. In addition, highest carboxylation efficiency (CE) and photosynthetic water use efficiency (WUEb) were found in 2000 and 2400 µM of SA. It seems seed priming with SA, increased gs and hence PN by improving RWC status. This was associated with enhanced WUE and CE at higher levels of SA. A positive relationship was found between WUEb and PN, CE and RWC but negative relationship with Ci. It seems that increase in plants dry weight by priming not only was the result of rapid growth rate, but also the enhancement of PN, RWC and chlorophyll content.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
لیلا محمدی |
department of agronomy and plant breeding, faculty of agriculture, university of zanjan, zanjan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
فرید شکاری |
department of agronomy and plant breeding, faculty of agriculture, university of zanjan, zanjan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
جلال صبا |
department of agronomy and plant breeding, faculty of agriculture, university of zanjan, zanjan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
اسماعیل زنگانی |
department of agronomy and plant breeding, faculty of agriculture, university of zanjan, zanjan, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
نشانی اینترنتی
http://breeding.tabrizu.ac.ir/article_6281_f9763889fed907983c3c0b0d36ccafd8.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/506/article-506-414110.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات