این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
، جلد ۲۷، شماره ۱۵۰، صفحات ۱۲۲-۱۳۶
عنوان فارسی
ارتباط بین الگوی غذایی با عوارض نوروپاتی در بیماران دیابتی: یک مطالعه مقطعی
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک است که از مهمترین عوارض آن، نوروپاتی میباشد. از سوی دیگر، اصلاح عادات غذایی به عنوان یکی از موثرترین و اقتصادیترین راههای پیشگیری از عوارض دیابت مطرح میباشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین الگوی غذایی با نوروپاتی دیابتی انجام شد. مواد و روشها: مطالعه مشاهدهای حاضر با طراحی مقطعی بر روی 176 نفر از بیماران دیابتی دارای نوروپاتی مراجعهکننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام (ره) ساری به روش نمونهگیری در دسترس در سال 1395 انجام شد. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامه الگوی غذایی، چک لیست عوارض نوروپاتی و سوالات مشخصات جمعیت شناختی بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای کایدو، کروسکال والیس، منویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی در سطح معنیداری 05/0 توسط نرم افزار SPSS.18 صورت گرفت. یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد به ترتیب 78 نفر (3/44 درصد) و 98 نفر (7/55 درصد) از بیماران دارای الگوی غذایی نامطلوب و تاحدودی مطلوب بودند. در خصوص عوارض نوروپاتی حسی، بیش ترین و کم ترین فراوانی مربوط به گزگز شدن اندام ها (3/93 درصد) و آتروفی بافت نرم پا (4/7 درصد) و در نوروپاتی اتونوم، اختلالات گوارشی (4/57 درصد) و سابقه سنکوب (8 درصد) بود. بین الگوی غذایی با تعدد عوارض نوروپاتی همبستگی منفی آماری وجود داشت (21/0-=r و 03/0=P). استنتاج: طبق نتایج، عادات غذایی بیماران نیاز به اصلاح داشته و برخی از عوارض حسی و اتونوم در سطوح بالایی مشاهده شد. بنابراین هرگونه مداخله جهت پیشگیری از عوارض و پیشرفت آنها میبایست بر اصلاح الگوی غذایی، کاهش مطلوب قند خون و نیز اصلاح سبک زندگی متمرکز شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
الگوی غذایی، نوروپاتی، عوارض دیابت
عنوان انگلیسی
Relation between food habits and neuropathic complication in Diabetic patients: A Cross-sectional Study
چکیده انگلیسی مقاله
Background and purpose: Diabetes mellitus is one of the most common metabolic diseases and neuropathy is one of the main complications of diabetes. Modification of eating habit is the most effective and most economical way in prevention of diabetic complications. This research aimed at studying the relationship between food habits and diabetic neuropathy. Materials and methods: This cross-sectional study was performed in 176 patients with diabetic neuropathy attending Sari Imam Khomeini Hospital, 2016. They were selected via convenience sampling. Data was collected using food habits questionnaire, neuropathy complication checklist, and demographic questionnaire. Data was then analyzed using Chi-square, K-S, Mann–Whitney, Spearman correlation and Linear Regression in SPSS V18. Results: The results showed that 78 (44.3%) and 98 (55.7%) patients had undesirable and somewhat favorable food habits, respectively. About sensory neuropathy complications, the highest and lowest prevalence was associated with limbs tingling (93.3%) and soft tissue atrophy in foots (7.4%). While digestive disorders (57.4%) and syncope (8%) were the most and least common autonomic complications, respectively. A negative significant correlation was found between food habits and prevalence of diabetic neuropathy complications (P=0.03, r= -0.21). Conclusion: According to the results, modification of food habits is necessary. The prevalence of some complications (autonomic and sensory) was found to be high in current study. So, any intervention to prevent diabetic complications and their progress should focus on modification of food habits and lifestyle, and lowering blood glucose level.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
food habits, neuropathy, diabetic complications
نویسندگان مقاله
داود نصیری | davood nasiry
msc student in anatomical science, student research committee, mazandaran university of medical sciences, sari, iran
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تشریح ،کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
علیرضا خلعتبری | ali reza khalatbary
associate professor, molecular and cell biology research center, mazandaran university of medical sciences, sari, iran
ساری کیلومتر 18 جاده فرح آباد، مجتمع دانشگاهی پیامبر ص ، دانشکده پزشکی
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
حمید حسینی | hamid hosseini
lecturer in health education, school of public health, north khorasan university of medical sciences, bojnurd, iran
کارشناس ارشد آموزش بهداشت، عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ،بجنورد، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی (Khorasan shomali university of medical sciences)
حامد جعفرپور | hamed jafarpour
medical student, student research committee, mazandaran university of medical sciences, sari, iran
دانشجوی پزشکی ،کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
زهرا کاشی | zahra kashi
professor, department of internal medicine, diabetes research center, mazandaran university of medical sciences, sari, iran
استاد، گروه داخلی، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4238-6&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-414853.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
داخلی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی-کامل
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات