این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب سنتی اسلام و ایران، جلد ۸، شماره ۱، صفحات ۱۰۵-۱۱۶

عنوان فارسی جشاء از دیدگاه طب سنتی ایران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: گاهی تعداد آروغ یا به اصطلاح «belching»، تا حدی زیاد است که موجب افت فعالیت‌های اجتماعی روزانه وکیفیت زندگی افراد می‌شود. با توجه به ناموفق بودن طب مدرن در شناسایی انواع و علل آروغ که منجر به شکست درمان آن در بسیاری از موارد شده است؛ لازم است از روش‌های طبی مکمل استفاده شود. به نظر می‌رسد ریشه‌یابی این واژه، انواع و اسباب آن در منابع طب سنتی بتواند در بالین به درمان آن کمک کند. مواد و روش‌ها: این مطالعه، یک پژوهش کتابخانه‌ای است که با جستجوی کلیدواژه «eructation» و «belching» در pubmed و فرهنگ لغات و یافتن معادل آن‌ یعنی «جشاء» و «آروغ» در متون اصلی طب سنتی ایران؛ از قرن سوم تا چهاردهم (شامل: الحاوی، کامل الصناعه الطبیه، قانون فی الطب، ذخیره خوارزمشاهی، طب اکبری و شرح الاسباب والعلامات) با استفاده از نرم افزار کتابخانه جامع طب نور انجام شده است. یافته‌ها: همه‌ی منابع فوق به سه ویژگی در تعریف جشاء اشاره کرده‌اند: جشاء از جنس باد است، در معده تولید می‌گردد و از راه دهان دفع می‌شود. جشاء به دو دسته طبیعی و ناطبیعی تقسیم بندی شده است. نوع غیر طبیعی جشاء بر اساس بو به انواع ترش، بدبو، با بوی غذا طبقه بندی می‌شود. اسباب جشاء دو نوع داخلی و خارجی دارد. بیماری‌های خود معده و بیماری سایر اعضای بدن مانند طحال، روده و مغز جزو اسباب داخلی به حساب می‌آیند. عوامل خارج از بدن انسان نیز به سبک زندگی، نوع غذا و نحوه خوردن آن مربوط می‌شود. نتیجه‌گیری: بررسی‌ها نشان می‌دهد که تعریف و مکانیسم «belching» شباهت زیادی به «جشاء» دارد. با وجود تدوین معیارهای رم چهار، هنوز در طبقه‌بندی و درمان آروغ کاستی‌هایی وجود دارد. بی‌توجهی به نقش بعضی عوامل ایجاد کننده و همچنین بوی آروغ از این موارد‌ند. به نظر می‌رسد با کمک گرفتن از دیدگاه طب سنتی بتوان سیر درمان را تا حد زیادی بهبود بخشید. کلیدواژه‌ها: جشاء، آروغ، طب سنتی ایران.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Eructation (Josha') in the perspective of Iranian Traditional Medicine
چکیده انگلیسی مقاله Background and Purpose:  Some times Josha' or belching may repeat frequently and interferes with daily social activities and quality of life. The modern medicine couldn't recognize all types and the etiologies of belching yet. So it is necessary to use complementary medicine. It seems that review of the term, classification and etiology of belching in Iranian Traditional Medicine can help to treatment. Methods and Materials: This study is a library research. We found the synonyms for "Eructation" and "Belching" in the dictionaries and then We used "Noor Digital library of medicine" and searched for the keyword "Josha'" and "Arough" in the original texts from the third to the fourteenth century including Al-Hawi, kamelo-ssanaato-tebbiyah, Al-qanun Fi'l-Tibb (canon of medicine), Zakhireh kharazmshahi, Tebbe Akbari and sharhol-asbab va'l-alamat. Conclusion: All of the books had the same view about three characteristics in the definition of Josha'.  Josha' or eructation is the ejection of gas or air through the mouth from the stomach. Josha' was classified into two categories: normal and abnormal. Abnormal Josha' was classified into three main groups based on the type of abnormal smell: sour, stinky, with smell of the food that has been eaten. The etiologies of Josha' in Iranian Traditional Medicine was divided into two general categories: internal and external. Stomach diseases, and diseases in other organs such as the spleen, intestine and catarrh are internal causes. External causes, refers to life style factors like the foods and eating habits. This study shows that the belching definition and mechanism is very similar to Josha'. There is some defects in classification and treatment of belching in new researches such as Rome IV Diagnostic Criteria. Those neglected points are the role of some causing factors and the smell of the eructation. It seems that attention to these small tips can greatly improve the treatment steps.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهشید چایچی رقیمی |


رضا ایلخانی |


ابراهیم خادم |


سیدامیرحسین لطیفی |



نشانی اینترنتی http://jiitm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-385&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات