این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۷، شماره ۱۵۱، صفحات ۷۴-۸۵

عنوان فارسی استخراج و شناسایی عصاره اندام های مختلف گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica L و بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضدقارچی آن
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: گیاهان دارویی به‌دلیل نداشتن عوارض داروهای شیمیایی، امروزه در جهان مورد توجه است. گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica L دارای خاصیت درمانی در معالجه بیماری‌های مزمن می‌باشد. این مطالعه به منظور تعیین خاصیت درمانی در شرایط برون‌تنی انجام شد. مواد و روش‌ها: پس از جمع‌آوری قسمت‌های مختلف گیاه گزنه به روش ماسیراسیون و پرکولاسیون، عصاره‌ها تهیه شد. اثرات ضد باکتریایی این گیاه با استفاده از روش دیسک دیفیوژن (کربی-بائر) انجام و مقایسه گردید. تعیین MIC و MBC با استفاده از روش رقت لوله‌ای (ماکرودایلوشن) با باکتری‌های (PTCC 1294) Listeria Monocytogenes وStaphylococcus aureus (ATCC 25923) و Proteus vulgaris (Atcc 13315) وKellebsiella pneumoniae (PTCC 1053) و مخمر Candida albicans (ATCC 10231) مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی اجزای اصلی موجود در عصاره اندام‌های مختلف گیاه به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) انجام شد. ترکیب‌های شناسایی شده در اسانس شامل 20 نوع بوده که مهم‌ترین آن‌ها شامل 5 ترکیب (21/25 درصد) Neophytadiene و (15/8 درصد)Phtaleic acid و (37/7 درصد)phtaleate Dibutyl و (32/6 درصد)maleate Bis(2-ethyl hexyl) و (62/7 درصد)1,2 - benzenedi carboxylic acid می‌باشد که مقدار این ترکیبات در برگ نسبت به سایر اندام‌ها دارای بیش‌ترین مقدار بوده است. یافته‌ها: عصاره‌های آبی بخش‌های مختلف گیاه نسبت به عصاره‌های الکلی دارای بیش‌ترین اثر ضد باکتریایی بوده است. با توجه به این که عصاره آبی اندام‌های برگ و ریشه در رقت mg/ml 5/0 بهترین اثر آنتی‌باکتریایی را داشته‌اند. عصاره آبی برگ گزنه در رقت‌های مختلف اثر ضد قارچی مناسب‌تری بر روی قارچ Candida albicans از خود نشان داد. استنتاج: با توجه به آزمایشات انجام شده، گیاه گزنه دو پایه Urtica dioica دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی می‌باشد و از این حیث می‌تواند علیه طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌ها اثر داشته باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Extraction and Identification of Urtica dioica L Extract and Its Antibacterial and Antifungal Properties
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Medicinal plants have gained much interest in today’s world because they have fewer adverse effects compared to chemical drugs. Urtica dioica L could be used in treatment of some chronic diseases. This study aimed at investigating its treatment properties in vitro. Materials and methods: Different parts of the plant were collected and the extract was prepared using maceration and percolation. The antibacterial effects of the plant were identified using disk diffusion method. The MIC and MBC values were determined using dilution method against Listeria Monocytogenes (PTCC 1294), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Proteus vulgaris (ATCC 13315), Kellebsiella pneumoniae (PTCC 1053), and Candida albicans (ATCC 10231). The major components in the extract were identified by Gas Chromatography (GC). The extract consisted of 20 different combinations, including Neophytadiene (21.25%), Phthaleic acid (15.8%), phthalate Dibutyl (37.7%), maleate Bis (2-ethyl hexyl 32.6%), and 1,2 - Benzenedicarboxylic acid (62.7%). The amount of these compounds were higher in leaves. Results: The aqueous extract obtained from different organs of Urtica dioica L was found to have more antibacterial effect (the leaf and root at dilution of 5 mg /ml) compared to those of the alcoholic extract. In different dilutions, it also exhibited more antifungal effect on Candida albicans. Conclusion: According to this study, Urtica dioica has antibacterial and antifungal properties, therefore, it could be used against a broad spectrum of microorganisms.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله پژمان مرادی | pezhman moradi
assistant professor, department of horticultural sciences, faculty of agriculture, islamic azad university, saveh branch, saveh, iran
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی ساوه (Islamic azad university of saveh)

کیومرث امینی | kumarss amini
assistant professor, department of microbiology, faculty of basic sciences, islamic azad university, saveh branch, saveh, iran
دانشگاه آزاد اسلامی ساوه، گروه میکروبیولوژی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی ساوه (Islamic azad university of saveh)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-5268-3&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-421268.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده میکروبیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات