این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۱۹-۳۱
عنوان فارسی
اثر تنش شوری بر رشد، عملکرد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک ارقام سورگوم علوفهای
چکیده فارسی مقاله
ببهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر رشد، عملکرد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک ارقام سورگوم علوفهای، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری آب آبیاری ((4/0) شاهد، 7 و 14 دسیزیمنس بر متر) بهعنوان فاکتور اصلی و سه رقم سورگوم علوفهای (پگاه، اسپیدفید سفید و قرمز) بهعنوان فاکتورفرعی در نظر گرفته شدند. تنش شوری باعث کاهش معنیدار ویژگیهای ارتفاع بوته و سطح برگ شد. بیشترین وزن خشک علوفه در تمام سطوح شوری متعلق به رقم پگاه بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری در دو رقم پگاه و اسپیدفید قرمز فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت از روند افزایشی معنیداری برخوردار بود، بهطوریکه در رقم پگاه با افزایش شوری به 14 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شاهد، آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز بهترتیب بهمیزان1/2 ، 5/4 و 8/2 برابر افزایش نشان داد. با افزایش شوری تا سطح 14 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شاهد، نسبت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی ارقام اسپیدفید سفید، قرمز و پگاه بهترتیب بهمیزان 7/10، 8/6 و 7/1 برابر افزایش یافت و در ریشه ارقام مذکور بهترتیب بهمیزان 6/9، 1/8 و 7/4 برابر افزایش نشان داد. با توجه به نتایج به نظر میرسد یکی از مکانیزمهای تحمل به شوری در رقم پگاه، جذب و انتقال کمتر سدیم به اندام هوایی در مقایسه با دو رقم دیگر باشد که در نتیجه این شاخص میتواند، بهعنوان یکی از معیارهای مهم در ارزیابی تحمل به شوری در گیاه سورگوم مطرح شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of Salinity Stress on Growth, Yield and Some Physiological Traits of Forage Sorghum Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله
In order to evaluate the effect of salinity stress on growth, yield, and some physiological traits of forage sorghum cultivars, an experiment was conducted as split-plot based on a randomized complete block design with four replications at experimental farm of College of Agriculture, Shiraz University at 2014 growing season. Treatments were three levels of saline irrigation water (0.4 as control, 7 and 14 dS/m) and three sorghum cultivars (Pegah, White speedfeed and Red speedfeed) as main plots and subplots, respectively. Results showed that salinity stress decreased plant height and leaf area. Pegah cultivar showed the highest forage dry weight in all salinity treatments. Activity of antioxidant enzymes including superoxide dismutase, peroxidase and catalase significantly increased with increasing salinity levels in Pegah and Red speedfeed cultivars. In salt-stressed Pegah these enzymes activity increased 2.1, 4.5, and 2.8 times, respectively in comparison to control. With increasing salinity levels, shoot sodium/potassium ratio of White speedfeed, Red speedfeed, and Pegah cultivars increased 10.7, 6.8, and 1.7 times, respectively whereas root sodium/potassium ratio of the cultivars increased 9.6, 8.1, and 4.7 times, respectively. It seems that the lower absorption of sodium was the major mechanism of salinity tolerance in Pegah and can be an important criterion to evaluate sorghum salinity tolerance
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سید عبدالرضا کاظمینی | seyed abdolreza kazemeini
crop production and plant bredding
باجگاه،بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
مژگان علی نیا | mozhgan alinia
crop production and plant bredding
باجگاه،بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2027-7&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-423673.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات