این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۳۳-۴۶

عنوان فارسی ارزیابی قدرت هیبرید تعدادی از هیبریدهای خیار از تیپ تازه‌خوری
چکیده فارسی مقاله خیار یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی از نظر سطح زیر کشت و اهمیت اقتصادی است و تولید بذر هیبرید در این گیاه اهمیت فراوانی دارد. از این‌رو شناخت ترکیبات والدینی برتر یکی از مهم­ترین مراحل در برنامه­های اصلاحی تولید بذر هیبرید است. یکی از پارامترهای بسیار مفید در برآورد عملکرد، میزان هتروزیس و یافتن والدینی است که بیشترین هتروزیس در نتاج آنها مشاهده شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان هتروزیس تعدادی از هیبریدهای خیار از تیپ تازه­خوری از نظر عملکرد کل، اجزای عملکرد و برخی ویژگی‌های کیفی انجام شد تا بهترین ترکیب­ها برای تولید بذر هیبرید ایرانی خیار از تیپ تازه­خوری معرفی گردند. مواد گیاهی مورد استفاده در این مطالعه 45 هیبرید خیار به همراه یک هیبرید تجاری ایرانی به‌نام گیلان دو محصول شرکت وارش برکت گیلان و یک هیبرید وارداتی محصول شرکت PS هلند بودند که در مزرعه پژوهشی دانشگاه لرستان در طی سال­های 1394 - 1393 کاشته شدند. تجزیه واریانس صفات مختلف اختلاف معنی­داری را بین تمام ژنوتیپ­های مورد آزمایش نشان داد. مقایسه میانگین برای صفات مختلف نشان داد که هیبرید B10 × A4 دارای بیشترین عملکرد کل و عملکرد بازارپسند است و هیبرید A0 B12 ×بیشترین عملکرد نوبرانه را دارا بود. بررسی میزان هتروزیس نسبت به والد برتر برای صفات عملکرد کل و عملکرد بازارپسند نشان داد که هیبرید­های B10 × A11 و B10 × A4 بیشترین هتروزیس نسبت به والد برتر، هتروزیس نسبی و هتروزیس استاندارد را دارا بودند. هیبرید B12 × A0 و هیبرید× B10 A15 به‌ترتیب بیشترین هتروزیس نسبی و هتروزیس نسبت به والد برتر را به‌ترتیب برای عملکرد نوبرانه و زمان تا ظهور اولین گل ماده دارا بودند. نتایج حاکی از تنوع بالایی بین هیبریدهای مورد بررسی بود که از این تنوع در برنامه­های تلاقی به‌منظور تولید ارقامی با صفات مطلوب می­توان استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله هتروزیس، خیار تیپ تازه‌خوری، عملکرد، غالبیت

عنوان انگلیسی Hybrid vigor estimation in some fresh Cucumber Hybrids
چکیده انگلیسی مقاله Since cucumber is one of the most economically important horticultural crops, production of hybrid seeds is very important for obtaining a profitable fruit yield. Detecting the best combination of the parents is one of the most important stages in each breeding program. By selecting parents with high heterosis in their progenies, breeders will be able to generate hybrids with high yield. This study was, thus, undertaken to examine heterosis effect on yield, yield components, and some qualitative characteristics in some fresh cucumber fruit hybrids and to select the best cross. Eighteen cucumber hybrids along with a standard national hybrid “Guilan 2” generated by VBG Company and a standard international hybrid 'PS' were planted in the Research Field of Lorestan University, Khoramabad, Iran, during 2013-2014. There were significant differences between genotypes for all measured characteristics. The mean comparison for different traits showed that B10×A4 hybrid had the highest total and marketable fruit yield and B12×A0 hybrid had the greatest early fruit yield. The greatest high parent heterosis, mid-parent heterosis and standard heterosis were belonged to B10×A11 and B10×A4 hybrids, for total fruit yield and marketable fruit yield, respectively. The greatest mid-parent heterosis and high parent heterosis were also related to B12×A0 and B10×A15 hybrids, for early fruit yield and time to first female flower appearance, respectively. Since there were notable differences between studied hybrids in terms of a number of examined traits, they can be used in crossing programs with the aim of releasing suitable hybrid cultivars
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Heterosis, Fresh type Cucumber, Yield, Dominant

نویسندگان مقاله فاطمه مرادی پور | fatemeh moradipour
university of guilan, university compus 2, horticultural department
دانشگاه گیلان-پردیس دانشگاهی-گروه علوم باغبانی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

جمالعلی الفتی | jamal ali olfati
university of guilan, faculty of agriculture, horticultural departmentartment
دانشگاه گیلان-دانشکده علوم کشاورزی-گروه علوم باغبانی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

یوسف حمیداوغلی | yousef hamidoghli
university of guilan, faculty of agriculture, horticultural departmentartment
دانشگاه گیلان-دانشکده علوم کشاورزی-گروه علوم باغبانی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

عاطفه صبوری | atefeh sabouri
university of guilan, faculty of agriculture, horticultural departmentartment
دانشگاه گیلان-دانشکده علوم کشاورزی-گروه زراعت و اصلاح نباتات
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

بهمن زاهدی | bahman zahedi
university of lorestan, faculty of agriculture, horticultural departmentartment
دانشگاه لرستان-دانشکده علوم کشاورزی-گروه علوم باغبانی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه لرستان (Lorestan university)


نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2119-4&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-423674.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات