این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۴، شماره ۱۴، صفحات ۱۷۷-۱۸۸
عنوان فارسی
اثر رطوبت خاک بر شدت تنفس ریشه گندم و کلزا در دو بافت خاک
چکیده فارسی مقاله
این پژوهش به صورت کشت گلدانی گندم و کلزا تحت شرایط رطوبتی نزدیک به اشباع تا رطوبت معادل ظرفیت زراعی (هفت تیمار مکش ماتریک خاک شامل 20، 40، 60، 80، 110، 300 و 500 سانتیمتر) با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانهای در دو سال متوالی انجام شد. در خاک لوم شنی با کاهش رطوبت خاک از حالت اشباع تا cm3cm-3 22/0 (مکش ماتریک خاک cm 110) و cm3cm-3 24/0 (مکش ماتریک خاک cm 80) به ترتیب شدت تنفس ریشه گندم و کلزا نیز افزایش یافت. محدوده رطوبتی دارای حداکثر شدت تنفس ریشه در خاک لوم شنی در گندم ( cm3cm-3 29/0-22/0، مکش ماتریک cm 110-40) نسبت به کلزا (cm3cm-3 26/0-24/0، مکش ماتریک خاک cm 80-60) گسترده تر بود. همچنین در خاک لوم شنی، حداکثر شدت تنفس ریشه گندم (mol m-2 s-1 81/9) نسبت به کلزا (mol m-2 s-1 62/7) بیشتر بود. در حالیکه در خاک لوم رسی، حداکثر شدت تنفس ریشه گندم و کلزا تقریبا برابر بوده (mol m-2 s-1 10 ) و در یک رطوبت مشخص (cm3cm-3 42/0) اتفاق میافتد. همچنین تخلخل تهویهای نظیر با رطوبتی که حداکثر شدت تنفس ریشه را موجب میشود، در خاک لوم شنی برای گندم و کلزا به ترتیب 13 و 16 درصد و در خاک لوم رسی برای هردو گیاه 17 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که در بین وِیژگیهای مورفولوژیکی متعدد ریشه، حجم ریشه مهمترین ویژگی کنترلکننده شدت تنفس ریشه گیاهان است. .
کلیدواژههای فارسی مقاله
تخلخل تهویه ای، شدت تنفس ریشه، ویژگی های موفولوژیک ریشه
عنوان انگلیسی
Effect of soil moisture on Wheat and Canola root respiration rates in two soil textures
چکیده انگلیسی مقاله
This study was performed under greenhouse condition and completely randomized design for wheat and canola at near saturated soil moisture condition to field capacity (seven soil matric suction treatments including 20, 40, 60, 80, 110, 300 and 500 cm with three ) in two consecutive years. The results showed that as the soil moisture content decreases from saturation condition, root respiration rate increases. The range of soil moisture with a maximum root respiration rate in the sandy loam soil was wider in wheat (0.22-0.29 cm3cm-3) than canola (0.24-0.26 cm3cm-3). In sandy loam soil, maximum root respiration rate was higher for wheat (9.81 mol m-2 s-1) than canola (7.62 mol m-2 s-1). While in the clay loam soil, maximum root respiration rate of wheat and canola was approximately equal (10 mol m-2 s-1) at a specified soil moisture content (0.42 cm3 cm-3). Moreover, in the sandy loam soil, the air-filled porosity of 13 and 16%, respectively for wheat and canola were associated with soil moisture content corresponding to maximum root respiration rate. While in the clay loam soil, the air-filled porosity of 17% was for both plants. The results showed that, among the various morphological features of roots, the root volume is the most important feature that controls the respiration rate of the plant roots.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
فاطمه مسکینی ویشکایی | fatemeh meskini vishkaee
university of zanjan
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
محمدحسین محمدی | mohammad hosein mohammadi
university of zanjan
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
محمدرضا نیشابوری | mohammad reza neishaboori
university of tabriz
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تبریز (Tabriz university)
فرید شکاری | farid shekari
university of zanjan
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زنجان (Zanjan university)
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-494-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-424433.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات