این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۴، شماره ۱۳، صفحات ۲۵-۳۵

عنوان فارسی تاثیر تنش شوری بر فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان و محتوای کلروفیل برگ در ژنوتیپ-های حساس و متحمل به شوری گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)
چکیده فارسی مقاله تنش شوری از جمله عوامل مهم محیطی است که موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان گردیده است. فعال شدن سیستم آنتی‌اکسیدانی در گیاهان بعنوان یکی از مکانیسم‌های دفاعی در راستای تحمل به شوری عمل می‌کند. تغییر در فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان کاتالاز و پراکسیداز، محتوای نسبی آب و غلظت کلروفیل و کارتنوئید در هشت ژنوتیپ گلرنگ (‍Carthamus tinctorius L.) که از نظر تحمل به تنش شوری (4 ژنوتیپ متحمل و 4 ژنوتیپ حساس) متفاوت بودند، مورد مقایسه قرار گرفت. این تحقیق به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه‌ای و کشت ماسه‌ای انجام شد، که تیمار شوری در پنج سطح با استفاده از کلرورسدیم در محلول غذایی هوگلند در سطوح شوری 0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار اعمال گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر شوری، ژنوتیپ و اثرمتقابل شوری × ژنوتیپ بر همه صفات مورد مطالعه معنی‌دار بوده است. شوری منجر به افزایش محتوای کلروفیل و کارتنوئید برگ و فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاهش محتوای نسبی آب و فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. ژنوتیپ‌های حساس از میزان فعالیت کمتر آنزیم کاتالاز برخوردار بودند. تحت شرایط تنش شوری میزان کلروفیل در ژنوتیپ‌های متحمل به شوری بالاتر از میزان آن در ژنوتیپ‌های حساس به شوری بود. ژنوتیپ PI-506426 بعنوان متحمل-ترین، حاوی بیشترین محتوای رنگدانه‌های برگی در شرایط حداکثر شوری نیز بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پراکسیداز، تنش شوری، کاتالاز، کارتنوئید، کلروفیل، گلرنگ

عنوان انگلیسی Effect of salinity stress on antioxidant enzymes and chlorophyll content of salt-tolerant and salt-sensitive safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes
چکیده انگلیسی مقاله The effect of salinity stress on the antioxidant activity of catalase and peroxidase enzymes, relative water content, chlorophyll and carotenoid contents of eight safflower (‍Carthamus tinctorius L.) genotypes differing in salinity tolerance (4 salt tolerant and 4 salt sensitive) were evaluated. This study was conducted using a split plot design arranged as a completely randomized design replicated three times under greenhouse conditions. Salinity treatments were imposed by irrigating with Hoagland solution containing 0, 50, 100, 150 and 200 mM of NaCl in a 30 days period. The results of analysis of variance showed significant effects of genotype, salinity, and genotype × salinity interaction for all the measured traits. Salinity stress led to an increase in chlorophyll and carotenoid contents and peroxidase enzyme activity and a decrease in relative water content and catalase enzyme activity. Salt sensitive genotypes showed less catalase activity under salt treatments. Under salinity stress chlorophyll content of salt tolerant genotypes of safflower was higher than salt sensitive ones. The most salinity tolerant genotype PI-506426 recorded the highest chlorophyll and carotenoid contents under the highest salt stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سمیه کریمی | somayeh karimi
isfahan univ techn
دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)

احمد ارزانی | ahmad arzani
isfahan university of technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)

قدرت الله سعیدی | ghodratollah saeidi
isfahan university of technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-107-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-424437.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات