این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۳، شماره ۳، صفحات ۴۴۹-۴۶۵

عنوان فارسی اثر متیل‌جاسمونات و تنش شوری بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)
چکیده فارسی مقاله جاسمونات‌ها ترکیب‌های مهم علامت‌دهنده در پاسخ‌های گیاهان به تنش‌های زیستی و غیرزیستی ازجمله نمو هستند. از طریق ارزیابی رشد، محتوای یونی و فنلی، کمّیت و کیفیت اسانس، نقش متیل‌جاسمونات (MeJA) در مقابله با تنش شوری القاء شده با NaCl در گیاه Mentha piperita L. بررسی گردید. برای این منظور، گیاهان 24 ساعت بعد از کاربرد برگی صفر، 60 و 120 میکرومولار MeJA، تحت غلظت‌های شوری 1.86 (شاهد)، 5، 7.5 و 10 دسی‌زیمنس بر متر به مدت 2 هفته قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش شوری وزن تر و خشک بخش‌های هوایی و غلظت‌های K+، Ca2+، Mg2+، نسبت K+/Na+ و ترکیب‌های فنلی را کاهش داد، در حالی‌که محتوای Na+ به‌طور معنی‌داری طی تنش شوری افزایش یافت. گرچه بازده اسانس با افزایش غلظت شوری افزایش یافت اما در غلظت شوری 10 دسی‌زیمنس بر متر کاهش یافت. اما کاربرد برون‌زای MeJA، محتوای K+، Ca2+، Mg2+، نسبت K+/Na+ و ترکیب‌های فنلی را افزایش داد، در حالی‌که میزان Na+ را در گیاهان تحت تنش شوری کاهش داد. به‌علاوه اینکه پیش‌تیمار با 60 میکرومولار MeJA، رشد و بازده اسانس را بهبود داد. بیشترین محتوای منتون و منتول در شوری 7.5 دسی‌زیمنس بر متر و غلظت 60 و 120 میکرومولار MeJA بدست آورده شد. به‌طور خلاصه، نتایج بدست آمده نشان داد که کاربرد MeJA می‌تواند تا حدی اثرات مضر تنش شوری را در M. piperita کاهش دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of methyl jasmonate and salt stress on physiological and phytochemical characteristics of peppermint (Mentha piperita L.)
چکیده انگلیسی مقاله Jasmonates are key signaling compounds in plant responses to biotic and abiotic stresses as well as in development. We studied the role of methyl jasmonate (MeJA) in alleviating NaCl-induced salt stress in Mentha piperita L. through evaluating its growth, mineral and phenolics contents, essential oil (EO) quantity and quality. Accordingly, plants were exposed to the NaCl concentrations of 1.86 (control), 5, 75 and 10 dS/m for two weeks, 24 h after foliar application of 0, 60 and 120 µM MeJA. The results showed that salt stress decreased fresh and dry weights of aerial parts and concentrations of potassium (K+), calcium (Ca2+), magnesium (Mg2+), K+/ Na+ ratio and phenolic compounds, while sodium (Na+) content increased significantly under salt stress. Also, EO yield increased with the increase of salinity concentration then decreased at the salinity concentration of 10 dS/m. However, exogenous application of MeJA enhanced the contents of K+, Ca2+, Mg2+, K+/ Na+ ratio and phenolics, while Na+ content in salt stressed plants declined. In addition, pretreatment with 60 µM MeJA improved the growth and EO yield. The highest values of menthone and menthol were obtained at the salinity concentration of 7.5 dS/m and concentrations of 60 and 120 µM MeJA. In summary, our results indicated that application of MeJA could reduce the adverse of salinity stress in M. piperita. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله الهه وطن خواه |
استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، ایران،
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)

بهناز کلانتری |
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)

بابک عندلیبی |
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_112900_60ab8adf96604e0414701d35976ff63b.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-426733.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات