این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
مجله علمی پزشکی جندی شاپور
، جلد ۱۱، شماره ۴، صفحات ۳۴۱-۳۵۳
عنوان فارسی
رابطه سطح سرمی کورتیزول و ویتامین C با چاقی
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: افزایش سطح کورتیزول بدنبال استرس، در پرخوری استرسی و نهایتا چاقی، نقش دارد. از سویی دیگر، افراد دارای سطح سرمی بالای ویتامین C، نشانههای استرس بدنی و ذهنی کمتری نشان میدهند و سطح کورتیزول پایینتری دارند. هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه بین سطح سرمی کورتیزول و ویتامین C با چاقی است. روش بررسی: در این مطالعه مورد- شاهدی، 140 زن سالم (46 زن چاق و 94 زن دارای وزن طبیعی) 17 تا 44 ساله به روش نمونهگیری متوالی و آسان انتخاب شد. چاقی به صورت Kg/m2 30 ≤ BMI و چاقی شکمی به صورت دور کمر 88 ≥سانتیمتر تعریف شد. سطح سرمی ویتامین C به روش شیمیایی و سطح کورتیزول با روش الایزا اندازهگیری شد. از آنجایی که افسردگی، اضطراب و نگرش غذایی منجر به افزایش ترشح کورتیزول میشوند، نقش آنها بهعنوان فاکتورهای مخدوشکننده در این مطالعه در نظر گرفته شد. دادهها با استفاده از آزمون t و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: ارتباط معناداری بین سطح سرمی ویتامینC با BMI مشاهده نشد (07/0=P). بعد از تعدیل اثر عوامل مخدوشگر، زنانی که در بالاترین سهک سطح سرمی کورتیزول قرار داشتند، احتمال کمتری برای چاقی عمومی (نسبت شانس: 2/0، 05/0=P) و چاقی شکمی (نسبت شانس:2/0، 02/0=P) داشتند. نتیجهگیری: در مطالعه حاضر ارتباط معکوسی بین سطح سرمی کورتیزول صبحگاهی با چاقی عمومی و شکمی وجود داشت، در حالیکه رابطهای بین سطح سرمی ویتامین C با چاقی مشاهده نشد. تا جایی که ما میدانیم، این نوع مطالعه برای اولین بار در زنان ایرانی انجام شده است و مطالعات بیشتری برای تعیین ماهیت این رابطه نیاز است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
چاقی، کورتیزول، ویتامین C، زنان، ایران،
عنوان انگلیسی
The Relationship between Serum Cortisol and Vitamin C Levels with Obesity
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Through hyperactivation of hypothalamic-pituitary-adrenal axis and subsequent elevation of serum cortisol levels, chronic stress might lead to stress-induced hyperphagia and obesity. There are less physical and mental stress signs in people with high level of serum vitamin C. The aim of this study was to assess the relationship between serum vitamin C and cortisol with obesity. Subjects and Methods: In this case-control study, 140 healthy women (46 obese and 94 normal weight) 17-44 years old, were recruited using convenient random sampling method. Controls were old-matched. General obesity was defined as BMI≥ 30 Kg/m2 and central obesity as WC≥88 cm. Serum vitamin C and cortisol levels were measured using chemical and ELISA methods, respectively. Since anxiety, depression and eating attitude may be associated with oversecretion of cortisol, we considered them as confounders in our study. The data were analyzed by t-test and logistic regression using SPSS software. Results: There were no significant relationship between serum vitamin C levels with BMI (P=0.70). After adjusting for confounders, women in the highest titres of serum cortisol levels were less likely to have general (OR=0.2, P=0.05) and central obesity (OR=0.2, P=0.02). Conclusion: In this study, there were a significant inverse relationship between serum morning cortisol levels with central and general obesity, while there were no associations between serum vitamin C levels and obesity. To the best of our knowledge, this type of study has never been conducted before in Iranian women; and more studies are required to delineate the nature of these relationships.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Obesity, Cortisol, Vitamin C, Women, Iran
نویسندگان مقاله
فاطمه صداقت |
کارشناس ارشد علوم تغذیه. گروه تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
سمیرا ربیعی |
کارشناس ارشد علوم تغذیه. گروه تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
رضا راست منش |
دکترای علوم تغذیه.گروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://jsmj.ajums.ac.ir/article_49578_044922f53ca4d79980e8374b381b2111.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/106/article-106-426932.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات