این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولید گیاهی، جلد ۲۴، شماره ۲، صفحات ۴۳-۵۹

عنوان فارسی اثر تیمارهای مختلف اسانس‌های گیاهی و نانوذرات نقره بر عمر گلجای گل بریدنی ژربرا، رقم پینک پاور
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: ژربرا یکی از مهمترین گل‌های بریدنی در صنعت گلکاری بوده و ارزش اقتصادی بالایی دارد. از عمده‌ترین مشکلات توسعه صادرات گل ژربرا، ضایعات زیاد و عمر کم گلجای به دلیل به‌هم خوردن روابط آبی شاخه گل در اثر رشد و افزایش جمعیت میکروبی محلول گلجای می‌باشد. در طول دهه اخیر اطلاعات عموم مردم در مورد اثرات جانبی مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی افزایش یافته و تحقیقات زبادی جهت یافتن روش‌ها یا مواد جایگزین به منظور حفظ کیفیت و افزایش عمر گلجای گل‌ها صورت گرفته است. مواد و روش‌ها: در این پژوهش اثر اسانس‌های زنیان، اسطوخودوس، اکالیپتوس با غلظت‌های 15 و 30 میکرولیتر در لیتر و نانوذرات نقره با غلظت‌های 40 و 80 میکرولیتر در لیتر به صورت تیمار پیوسته بر جذب محلول گلجای، شاخص پایداری غشاء ساقه و گلبرگ‌ها، درصد پژمردگی گلبرگ‌ها، جمعیت میکروبی محل برش ساقه و عمر گلجای گل بریدنی ژربرا رقم پینک پاور بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل (عامل اول تیمارها و عامل دوم زمان نمونه‌برداری) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و هر تکرار شامل 4 شاخه گل صورت گرفت. یافته‌ها: تیمارهای مختلف اسانس‌های گیاهی و نانوذرات نقره بر صفاتی مانند وزن‌تر نسبی شاخه گل، تغییرات قطر ساقه در زیر طبق گل و پایین ساقه و نیز نشت یونی گلبرگ‌ها اثر بارزی نداشتند اما صفاتی مانند میزان جذب گلجای، پایداری غشاء یاخته‌ای، نشت یونی ساقه، جمعیت باکتریایی انتهای ساقه، درصد پژمردگی گلبرگ‌ها و عمر گلجای به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفتند. اسانس زنیان در غلظت 15 میکرولیتر در لیتر با افزایش جذب محلول گلجای، کاهش نشت یونی انتهای ساقه، کاهش جمعیت باکتریایی و نیز کاهش درصد پژمردگی گلبرگ‌ها، سبب افزایش عمر گلجای ژربرا شد. بیشترین عمر گلجای (11 روز) مربوط به تیمار 15 میکرولیتر در لیتر زنیان بود که تفاوت آن با دو غلظت نانوذرات نقره معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: به‌طور کلی اسانس زنیان و نانوذرات نقره به‌کار رفته در این پژوهش، سبب بهبود عمر گلجای گل بریدنی ژربرا شدند. ولی با توجه به شرایط بهتر برخی از صفات اندازه گیری شده در استفاده از اسانس زنیان در مقایسه با نانوذرات نقره و نیز اثرات مضر زیست محیطی نانوذرات نقره، می‌توان استفاده از اسانس‌ زنیان به غلظت 15 میکرولیتر در لیتر برای افزایش عمر گلجای ژربرا توصیه نمود. اگرچه لازم است با توجه به گوناگونی بین رقم‌ها، پژوهش‌های بیشتری با غلظت‌های متفاوت‌تری در مورد رقم‌های مختلف صورت گیرد. واژه‌های کلیدی: اسانس‌های گیاهی، جمعیت میکروبی، ژربرا، شاخص پایداری غشاء، عمر گلجای.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Vase Life of Gerbera Cut Flower cv. Pink Power affected by Different Treatments of Plant Essential Oils and Silver Nanoparticles
چکیده انگلیسی مقاله Background and objectives: Gerbera is one of the most important cut flowers in floriculture industry and has high economic value. One of the main problems in gerbera export is postharvest losses and short vase life due to the water relations disruption by the increasing of microbial population in preservative solution. During last decades awareness increased among peoples regarding side effect of chemicals used in agriculture and several research has been conducted to find alternative methods or materials to preserve product quality or prolong vase life. Materials and methods: In this study the effect of essential oils of ajowan, lavender, and eucalyptus with two concentrations (15 and 30 l L-1 L) and silver nanoparticles with two concentrations (40 and 80 l L-1 L) on vase solution uptake, membrane stability index of stem and petals, petals wilting percentage, microbial population at the end of stem and vase life of cut gerbera cv. Pink Power were investigated. A factorial experiment (the first factor was treatments and the second factor was sampling time) was conducted in a completely randomized design (CRD) with three replications and four flowers in each replication. Results: The different treatments of plant essential oils and silver nanoparticles had not sensible effect on some of traits such as relative fresh weights of cut flowers, the changes of stem diameter in the below of flower head and end of stem and petals ion leakage. Conversely, some of traits such as the vase solution uptake, membrane stability index, stem ion leakage, microbial population at the stem end, petal wilting percentage and vase life significant affected. Essential oil of ajowan (15 l L-1 L) increased vase solution uptake and reduced microbial population, ion leakage petal, wilting percentage and, consequently, increased the vase life of gerbera. The highest vase life (11 days) was related to 15 l L-1 L ajowan treatment, although there was no significant difference with compared to silver nanoparticles Conclusion: In general, essential oil of ajowan and silver nanoparticles used in this study were able to improve the vase life of gerbera cut flowers. But, due the superiority of some measured traits of gerbera cut flowers treated with essential oil of ajowan compared to silver nanoparticles, and harmful environmental effects of silver nanoparticles, can be recommended the ajowan essential oil with 15 l L-1L concentration be used for increasing the vase life of gerbera. However, since gerbera plants are highly heterozygous, further researches on other cultivars with different concentrations may be suggested. Key words: Essential oils, microbial population, gerbera, membrane stability index, vase life.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمود کوشش صبا | koushesh saba
هیات علمی دانشگاه کردستان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه کردستان (Kordestan university)

فرزاد نظری |
هیات علمی دانشگاه کردستان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه کردستان (Kordestan university)


نشانی اینترنتی http://jopp.gau.ac.ir/article_3710_a24040c70d9abf67db5a28296460ce2c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1369/article-1369-437818.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات