این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Public Health، جلد ۳۶، شماره ۲، صفحات ۵۸-۶۳

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of Vitamins A, E, C and Omega-3 Fatty Acids on Lipid Peroxidation in Streptozotocin Induced Diabetic Rats
چکیده انگلیسی مقاله Background: To assess the effect of supplementation with vitamins A, E and C and ω-3 fatty acids on lipid peroxidation in strepto‌zotocin (STZ) induced diabetic rats. Methods: Sixty four male wistar rats weighting 250g were divided into four groups as normal control, diabetic control, dia‌betic with vitamin A, E as well as C supplementation and diabetic with ω-3 fatty acids supplementation. After four weeks of treat‌ment the rats were anesthetized and malondialdehyde (MDA) levels were investigated in blood samples, liver and heart ho‌mogenate. Results: In diabetic rats MDA level in plasma, liver and heart was significantly more elevated than normal control rats (P< 0.05). Vitamin A, E and C supplementation caused significant decrease in plasma, liver and heart MDA (P< 0.05). A signifi‌cant decrease in heart MDA (P< 0.05) was observed in diabetic rats with ω-3 fatty acids supplementation. Conclusion: Supplementation of vitamin A, E and C and ω-3 fatty acids was found to decrease lipid peroxidation to some ex‌tent in diabetic rats and they can be valuable candidates in the treatment of the complications of diabetes.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Vitamin A, Omega3 fatty acid

نویسندگان مقاله sh فاخر | sh fakher


جلالی | m djalali


سیدمحمدباقر تابعی | smb tabei


زراعتی | h zeraati


دکتر ابراهیم جوادی | e javadi


mr صادقی | mr sadeghi


e مصطفوی | e mostafavi


فاتحی | f fatehi



نشانی اینترنتی http://ijph.tums.ac.ir/index.php/ijph/article/view/2120
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده Articles
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات