این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)
، جلد ۲۹، شماره ۳، صفحات ۶۳-۷۵
عنوان فارسی
آنالیز کمّی امنیت غذایی در استان خراسان رضوی بر مبنای تولید سیبزمینی
چکیده فارسی مقاله
مفهوم امنیت غذایی از کشاورزی پایدار وسعت بیشتری دارد لذا برای تحقق آن در جوامع مختلف، عوامل متعددّی نظیر دسترسی، توانایی تهیه، بهرهبرداری و ثبات مواد غذایی به عنوان ارکان اصلی نقش دارند. در این پژوهش شاخصهای امنیت غذایی مورد نیاز محاسبه و با استفاده از پرسشنامه میزان مصرف سیب زمینی در استان خراسان رضوی تعیین و میانگین عملکرد کشاورزان خبره طی دو سال اندازهگیری شد. نتایج نشان داد بین تولید سیبزمینی (63 گرم به ازای هر نفر در روز) با میزان تقاضا (125 گرم به ازای هر نفر در روز) 5/198 درصد تفاوت وجود داشت و تولید سرانه پاسخگوی تقاضای جمعیت استان نبود. بر این اساس نیاز به واردات سیبزمینی برابر با 5/155 هزار تن بدست آمد. با این حال 4 /2 درصد از انرژی غذایی، 8/2 درصد پروتئین، 9/11 درصد ویتامین C و بین 1 تا حدود 10 درصد ویتامینهای گروه B مورد نیاز افراد از تولیدات سیبزمینی استان فراهم شد. همچنین نتایج نشان داد تولید کشاورزان خبره 22 درصد بالاتر از برآورد وزارت کشاورزی برای استان بود که این مقدار 8/80 گرم سیبزمینی را برای مصرف روزانه افراد تأمین نمود و خلأ عملکرد بین کشاورزان خبره و میانگین تولید استان 8/50 هزار تن بدست آمد. نتایج حاصل با آنکه حاکی از عدم وجود امنیت غذایی از نظر میزان تولید سیبزمینی و انرژی غذایی آن بود امّا بر تولید منطقه ای سیبزمینی بر مبنای مدیریت اعمال شده توسط کشاورزان خبره به عنوان یک روش فشردهسازی بومشناختی مؤثر در تحقق امنیت غذایی پایدار تأکید داشت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
انرژی، کشاورزان خبره، ناامنی غذایی، واردات،
عنوان انگلیسی
Quantitative analysis of food security in Khorasan razavi province based on potato production
چکیده انگلیسی مقاله
The concept of food security is broader than sustainable agriculture that requires a wide range of factors to achievingits sustainability such as food availability, access, utilization and stability as the major pillars of food security. In this studyrequired food security indicators were calculated and Potato consumption in Khorasan Razavi province were determined usingquestionnaires. Also premire farmers' average yield was measured in two years. The results showed that there was a differenceof 198.5 percent between the production of potato (63 g per person per day) and demand (125 g per person per day) and percapita production of potato was not equal to the demand. According to this, the need to import potatoes was equal to 155.5thousands ton. However 2.4% of dietary energy, 2.8% protein, 11.9% of the vitamin C and between 1 to 10 percent of vitaminsof B group was provided by the province's potato production. The results also showed the premire farmers produce 22 percenthigher than the estimates of the Ministry of Agriculture for the Province. This amount provided 80.8 g potato for daily per capitaconsumption and gap between potato production of the premire farmers and the province's potato production was obtained 50.8thousands ton. Although the results indicated on food insecurity in the province in terms of potato production and its dietaryenergy but emphasized on the regional potato production based on management practices implied by the premire farmers as anecological intensification method effective in achieving sustainable food security.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Energy, Food insecurity, Import, Premire farmer
نویسندگان مقاله
محمد کاظمی |
دانشجوی دکتری بوم شناسی زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
محمد بنایان اول | banayan aval
استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
رضا قربانی |
استاد دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
نشانی اینترنتی
http://aj.areo.ir/article_112699_c70793cb59c9ee2e3a0ef0983b1c89b0.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/880/article-880-454124.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات