این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
محیط شناسی، جلد ۳۱، شماره ۳۷، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی غلظت نیترات در برخی از فرآورده های گیاهی اصفهان
چکیده فارسی مقاله چکیده در چند سال اخیر در کشورهای مختلف توجه زیادی به جذب نیترات توسط سبزی شده است. برخی از کشورها نیز حدود مجاز برای غلظت نیترات در گیاهان خوراکی مخصوصاً سبزی ها تعیین کرده اند. در ایران تحقیقات انجام گرفته در این مورد بسیار اندک بوده و به دلیل بالا بودن مصرف سبزی ها در کشور ما نیاز است این مسئله مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هدف اولیه این طرح تعیین غلظت نیترات در قسمت خوراکی سبزی ها مختلف و سپس معرفی گیاهانی است که دارای بیشترین قدرت جذب نیترات بودند. برای انجام این تحقیق نمونه هایی از گونه های اسفناج Spinacea oleracea))، تره فرنگی (Allium porrum)، ریحان (Ocimum basilicum)، شنبلیله Trigonella foenum))، پیاز (Allium cepa)، کلم (Brasica deracea)، کاهو (Lactuca sativa)، ترب (Ruphanus sativens)، خیار(Cucumis sativa)، گوجه فرنگی(Lycopersicum esculentum)، سیب زمینی (Solanum tuberosum) و هویج (Daucus carota) از مزارع شهرهای درچه، دشتی، زیار، فلاورجان، خمینی شهر، نجف آباد و خوراسگان ( از هر منطقه 30 نمونه) در ماه های مرداد، شهریور و آذر 1378 و اردیبهشت و خرداد 1379 جمع آوری شد . سپس غلظت نیترات در قسمتهای خوراکی هر یک از نمونه ها اندازه گیری شد. میانگین غلظت نیترات در اسفناج، تره فرنگی، ریحان، شنبلیله، پیاز، کلم، کاهو، ترب، خیار، گوجه فرنگی، سیب زمینی و هویج به ترتیب 2865، 412، 639، 673، 428، 450، 328، 819، 30، 14، 171 و 736 میلی گرم در هر کیلوگرم وزن تر بود. در بین نمونه های مورد مطالعه اسفناج دارای بیشترین و گوجه فرنگی دارای کمترین غلظت نیترات در گیاهان بودند. با توجه به نتایج تحقیق و با استفاده از آزمون One-Sample T Test توسط نرم افزار SPSS مشخص گردید که میانگین غلظت نیترات در اسفناج در برخی از مناطق نمونه برداری شده بیش از غلظت مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای این گیاه بود، از این رو توصیه می شود که در رژیم غذایی کودکان زیر یک سال به منظور جلوگیری از ابتلا به بیماری متهموگلوبینی از اسفناج استفاده نشود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اصفهان، سبزی، صیفی، نیترات،

عنوان انگلیسی -
چکیده انگلیسی مقاله In recent years, Nitrate absorption by plants, has greatly been concerned about in different countries. Some of them, have stablished standards for the amount of Nitrate concentration in edible plants. In Iran, there are few researches on this matter and because of high rate of vegetable consumption, it is necessary to be noticed. So, the primary goal of this project is to determine the concentration of Nitrate in edible parts of different plants , and then, to introduce the plants, which have the most potential for absorbing Nitrate. In this survey, samples of Spinach (Spinacea oleracea), Leek Allium pooum), Sweet basil (Ocimum basilicum), Fenugreek (Trigonella foenum), Onion (Allium cepa), Cabbage (Brasica deracea), Lettuce Lactuca sativa), Radish Ruphanus sativens), Cucumber (C’ucum is sativa), Tomato (Lycopersicum esculentum), Potato (Solanum toberosum) and Carrot (Daucus carota) were gathered from farms of Dorcheh, Dashti, Ziar, Falavarjan, Khomieni shahr, Najaf abad (Isfahan), Khorasgan in 1999 (July, Aug., Nov.) and 2000 (May, June). In some cases, some samples with defined harvesting place were purchased from market and added to this collection. Then, Nitrate concentration in edible parts , was measured in each sample . The averages were 2865, 412, 328, 450, 428, 673, 639, 819, 30, 14, 171 and 736 mg/kg (wet weight) in spinach, leek, sweet basil, fenugreek, onion, cabbage, lettuce, radish, cucumber, tomato, potato and carrot, respectively. In these samples spinach had the highest nitrate concentration and tomato the lowest. Nitrate concentration in Spinach was more than the WHO standard, so it’s recommended to delete it from under one year old children’s food, in order to prevent Methemoglobinemia suffering.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Isfahan, nitrate, Summer Crops, Vegetables

نویسندگان مقاله سهیل سبحان اردکانی | soheil sobhan


کامران شایسته |


مجید افیونی |


نصراله محبوبی صوفیانی |



نشانی اینترنتی http://jes.ut.ac.ir/article_10095_a9cbc4d3c9120dac0a6050128ed94743.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1056/article-1056-456884.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات