این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Basic Medical Sciences، جلد ۱۴، شماره ۳، صفحات ۲۸۴-۲۸۹

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The Effect of Iranian Shallot or Garlic Aqueous Extracts on Learning, Memory and Serum Biochemical Variables in Fructose-fed Wistar Rats
چکیده انگلیسی مقاله Objective(s) We determined the effect of a high fructose diet either alone or in combination with Iranian shallot or garlic extract on cognitive functions, plasma lipid profile, and the intraperitoneal glucose tolerance test (IPGTT). Materials and Methods Following induction of insulin resistance in fructose-fed rats (Fru-fed), they were randomly assigned to three subgroups. The first subgroup was kept as Fru-fed while the two other subgroups were daily treated by aqueous garlic or shallot extract. Results Twelve weeks treatment with shallot or garlic significantly prevented the learning and memory deficits induced by fructose-feeding. Administration of garlic, but not shallot extract could significantly diminish the levels of cholesterol and low-density lipoprotein. Treatment with garlic or shallot extract can significantly improve the IPGTT in the Fru-fed rats. Conclusion The high fructose diet may contribute to spatial memory deficits. Iranian shallot or garlic extracts appear to improve learning and memory impairments in fructose-fed rats.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله راضیه جلال | razieh jalal
department of chemistry, ferdowsi university of mashhad, mashhad, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

سید مجید باقری | sayyed majid bagheri
department of physiology, shaheed sadoughi university of medical sciences and health services, yazd, iran


علی مقیمی | ali moghimi
department of biology, ferdowsi university of mashhad, mashhad, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)


نشانی اینترنتی http://ijbms.mums.ac.ir/article_5007.html
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده Short Communications
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات