این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۴، شماره ۵۲، صفحات ۱۳۶-۱۴۶
عنوان فارسی
مقایسه ترکیبات شیمیایی اسانس جمعیتهای آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) ایران
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: آویشن کوهی Thymus Kotschyanus Boiss. & Hohen.)) یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که در مناطق وسیعی از مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان و تهران میروید. هدف: هدف از این مطالعه، شناسایی میزان اسانس و ترکیبات شیمیایی آن در 15 جمعیت آویشن کوهی ایران بود. روش بررسی: میزان اسانس و ترکیبات شیمیایی آن در 15 جمعیت آویشن کوهی که از مناطق مختلف جمعآوری شده بودند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. اندام هوایی جمعیتها در مرحله گلدهی کامل برداشت شدند و اسانسگیری با دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونههای اسانس و اندازهگیری دقیق ترکیبات از دستگاههای GC و GC/MS استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد جمعیتهای مختلف آویشن کوهی از نظر میزان اسانس دارای تفاوت معنیداری در سطح آماری یک درصد بودند. به طوری که بیشترین میزان اسانس مربوط به جمعیتهای تهران، آذربایجان غربی (1) و آذربایجان غربی (4) و بالاترین درصد تیمول در اسانس متعلق به جمعیت کردستان (1) به میزان 42/40 درصد بود. همچنین بالاترین میزان کارواکرول اسانس به ترتیب در جمعیت کرمان به میزان 08/33 درصد و جمعیت زنجان (3) به میزان 49/30 درصد یافت شد. به غیر از ترکیب کارواکرول، جمعیتهای آویشن کوهی از نظر سایر ترکیبات مورد مطالعه نیز دارای تفاوت معنیداری (01/0 p≤) بودند. به هرحال در مجموع 23 ترکیب شیمیایی در اسانس جمعیتها شناسایی شد که عمده آنها به ترتیب کارواکرول، تیمول، 1 و 8- سینئول، اورتوسایمن، کارواکرول متیل اتر، زد- کاریوفیلن، کامفر و لینالول بود. نتیجهگیری: اگرچه جمعیتهای آویشن کوهی مورد مطالعه در شرایط اکولوژیکی و زراعی یکسان کشت شدهبودند ولی از نظر ترکیبات فیتوشیمیایی تفاوت معنیداری نشان دادند که این مسأله ممکن است ناشی از عوامل ژنتیکی باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
Thymus Kotschyanus، اسانس، تنوع فیتوشیمیایی
عنوان انگلیسی
Comparison of Essential Oils Composition in Iranian Populations of Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen. is an Iranian medicinal plants that grows in different areas of Iran such as Mazandaran, Gilan, Azarbayejan, Kurdistan and Tehran. Objective: The objective was to identify the essential oil content and composition in 15 Iranian populations of T. kotschyanus. Methods: The essential oils content and composition of 15 Iranian populations of T. kotschyanus were studied in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The aerial parts of thyme populations were harvested in the full blooming stage. The essential oils contents were obtianed by clevenger apparatus. For accurate measurement of the essential oils compounds, the oil samples analyzed by gas chromatography (GC) and gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC–MS). Results: The results showed that the populations of T. kotschyanus had significant (p< 0.01) differences in respect of essential oil contents. The highest essential oil content was found in the populations of Tehran, East Azarbayjan-I and East Azarbayjan-IV. The maximum thymol content was identified in the Kordestan-I population (40.42%) and the highest content of carvacrol was related to Kerman (33.08) and Zanjan-III (30.49%) populations, respectivily. Also, the thyme populations had significantly (p< 0.01) differences in essential oil compositions except of carvacrol. Generally, 23 compounds in the essential oils were identified. The main constituents were carvacrol, thymol, borneol, 1.8-cinole, cymne (ortho(, carvacrol methyl ether, (z)caryophyllene, camphor, and linalool. Conclusion: Although, the populations of T. kotschyanus were planted in the same ecological and agronomical conditions, they had significant differences in terms of phytochemical traits, which probably could be due the genetic factors.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Thymus kotschyanus, Essential oils, Phytochemical variation
نویسندگان مقاله
محمدحسین عظیمی | mh azimi
department of horticulture, science and research branch, islamic azad university, tehran, iran
دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه علوم باغبانی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
حسنعلی نقدی بادی | h naghdi badi
cultivation amp; development department of medicinal plants research center, institute of medicinal plants, acecr, p.o.box 31375-1369, karaj, iran
گروه کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، صندوق پستی 1369-31375 تلفن 19- 34764010 026 ، نمابر 34764021 026
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
سپیده کلاته جاری | s kalate jari
department of horticulture, science and research branch, islamic azad university, tehran, iran
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه علوم باغبانی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
وحید عبدوسی | v abdossi
department of horticulture, science and research branch, islamic azad university, tehran, iran
استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه علوم باغبانی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)
علی مهرآفرین | a mehrafarin
cultivation amp; development department of medicinal plants research center, institute of medicinal plants, acecr, karaj, iran
استادیار پژوهش، گروه کشت و توسعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-44-86&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات