این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۴، شماره ۴۸، صفحات ۱۵۰-۱۵۹

عنوان فارسی مقایسه ترکیبات استخراج شده اسانس گیاه Tanacetum sonbolii با روش‌های استخراج جذبی از فضای فوقانی و تقطیر با آب
چکیده فارسی مقاله مقدمه: تاکنون چندین گونه‌ی متفاوت از جنس Tanacetum در نواحی مختلف ایران گزارش شده است که یکی از آنها، گونه‌ی sonbolii Mozaff. است. برای استخراج اسانس این گیاه شرایط دمایی و زمان مورد نیاز در روش‌های استخراج، می‌تواند در ماهیت اسانس استخراج شده تأثیر گذارد. انتخاب روش مناسب استخراج که منجر به جداکردن اسانسی با ماهیتی هر چه نزدیک‌تر به اسانس طبیعی گیاه باشد، بسیار حائز اهمیت است. هدف: استفاده از روش استخراج جذبی از فضای فوقانی (HS-SE) در دو شرایط دمایی طبیعی و بالا برای استخراج اسانس گیاه. روش بررسی: استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی - طیف سنجی جرمی، به منظور بررسی کیفی و کمی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس‌های استخراج شده در شرایط مختلف (طبیعی و دمای بالا). نتایج: روش تقطیر با آب تعداد ترکیب بیشتری (26 ترکیب در 5/96 درصد کل اسانس) را از گیاه استخراج می‌کند اما این ترکیبات به لحاظ تعداد، نوع و مقدار مواد با ترکیبات استخراج شده از روش HS-SE در دمای 23 درجه سانتی‌گراد (6 ترکیب در 6/95 درصد کل اسانس) متفاوت هستند. به طوری که 81 درصد اسانس این گیاه که با روش HS-SE استخراج شده، حاوی مونوترپن‌های بتا و آلفا پینن است در صورتی که بیشتر از نصف اسانس استخراج شده با روش تقطیر با آب در دمای بالا، سزکویی‌ترپن‌های الکلی مانند آلفا کادینول و گلوبولول است. نتیجه‌گیری: اجزای اصلی اسانس استخراج شده از گونه‌ی sonbolii Mozaff.، با آنچه از دیگر گونه‌های این جنس گزارش شده، متفاوت است. همچنین، اعمال دما به مدت طولانی منجر به تغییر ماهیت اسانس طبیعی گیاه انتخابی می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparison of Chemical Compositions of the Tanacetum sonbolii Essential Oils Using Head Space Sorptive Extraction and Hydrodistillation Methods
چکیده انگلیسی مقاله Background: Tanacetum sonbolii Mozaff. is an endemic species of Tanacetum growing in Iran, west Azerbaijan. The composition of its essential oil can be varied due to conditions of selected extraction method. Thus, the selection of suitable extraction method is very effective to obtaine essential oil in native state. Objective: The purpose of this study is to apply head space sorptive extraction method at ambient and high temperature condition for essential oil extraction of Tanacetum sonbolii Mozaff. Methods: The compositions of extracted essential oils were investigated using gas chromatography-mass spectrometry. Also, solvent, temperature and time of desorption step and time of sorption step that influence on extraction efficiency were optimized. Results: Results indicated that temperature of extraction method had significant effects on essential oil content. Using hydrodistillation method, 26 components, representing 96.5% of the oil were indentified but only 6 compounds (95.6% of the oil) were found in essential oil using HS-SE at real condition (23 C). Comparison of the major components percent levels of essential oils were shown that 81% of HS-SE essential oil is - and -pinene. While using hydrodistillation method, about 50% of essential oil is sesquirerpenes such as -cadinol and globulol. Conclusion: The sampling of essential oils at 23C by HS-SE compared to conventional extraction methods at high temperature (such as hydrodistillation) caused to have different extractions results.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا طالب پور | z talebpour
department of chemistry, faculty of science, alzahra university, tehran, iran tel amp; fax 98 - 21 - 88041344
تهران، میدان شیخ بهایی، دانشگاه الزهرا، دانشکده علوم پایه، گروه شیمی صندوق پستی 1993894336 تلفن و نمابر 88041344 021
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه الزهرا (Alzahra university)

سیما نجفی | s najafi
faculty of science, alzahra university
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه الزهرا (Alzahra university)

علی سنبلی | a sonboli
shahid beheshti university
پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید بهشتی (Shahid beheshti university)

معصومه فیروزی | m firozy
alzahra university
دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه الزهرا (Alzahra university)

مینو خسروشاهی | m khosroshahi
alzahra university
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه الزهرا
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه الزهرا (Alzahra university)


نشانی اینترنتی http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-84-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات