این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۴، شماره ۲۹، صفحات ۱۲۳-۱۳۰

عنوان فارسی اثر تجویز خوراکی (سیستمیک) میوه سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) بر روی ترشح تحریک شده اسید معده حیوان بی‌هوش و اسید پایه حیوان به هوش
چکیده فارسی مقاله مقدمه‌: شواهد چندی نشان می‌دهند که میوه گیاه سنجد دارای مصارف متعدد پزشکی مانند فعالیت ضد‌زخم معده را دارا می‌باشد. مطالعه اخیر ما نشان می‌دهد که تجویز داخل معدی میوه E.A. ترشح اسید معده ناشی از کرباکول را به‌طور کامل مهار می‌نماید. هدف: بنابراین هدف از مطالعه حاضر ارزیابی نقش خوراکی (سیستمیک) تجویز میوه سنجد بر روی ترشح تحریک شده اسید ناشی از کرباکول است. هم‌چنین فرض نمودیم که میوه سنجد ممکن است در کنترل ترشح اسید پایه و حجم شیره معده نقش داشته باشد. به این دلیل اثر عصاره آبی میوه سنجد را نیز بر روی ترشح اسید معده در حیوان به هوش بررسی نمودیم. روش بررسی: در این مطالعه از روش pylorus ligation استفاده شد. به‌طور خلاصه، پس از بیهوش کردن حیوان، دو کانول از طریق مری جهت شستشوی معده و از محل اتصال دئودنوم – پیلور جهت جمع‌آوری شیره معده وارد معده شدند. انفوزیون کرباکول از طریق ورید ژوگولار صورت گرفت و نمونه‌ها به ‌فواصل ده دقیقه جمع‌آوری و با سود 01/0 نرمال تیتر شدند. به منظور بررسی اثر عصاره میوه سنجد روی ترشح اسید پایه، تمام آزمایش‌ها در حیوانات به هوش صورت گرفت که عصاره و یا سالین را 5/1 ساعت قبل از pylorus ligation دریافت کــرده بودند. لیگاسیــــون پیلــــور تحت بیهوشی خفیف با اتر صورت می‌گرفت. 5/2 ساعت پس از دریافت دارو، معده خارج و شیره آن اندازه‌گیری و اسید کل نیز طبق روش فوق تیتر می‌شد. آنالیز آماری توسط آنالیز واریانس صورت گرفته و نقاط معنی‌دار توسط تست Tukey انجام می‌شد. نتایج: نتایج ما نشان داد که عصاره خوراکی میوه سنجد به‌ طور وابسته به دوز سبب کاهش ترشح اسید ناشی از کرباکول می‌شود. ترشح تحریک شده اسید توسط دوز mg/kg 600 عصاره حدوداٌ 50 درصد کاهش یافت که این کاهش تا پایان آزمایش ادامه یافت. تجویز خوراکی عصاره در حیوان به هوش نشان داد که دارو به‌طور معنی‌داری حجم شیره و اسید معده را در شرایط پایه افزایش می‌دهد و این اثر در دوز mg/kg1200 مشاهده می‌شود و دوزهای پایین‌تر اثر معنی‌داری نسبت به گروه کنترل ندارد. نتیجه‌گیری‌: نتایج ما پیشنهاد می‌نماید که تجویز خوراکی عصاره میوه سنجد دارای عمل ضدترشحی بر روی ترشح تحریک شده اسید ناشی از سیستم کلی نرژیک است. این احتمال وجود دارد که این اثر مهاری، توسط سیستم عصبی کلی نرژیک و یا سلول‌های غیرعصبی میانجی شود. نتایج، هم‌چنین پیشنهاد می‌کند که تجویز خوراکی عصاره در دوزهای پایین اثری بر ترشح اسید پایه ندارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید معده، گیاه سنجد، طب سنتی، pylorus-ligation

عنوان انگلیسی Effect of Oral (Systemic) Elaeagnus angustifolia L. Fruit on Stimulated Gastric Acid Secretion in Unconscious Rat and on Basal Acid Secretion in Conscious Rat
چکیده انگلیسی مقاله Background: It has been clearly documented that Elaeagnus angustifolia (E.A.) have variety of medicinal uses including anti - ulcerogenic activity. Our recent study demonstrates that intragastric administration of E.A. blocked the carbachol - induced gastric acid secretion, completely. Objective: The aim of this work therefore is to evaluate the role of oral administration of E.A. on carbachol - induced gastric acid secretion in order to compare with intragastric effect of the drug. We also hypothesized that E.A. fruit might be involved in control of basal acid secretion and juice volume. To address this question, we investigated the oral effect of E.A. fruit extract on basal acid secretion on pylorous - ligated conscious rats. Methods: In this study we used pylorus ligation method. Briefly, animals were anesthetized and two cannulas were introduced into the stomach through esophagus to wash the stomach and pylorousdodenal junction to collect the stomach juice. Carbachol was infused into jugular vein and gastric juice was collected in 10 - min periods to titrate with NaOH 0.01 N. To concider the effect of the E.A. extraction on basal acid secretion, all experiments were performed in conscious rats who received the E.A. extract or saline 1.5 hours before pylorus-ligation. Ligation of pylorus was performed under brief ether anesthetized. Two and half hours after treatment, the stomach was removed, juice volume was measured and acid output was determined as above. Statistical analysis was performed by analysis of variance and subsequent tukey test. Results: Our results showed that the E.A. fruit extract dose dependently decreased the carbachol - induced gastric acid secretion. Stimulated acid secretion was suppressed %52 ± 4 at a dose 600 mg/kg and this inhibitory effect persisted up to the end of experiments. Oral administration of E.A. extraction in pylorus ligated conscious rats showed that the drug significantly stimulated gastric acid secretion and juice volume at a dose 1300 mg/kg within 1 hour, but there was no effect at lower doses. Conclusion: These results suggest that E.A. fruit has an anti - secretory action on cholinergic stimulated acid secretion by oral administration. This effect is less than the intragastric administration of the drug (% 81 ± 4 inhibition). It is likely that the inhibitory effect is mediated by cholinergic nervous system and/or non-neuronal membranes. We also suggest that the oral E.A. extract has no effect on basal acid secretion at lower doses
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله افسانه الیاسی | a eliassi
neuroscience research center and department of physiology, faculty of medicine, shahid beheshti university m.c. , tehran, iran tel amp; fax 00982122439971
تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده پزشکی، گروه فیزیولوژی تلفن و نمابر 22439971 021
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

مجتبی قدرتی | m ghodrati
faculty of pharmacy, shahid beheshti university m.c. , tehran, iran
دانشجوی دکترای، گروه داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

محمد کمالی نژاد | m kamalinrjad
faculty of pharmacy, shahid beheshti university m.c. , tehran, iran
مربی، گروه فارماکولوژی و گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-263-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده physiology|
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات