این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۴، شماره ۲۸، صفحات ۲۸-۳۷
عنوان فارسی
عوامل مولد و ساز و کار تولید شیرابههای قندی (مان) در ایران
چکیده فارسی مقاله
مانها (شیرابههای قندی) به عنوان یکی از محصولات فرعی مراتع و جنگلها از جایگاه ویژهای برخوردار هستند. تنوع اقلیمی و پوشش غنی فون و فلور در کشور ایران سبب ظهور مانهایی منحصر به فرد با فرمولاسیون خاص و مکانیسم تولید پیچیده شده که از قدیمالایام مورد توجه حکمایی چون ابن سینا قرار داشته و اثرات متنوع و شفابخش آنها در طب سنتی کاربرد داشته است. مانهای مهم ایران عبارتند از: گزانگبین که حاصل فعالیت پسیل گز با نام علمی Cyamophila dicora Login. بر روی نوعی گونBoiss & Hausskn. Astragalus adscendens است. ترنجبین حاصل فعالیت حشرهای جوربال Poophilus nebulosus Leth. بر روی گیاه خارشتر با نام علمی Alhagi camelorum Fisch. است. گز شهداد حاصل فعالیت نوعی سن با نام علمی Tuponia subaltera Drop. و حشرهای جوربال متعلق به جنس Euscelis spp. به صورت دانههایی از روی انشعابات جوان دو گونه گز به نامهای Tamarix gallica L. وL. T. gemanica است. گز علفی نیز حاصل فعالیت دو گونه شته به نامهای Del. Thelaxes suberi وHart. Tuberculoides annulatus در روی برگ گونههایی از بلوط از جمله Quercus brantii Lindi. و Q.infectoria Oliv. است. شکر تیغال، حاصل فعالیت سخت بالپوشانی از جنس Larinus spp. بر روی گونههای چندی از جنس Echinops متعلق به خانواده کاسنی به ویژه گونههای E.robustus Bunge. و E.persicus Stev. است. شیر خشت، بر اثر فعالیت حشره پوستخوار .Scolytus rugolosus Mull به صورت ترشحات شبنم مانند بر پوست درختچههایی از جنس Cotoneaster متعلق به خانواده گل سرخیان با نام علمی Cotoneaster numularia Fisch. و C.numularioides Pojark. به وجود میآید. بید خشت یا بید انگبین، از انشعابات جوان گونههایی از جنس بید به نامSalix spp. حاصل از فعالیت شته سیاه بید با نام علمی Gmel. Tuberolachnus salignus به وجود میآید. بهرهبرداری اصولی و پایدار از این منابع ارزشمند و در مواردی منحصر به مناطق خاص در ایران، مستلزم شناخت علمی گونههای مولد و تعیین مکانیسم تولید آنها است و مقاله حاضر به عوامل و مکانیسم تولید مانهای ایران میپردازد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ایران، شیرابههای شیرین، طب سنتی، مان
عنوان انگلیسی
Producer,s Factors and Mechanisms of Manna in Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Manna is a peculiar odour and a sweetish taste of the food miraculously produced in plains and forests. Ecological variation and rich Fauna and flora in Iran is caused to form the kinds of unique manna with special formula and with peculiar production mechanisms. From olden times, kinds of Manna were used in traditional medicine by sages, such as Ibn Sina. Astragal Manna, Camel,s thorn Manna, Tamarisk Manna, Oak Manna, Trehala Manna, Cotoneaster Manna, Willow Manna and Anzaroot Manna are important kinds of manna in Iran. Scientific knowledge about the kinds of manna productive species and mechanisms is necessary for Constant revenue of these unique value sources particularly for them that their origin is restricted to areas of Iran. So in the present article, we review producer,s factors and mechanisms of manna in Iran.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سهیلا تکاور | s takavar
department plant protection, aboreyhan pardis, tehran university, pakdasht, tehran, iran tel 00982923233624, fax 00982923025292
تهران، کیلومتر 20 جاده خاوران، دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان، گروه گیاه پزشکی تلفن 02923233632، نمابر 02923025292
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
محمود محمدی | m mohamadi
research institutute of forests and rangrlands, karaj, iran
عضو هیات علمی موسسه جنگل ها و مراتع
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-268-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
biotechnology|
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات