این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۳، شماره ۵۹، صفحات ۵۸-۷۲
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Comparison of Chemical Compounds and Antioxidant and Antibacterial Properties of Various Satureja Species Growing Wild in Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Many members of the genus Satureja L. (Lamiaceae) have interesting pharmacological and biological properties. Objective: In this research, major essential oil (EO) compositions, rosmarinic acid (RA) content, and antioxidant and antibacterial properties of the leaf extracts of nine Satureja species (S. bachtiarica, S. mutica, S. sahandica, S. macrantha, S. atropatana, S. edmondi, S. spicigera, S. isophylla and S. intermedia) were assessed. Methods: The chemical composition of EO was determined using Gas Chromatography (GC) and Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC-MS) analysis. RA content of the extract was detected using a High-Performance Thin-Layer Chromatography (HPTLC) method, and the 2,2-diphenyl-2-picrylhydracyl hydrate (DPPH) radical scavenging procedure was used to study of antioxidant capacity. Results: According to the analytical results, EO of the most samples were mainly composed of p-cymene, γ-terpinene, thymol, and carvacrol. There was a wide variability for RA content among the studied species ranging from 0.03 mg g-1 RA (S. sahandica) to 1.11 mg g-1 RA (S. isophylla). The lowest IC50 in the radical scavenging assay was shown by S. sahandica extracts as compared to the other samples. This activity was followed by S. spicigera and S. edmondi. The minimum inhibitory concentration (MIC) varied from 0.06 to 32 mg ml-1, however, the minimum bactericidal concentration (MBC) value differed from 0.06 to ˃64 mg ml-1. Moreover, S. sahandica revealed the lowest inhibitory activity against all microorganisms tested particularly on E. coli. Conclusion: In conclusion, the extracts of certain Satureja species have the potential to be considered as alternatives for synthetic food preservatives and antibiotics.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
m قربانپور | m ghorbanpour
department of medicinal plants, faculty of agriculture and natural resources, arak university, arak, 38156-8-8349, iran tel amp; fax 98-863-2761007
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه اراک (Arak university)
j هادیان | j hadian
medicinal plants and drug research institute, shahid beheshti university, g.c., evin, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید بهشتی (Shahid beheshti university)
m حاتمی | m hatami
department of medicinal plants, faculty of agriculture and natural resources, arak university, arak, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه اراک (Arak university)
h صالحی ارجمند | h salehi arjomand
medicinal plants and drug research institute, shahid beheshti university, g.c., evin, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهید بهشتی (Shahid beheshti university)
a علی احمدی | a aliahmadi
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-69-8&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات