این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۳، شماره ۳۹، صفحات ۸۲-۸۹
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Anti-hyperglycemic Effects of Saffron and its Active Constituents, Crocin and Safranal, in Alloxan-Induced Diabetic Rats
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Saffron is the dried stigmata of the flowers of saffron (Crocus sativus L., Iridaceae). Saffron and its major active constituents, crocin (crocetin glycoside), crocetin and safranal, have a variety of pharmacological effects including high antioxidant properties and crocetin has insulin sensitizing effect possibly due to its antioxidant activity. Oral crocin is not absorbed and is hydrolyzed and absorbed as the active metabolite crocetin in the rat intestines. Objective: Study of the saffron, crocin and safranal effects on the blood levels of fasting glucose, HbA1c (glycosylated hemoglobin) and liver/kidney function tests in alloxan-diabetic rats. Methods: The effects of 6 weeks' daily oral administration of saffron methanolic extract, crocin and safranal on the fasting blood glucose, HbA1c, insulin, creatinine and SGOT and SGPT levels after single alloxan intraperitoneal injection at a dose of 125 mg/kg in rats were evaluated. Results: Alloxan injection resulted in significant increase of fasting blood glucose and HbA1c levels but decreased blood insulin levels significantly. Saffron methanolic extract (80 and 240 mg/kg), crocin (50 and 150 mg/kg) and safranal (0.25 and 0.5 ml/kg) significantly reduced the fasting blood glucose and HbA1c levels but significantly increased the blood insulin levels without any significant effects on the blood SGOT, SGPT and creatinine levels in the diabetic rats compared with the control diabetic rats. Conclusion: The results suggest that saffron may have anti-hyperglycemic and blood insulin level elevating effects without hepatic and renal toxicities in the alloxan - diabetic rats. Further, crocin, crocetin and safranal may be involved in these effects of saffron.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
s کیان بخت | s kianbakht
iranian academic center for education, culture and research acecr , institute of medicinal plants, karaj, iran p.o.box 33651 66591 tel 98 - 261 - 4764010 - 9, fax 98 - 261 - 4764021
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
r حاجی آقایی | r hajiaghaee
department of pharmacognosy and pharmaceutics, institute of medicinal plants, acecr
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی (Institute of medicinal plants)
نشانی اینترنتی
http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-71-8&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
فارماکولوژی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات