این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲، شماره ۵۸، صفحات ۲۵-۳۶

عنوان فارسی بررسی تغییرات برخی ترکیبات فیتوشیمیایی اندام هوایی و ریشه گیاه ترشک وحشی (Rumex turcomanicus Czerep) طی مراحل مختلف نمو گیاه
چکیده فارسی مقاله مقدمه: ترشک وحشی یا ساق ترشک (Rumex turcomanicus Czerep) یکی از گیاهان بومی با ارزش با مصارف سبزی و دارویی متعلق به خانواده علف هفت‌بند است که به طور وحشی در شمال شرق ایران رشد می کند و برگ‌های تازه آن در بین افراد بومی این مناطق مصرف بالایی دارد. علی‌رغم مصرف بالای این گیاه اطلاعات کمی از ترکیبات و خواص این گیاه وجود دارد. هدف: هدف این تحقیق ارزیابی تغییرات ترکیبات فیتوشیمیایی مهم در اندام هوایی و ریشه این گیاه طی مراحل مختلف نموی بود. روش بررسی: گیاهان طی چهار مرحله نموی مختلف شامل مراحل رشد رویشی (رزت)، تورم جوانه انتهایی ساقه گلدهنده، گلدهی کامل و رسیدن بذر، از رویشگاه طبیعی گیاه جمع‌آوری شده و پس از جداسازی به قسمت هوایی و ریشه، خشک شده و مقادیر آسکوربیک اسید اندام هوایی، اگزالیک اسید اندام هوایی، فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اندام‌های هوایی و ریشه، طی چهار مرحله‌ی نموی به روش اسپکتروفتومتری اندازه‌گیری شد. نتایج: نتایج نشان داد که مقادیر قابل توجهی از ترکیبات فنولی و فلاونوئید و همچنین فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالا در‌ هر دو اندام هوایی و ریشه (با مقادیر بالاتر این ترکیبات در ریشه نسبت به اندام هوایی) وجود دارد. بیشترین مقادیر فنول، فلاونوئید، اگزالیک اسید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اندام هوایی در مرحله رسیدن بذر و حداکثر میزان آسکوربیک اسید در مرحله تورم جوانه انتهایی ساقه گلدهنده مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل ریشه در مرحله تورّم جوانه انتهایی ساقه گلدهنده و بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی در مرحله رسیدن بذر حاصل شد. همبستگی منفی بالایی بین میزان آسکوربیک اسید و اگزالیک اسید عصاره اندام هوایی مشاهده شد. نتیجه‌گیری: مقادیر ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه ترشک وحشی تحت تأثیر مرحله نموی و اندام مورد استفاده متفاوت می‌باشد و با افزایش سن گیاه از میزان آسکوربیک اسید اندام هوایی کاسته شده و میزان اگزالیک اسید افزایش می‌یابد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Variation of some Phytochemical Compound in Shoot and Root of Rumex turcomanicus Czerep. at Different Phenological Stages
چکیده انگلیسی مقاله Background: Rumex turcomanicus Czerep. Locally named Sagh-Torshak, is one of native green vegetable medicinally valuable plant belongs to family Polygonaceae, growing spontaneously in Northeast Iran, where its leaves are highly appreciated and consumed. Despite the high consumption, its knowledge is inconsiderable. Objective: The aim of this study was to evaluate the changes of main phytochemical compound in leaf and root parts of R. turcomanicus Czerep. in different phenological stages. Methods: The wild-growing plants were harvested at vegetative, floral budding, full floweringand mature seed stages and dissected into root and shoot tissues, which were dried separately and subsequently assayed for total phenolics, flavonoid, ascorbic acid, oxalic acid content and antioxidant activity, by spectrophotometric method. Results: The results showed considerable contents of phenol, flavonoid and antioxidant activity in roots and shoots of plant, with the higher contents in roots as compared to shoots. Among different phonological stages the highest total phenol, flavonoid, oxalic acid content and antioxidant activity of shoots was obtained in mature seed stage. Ascorbic acid of shoot was highest in floral budding stage. The greatest total phenol and flavonoid content of root was observed in floral budding stage, while the highest antioxidant activity was obtained in mature seed stage. A high negatively correlation was obtained between ascorbic acid and Oxalic acid. Conclusion: The concentrations of secondary metabolites in Rumex turcomanicus Czerep. depend on the phenological stage and tissue of the plant. As plant aged, oxalic acid and ascorbic acid of shoots were increased and decreased, respectively.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مرتضی علیرضایی نقندر | m alirezaie noghgondar
ferdowsi university of mashhad, faculty of agriculture, department of horticulture, mashhad, iran
1- دانشجوی دکتری، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی، مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

مجید عزیزی | m azizi
ferdowsi university of mashhad, faculty of agriculture, department of horticulture, mashhad, iran
مشهد، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

سیدحسین نعمتی | sh neamati
ferdowsi university of mashhad, faculty of agriculture, department of horticulture, mashhad, iran
3- استادیار، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی، مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

پرویز رضوانی مقدم | p rezvani moghaddam
ferdowsi university of mashhad, faculty of agriculture, department of horticulture, mashhad, iran
4- استاد، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، مشهد، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)

شمسعلی رضازاده | sh rezazadeh
institute of medicinal plants, department of pharmacognosy and pharmaceutics, acecr, karaj, iran
5- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، کرج، ایران
سازمان اصلی تایید شده: پژوهشکده‮ ‬گیاهان‮ ‬دارویی‮ ‬جهاد‮ ‬دانشگاهی (Institute of medicinal plants)


نشانی اینترنتی http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-1164-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات