این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲، شماره ۵۴، صفحات ۱۳۴-۱۴۵

عنوان فارسی مهار همولیز گلبول‌های قرمز به وسیله عصاره هندوانه ابوجهل Citrullus colocynthis و خاس Ilex spinigera و کرات Gleditsia caspica
چکیده فارسی مقاله مقدمه: برخی مواد شیمیایی در گیاهان با نقش آنتی‌اکسیدان شناخته شده‌اند که دارای اثر مهار ‎همولیز گلبول‌های قرمز نیز هستند. امروزه مصرف آنتی‌اکسیدان‌های سنتتیک به دلیل سمیت آنها محدود و توجه جوامع پزشکی به استفاده و یافتن آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی معطوف گشته است. گیاهان دارویی که بتوانند از همولیز سلول‌های خونی نظیر آنچه که در برخی بیماری‌ها وجود دارد، جلوگیری کنند از اهمیت زیادی برخوردارند. هدف: در این مطالعه اثر عصاره‌ متانولی برگ و گوشته گیاه هندوانه ابوجهل، برگ گیاه خاس و برگ و میوه گیاه کرات بر میزان مهار همولیز گلبول‌های قرمز خون مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: ابتدا عصاره متانولی از هر گیاه به روش سوکسله تهیه شد. نمونه‌های خون از افراد سالم تهیه و به دو گروه کنترل و تست تقسیم شد. جهت القای پراکسیداسیون گلبول‌های قرمز از 2 و ´2 آزوبیس (2 آمیدینو پروپان) دی هیدرو کلرید (35 میلی‌مولار) استفاده شد. اثر هر عصاره بر همولیز القایی گلبول‌های قرمز خون در ده غلظت (از 5 تا 150 میکروگرم بر میلی‌لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. میزان همولیز با اندازه‌گیری مقدار هموگلوبین آزاد شده از سلول‌ها در حضور و عدم حضور هر عصاره با استفاده از روش رنگ‌سنجی در طول موج 540 نانومتر تعیین شد. نتایج: در بین عصاره‌های مطالعه شده برای عصاره متانولی برگ گیاه کرات IC50، 58/5 میکروگرم بر میلی‌لیتر و برای عصاره متانولی برگ گیاه خاس IC50، 85/13 میکروگرم بر میلی‌لیتر یعنی بیشترین میزان مهار همولیز در برابر AAPH اندازه‌گیری شد. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل نشان می‌دهد که استفاده از گیاه‌های کرات و خاس به عنوان آنتی‌اکسیدان طبیعی علاوه بر پیشگیری و یا درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله همولیز گلبول‌های قرمز خون بر اثر عوامل اکسید کننده می‌تواند قابل مطالعه باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتی‌همولیز، خاس، کرات، هندوانه ابوجهل، AAPH

عنوان انگلیسی Inhibition of Hemolysis of Red Blood Cells by Citrullus colocynthis, Ilex spinigera and Gleditsia caspica Extracts
چکیده انگلیسی مقاله Background: Many plants chemical substances that possess antioxidant properties, were known that might have an antihemolytic effect on erythrocytes. The use of synthetic antioxidants however, has been limited because of their toxicity and side effects. Therefore, medical researchers have intensified their quest to find natural antioxidants. Objective: The effect of extract of leaf and pulp of Citrullus colocynthis, leaf of Ilex spinigera and leaf and fruit of Gleditsia caspica as medicinal plants were investigated on red blood cell hemolysis. Methods: The plants were extracted in MeOH as solvent by soxhlet apparatus. Blood samples were collected from health volunteers and divided into two groups: test and control. Red blood cell peroxidation for each extract (5 - 150 µg/ml) was induced using AAPH (2, 2´-azo-bis-(2-amidinopropane) dihydrochloride) (35 mM). Percentage of hemolysis was measured spectrophotometrically by reading the absorbance at 540 nm as released hemoglobin from the cell in the presence and absence of the extracts. Results: Leaf extract of Gleditsia caspica with IC50: 5.58 ± 0.03 µg/ml and Ilex spinigera with IC50: 13.85 ± 0.02 µg/ml showed the higher inhibitory effect on hemolysis among other extracts. Conclusion: The results show that the use of the plants, Gleditsia caspica and Ilex spinigera, as natural antioxidants in the prevention and treatment of many diseases, including hemolysis of red blood cells by oxidizing agents can be studied.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مریم مهاجرانی | m mohadjerani
بابلسر، دانشگاه مازندران، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی کدپستی 95447 – 47416، تلفن 35302455 011 ، نمابر 35302450 011
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه مازندران (Mazandaran university)

منصوره دامنجانی | m damanjany
2- دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشگاه مازندران، دانشکده علوم پایه، بابلسر، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه مازندران (Mazandaran university)


نشانی اینترنتی http://www.jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-823-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات